Bc. Jaroslav Bašta

Zemřel 8.4.2024
  • SPD
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.04.2023 20:07:00

Nikdy od roku 1945 svět nebyl blíže svému zničení

Nikdy od roku 1945 svět nebyl blíže svému zničení

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k změně čínské zahraniční politiky

 Z dosavadních informací vyplývá, že Komunistická strana Číny mění svou zahraniční politiku především ve vztahu k USA a Západu. Součástí toho bude vojenské řešení vztahů s Tchaj-wanem jako vzbouřeneckou provincií v relativně krátkém časovém horizontu.

Čínské vedení nesmí ztratit tvář. Nesmyslné předvolební akce, jako byla návštěva Nancy Pelosi (předsedkyně Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu) na Tchaj-wanu, vnímalo jako provokace. Navíc se Američané netajili tím, že to má ohrozit postavení čínského prezidenta na 20. sjezdu.

Jeho výsledek však ukázal, že (jako obvykle) nátlakem dosáhli pravého opaku. Nové čínské vedení tím donutí připojit Tchaj-wan silou. Ken Follet napsal román Nikdy o třetí světové válce, která začne konfrontací Spojených států a Číny. Obávám se, že na situaci nahlíží velmi realisticky.

Eskalace konfliktu na Ukrajině znamená, že impulz k začátku globální konfrontace může přijít i odtamtud. Nikdy od roku 1945 svět nebyl blíže svému zničení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama