Ing. Anna Hubáčková

  • BPP
  • Hodonín
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2022 22:21:00

Dotace budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly MMR

Dotace budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly MMR

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k návrhu rozpočtu Státního fondu podpory investic

 Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci,

předkládám vám v zastoupení pana ministra Bartoše návrh rozpočtu i střednědobého výhledu k Státnímu fondu podpory investic. A tento návrh rozpočtu uvažuje o poskytování podpor formou dotací a nízkoúročených úvěrů.

Pro rok 2002 (?) činí plánovaný objem poskytnutých dotací 3,078 miliardy korun a poskytnutých úvěrů 2,393 miliardy korun. Celkem je tak na programové výdaje Státního fondu podpory investic rozpočtováno 5,471 miliardy korun. Dotačně bude Státní fond podporovat pořízení sociálního bydlení v rámci programu Výstavba pro obce, regenerace veřejných prostranství na sídlištích, část projektu na revitalizaci území se starou stavební zátěží z programu Brownfieldy, a především program Živel, v rámci kterého se poskytují dotace na obnovu obydlí zničených tornádem na jižní Moravě v červnu 2021.

Zvýhodněnými úvěry se podpoří: pořízení dostupného bydlení v rámci programu Výstavba pro obce, výstavba nájemních bytů pro vymezenou skupinu obyvatel, což jsou senioři 65+, zdravotní či příjmově vymezené osoby, zletilé osoby do třiceti let. Dále pořízení nebo modernizace obydlí pro mladé do věku čtyřiceti let, oprava a modernizace bytových domů a část projektů z programů Brownfieldy.

Mimo výdajů na aktivní programy jsou rozpočtovány i výdaje na vyplácení úrokových dotací a dotací na snížení jistiny při narození dítěte v celkové výši 521 milionů korun, a dále výdaje na zajišťování podpor a správní výdaje ve výši 185 milionů korun. Celkem tak spolu s programovými výdaji počítá rozpočet fondu s výdaji ve výši 6,177 miliard korun. Na straně příjmů jsou nároky na státní rozpočet ve výši 909 milionů korun, z toho 800 milionů je určeno na program Brownfieldy, který bude financován z Národního plánu obnovy a 109 milionů korun bude využito na dotace ke krytí výdajů spojených se snížením jistiny úvěru poskytnutých mladým lidem při narození dítěte a ke krytí části úrokových dotací programu Panel.

Tyto dotace budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly MMR. Programové výdaje fondu pak budou kryty i využitím nároku z nespotřebovaných výdajů kapitoly 317 MMR, a to ve výši 3 128 milionů korun. Další výdaje na programy, správu a úrokové dotace ve výši 2,140 miliard pokryje fond z vlastních zdrojů, a to z příjmu fondu ve výši 781 milionů korun. Jedná se především o splátky úvěrů a zbývající část ve výši 1,359 miliard korun bude kryta z disponibilních finančních prostředků fondu. Co se týká rozpočtového výhledu, tak tady jsou již částky výrazně nižší, a to z důvodu snižování disponibilních finančních prostředků fondu.

Na programové výdaje v roce 2023 plánuje fond částku 2,13 miliardy korun, a na rok 2024 1,14 miliardy korun. V oblasti příjmů počítá fond s dotací ze státního rozpočtu na výplatu úrokových dotací a snížení jistin ve výši 109 milionů korun na rok 2023, a 106 milionů korun na rok 2024. Návrh rozpočtu byl odsouhlasen vládou 23. února 2022 usnesením číslo 122. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny dne 2. března 2022 na 4. schůzi návrh rozpočtu a střednědobého výhledu projednal a usnesením číslo 20 doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení.

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, poslanci, dovoluji si požádat, aby Poslanecká sněmovna návrh rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu podpory investic schválila.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama