Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2022 16:39:00

Proč se tak bráníte vyhlásit nouzový stav na 30 dnů?

Proč se tak bráníte vyhlásit nouzový stav na 30 dnů?

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

 Já děkuji za slovo. Ono se to těžko na to navazuje, protože já to chci vést v té věcné rovině a v těch tématech, které jsem tady nadnesl, a na některé otázky mi odpověděl Marek Výborný, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. On tady řekl, že i za minulé vlády byla tady žádost o delší období než 30 dnů. Tak já jsem se podíval na ty inkriminované dny nebo měsíce, které uvedl. Já tady mám usnesení vlády z 30. září, kdy se vyhlašuje nouzový stav od 5. října na 30 dnů a stejně tak poté v návaznosti z 30. října do 20. listopadu, to je 20 dnů.

Já jsem fakt nenašel, když jsem si dělal tu přípravu ani jednu žádost, která by byla přes těch 30 dnů. A stále nezazněla odpověď na tu mojí otázku, proč se tak bráníte tomu, abyste ten nouzový stav vyhlásil na 30 dnů, a to odůvodnění, že ten stav bude neměnný nebo se nezmění tak rychle, že bude trvat déle, tak já jsem vám řekl, že to platilo přece i u toho covidu. Nicméně ta situace a ta jednotlivá opatření se mohou samozřejmě v čase měnit. To, co je třeba zapotřebí řešit v této chvíli, řekněme třeba v souvislosti s ubytováním, tak za měsíc, když tady vidím ministra školství, tak třeba ten problém se přesune do jiné oblasti, to ubytování bude vyřešeno a bude se třeba muset řešit vzdělávání, sociální oblast a tak dále.

Proto si myslím, že by bylo vhodné, aby vy jste požádali o to, aby to bylo v té délce, tak jak to bylo i v tom minulém volebním období, to jest těch 30 dnů. Třicet dnů tady máte, to jste vy nikdy nečinili, tady máte nabídku od opozice o podporu v této věci. A když to bude dvojnásobek, tak to, nezlobte se na mě, působí trošičku jakoby arogantně. My tady pojedeme 58 dnů, skoro dva měsíce, protože tady prostě tu většinu máme. A mně tam vadí, a to se na mě nezlobte, to není nic osobního, ale je to prostě konstatování faktů, mě tam vadí ten kontrast, mezitím, když já si tady fakt pamatuju ty debaty na té chodbě. Dobře, 30 dnů ne, ale my vám schválíme 12. Bude to do konce kalendářního měsíce a tak dále, nebo jedenáct je nejméně, ale vím, že tam byly tyhlety debaty a teď je tady těch 58.

Prostě to jsou podle mě jasné věci. Nevím, proč se toho bát. Za 30 dnů si o prodloužení nouzového stavu půjdete říct znovu a znovu jednotliví ministři, jestli tady skutečně tedy vystoupí, protože zatím tady vystoupil jenom ministr vnitra, tak obhájí tu nutnost a tu pozici a takhle jste to chtěli vy a takhle mně to přijde fér.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama