MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.03.2022 21:09:00

Nemyslím si, že se politici mají starat o lidi

Nemyslím si, že se politici mají starat o lidi

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 29. března 2022 k návrhu na vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovny s prodloužením doby nouzového stavu

 Vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Já bych chtěl zareagovat na některá vystoupení, která tady zazněla a která měla zřejmě souvislost s tím, o čem hovoříme. Tak za prvé je samozřejmě možné prodlužovat o 30 dní pořád nouzový stav. Na druhou stranu možná je praktičtější ho dát na delší dobu a potom ho eventuálně zrušit. Protože tady paní předsedkyně říkala, že je vláda kontrolována Sněmovnou, to bezpochyby je. A konečně Sněmovna může ten nouzový stav i zrušit. Takže kdyby nebyl pak potřeba, tak k tomu dojít může. Jinak se možná budeme scházet déle a déle. To je první věc.

Ono srovnávat některá ta témata myslím, není úplně správné. Protože viróza, která má poměrně značnou dynamiku a může se měnit skutečně během několika dnů či týdnů, je něco jiného než situace, která zde je. My jsme ve válce. Sice ne konvenční, ale jsme ve válce informační, kybernetické, ekonomické a podobně. Ta situace je zjevná v tom, že určitě neskončí za měsíc nebo za dva situace, kdy tady budou statisíce uprchlíků.

Proč ten nouzový stav je, je zcela zjevné. Proto aby se mohly urychlit některé procesy v rámci veřejné správy tak, aby se nemuselo na všechno vypisovat výběrové řízení. Českých občanů se to dotkne v zásadě jen nepřímo. Takže z tohoto hlediska myslím, že je trošku škoda, že kvůli takové věci, která mi přijde spíš formální, jestli se sejdeme třikrát po třiceti dnech, nebo jestli se sejdeme jednou a potom eventuálně podruhé, když to bude potřeba zrušit dříve, než je potřeba, tak je to možná škoda. Ale dobrá.

Pak bych zareagoval na paní kolegyni. No, já si nemyslím, že politici se mají starat o lidi a nemyslím si to sám. Já si dobře vzpomínám na filosofa Bělohradského, který již počátkem devadesátých let řekl - smysl politiky není starat se o lidi. A to opravdu není ani pravicový ani křesťansko-demokratický filosof, který se velmi často vyjadřuje k politice. A myslím si, že právě Václav Bělohradský to popisoval, že politici mají vytvořit podmínky a pravidla, v kterých lidé potom žijí.

To znamená to je trošku rozdíl. Stát není mamahotel. Stát má samozřejmě pomáhat, stát má především nastavit pravidla a potom ta pravidla hlídat a nad jejich dodržováním bdít. Takže v tomhle smyslu si myslím, že to není úplně správné slovo, na druhou stranu je jasné, že pokud se lidé dostávají do nějakých problémů, tak stát je tady od toho, aby v rámci subsidiarity nastoupila jeho role. Tam, kde to nezvládne rodina, kde to nezvládne společenství, ať už to je obec nebo nějaké širší společenství, tak pak přichází stát. A myslím si na rozdíl od mnoha kolegů tady, že vláda nezapomíná na české občany, ale právě i ta starost o uprchlíky je i starost o české občany, protože ti uprchlíci tady prostě budou a jde jen o to, v jakých budou podmínkách. Samozřejmě když budou v nedůstojných podmínkách, může tady vznikat problém zdravotní, hygienický, kriminální a podobně. Takže je i v zájmu českých občanů, aby uprchlíci, kteří tady budou, část asi dočasně, část se tady možná usadí trvale, aby se o ně postaral stát, aby jim pomohl, protože to nejsou naši občané, ale jsou v situaci, kdy se sami o sebe mohou postarat jen velmi obtížně a tak jim pomoci aspoň v té části. To znamená smysl má takzvaná trampolína, pomoci jim odrazit se zpátky, aby byli schopni se co nejvíce postarat o sebe. Samozřejmě výjimku těm, kteří se o sebe sami postarat nemohou. Každý se má postarat sám o sebe, ale zároveň má každý i odpovědnost za společnost a za celé stvoření jako celek a musí tedy nést i zodpovědnost za ty ostatní, kteří se nemohou sami o sebe postarat, kteří jsou v nějaké těžké situaci.

Potom bych chtěl zareagovat na pana poslance Tomia Okamuru. On na to částečně zareagoval Marek Výborný. Snůška jeho lží, které tady opakoval, které publikoval i veřejně na sociálních sítích a které tady zopakoval jednou i Radim Fiala, jsou lehce odhalitelné. Ty lži spočívají v tom, že skutečně o Sudetoněmeckém krajanském sdružení vůbec ta zpráva z roku 2004, která se týká extremismu, nemluví. Těch takzvaných landsmanšaftů, pane v sále nepřítomný Tomio Okamuro, je několik, těch landmanšaftů, že Witikobund ovlivnil landsmanšafty. Takže landsmanšaft není jeden jediný, je jich mnoho. To jen na vysvětlení těch nesmyslů, co jste tady říkal. A právě Witikobund není součástí krajanského sdružení, kam politici i z České republiky jezdí. Tam Witikobund v zásadě není zván, není vítán a jako organizace se ho neúčastní.

A proč i já jsem byl na sudetoněmeckém dnu? No protože vytlačili extremisty. Jistě za 75 let existence, nebo jak dlouho tato organizace trvá, došlo k nějaké proměně. A my jsme tam přijeli podpořit právě to usmíření. V okamžiku, kdy se vzdali ve svých stanovách toho takzvaného nároku po svých majetcích. A my jsme mysleli, že to je rozumné, že se má uzavřít historie s tím, že se na ni nesmí zapomínat. To jsem tam také řekl. Nesmíme zapomínat na to, co je. A oni se k tomu hlásí, že vlastně už ne oni, ale jejich otcové a dědové, protože 75 nebo 77 let po válce asi dost těžko někdo z nich bojoval se zbraní v ruce. To je prostě směšné, to by jim muselo být sto a víc, a takových jsem tam skutečně mnoho nepotkal. Je potřeba nezapomínat, ale je také potřeba se dívat dopředu a pokud někdo uzná svoji vinu, tak je potřeba také to, co je křesťanství, a na tom je i naše civilizace postavena, odpuštění a na tom, že se musí dál dívat do budoucnosti.

To znamená je to naprostá lež. Witikobund s nimi nemá co společného a naopak díky Berndtu Posseltovi se podařilo extremisty vytlačit do těch jiných landsmanšaftů a tam my opravdu nejezdíme. A je naprosto tragikomické, když se tady hovoří o tom, kdo tam jezdí. Ano, jezdí tam čeští politici. Například Daniel Herman, jehož část rodiny zahynula v rámci holokaustu. Zmiňovaná paní Knoblochová, předsedkyně Ústřední rady Židů v Německu. To si myslíte, že by jezdila na akce a dostávala a přijímala řád, vyznamenání od nějakých neonacistů? To si děláte srandu. To je naprostý nesmysl. Je to asi stejná kravina, jako že prezident Ukrajiny je nacista nebo fašista, když sám je židovského původu. To je úplně stejná demagogická, naprosto trapná historka, která je nedůstojná této Sněmovny. A pan Tomio Okamura i předseda jeho klubu tyto lži a nesmysly neustále opakují. A je to hanebná lež a uráží ty, kteří tam jezdí. Takže jestliže tam vedle mě seděla předsedkyně Ústřední rady německých Židů a ministr německé spolkové vlády, tak chcete říct, že jsem byl na akci, kterou pořádali neonacisté nebo nacisté? To snad opravdu není už možné. To jste opravdu spadli z višně a na bok a možná i na něco jiného. Tak to k tomu.

Navíc tady hovořit o tom, kdo kam jezdí a s kým se stýká, tak si to pojďme říct. SPD se kamarádí s AfD. Když jsem tady říkal, že AfD je ta, která v Německu a zejména v Bavorsku kritizuje křesťanské demokraty - CSU - za to, že se málo zajímají o Benešovy dekrety, to je AfD, která je chce zrušit. Ta je největším tahounem zrušení Benešových dekretů. A pak tady pan Fiala říká, předseda klubu SPD: No, my jsme si řekli, že k těmhle věcem se nebudeme vracet. No ale oni se s nimi stýkají, jezdí tam, kamarádí se s nimi, fotí se s nimi, s lidmi, z nichž velká část má neonacistické názory, a není to žádným tajemstvím, a část z nich kritizuje současné německé vedení za to, že nechtějí zrušit Benešovy dekrety. Já za KDU-ČSL mohu říci, že vždycky, když jsem s nimi mluvil, tak jsem řekl: Benešovy dekrety nechte spát, k nim se vůbec nebudeme vracet, to je věc historie.

Takže vy se podívejte, s kým se stýkáte. A Salvini? Ten, který chtěl povinné kvóty? S nimi se stýkáte. Takže nejdřív se podívejte na sebe. My jezdíme na tyto akce, kde jsou demokratičtí politici ze sociální demokracie, ať už české nebo německé, křesťanští demokraté čeští i němečtí, Zelení čeští i němečtí. Jsou tam zástupci Židů, katolické církve, nekatolických církví. Ano, protože tam jezdí demokraté. A to se o vašich kámoších z AfD moc říci nedá.

A pokud se týkalo té poznámky, jestli už jsme vybrali národního ptáka. Tak toho jsme ještě nevybrali, ale kdybychom měli vybrat největšího paznehta v této Sněmovně, tak myslím, že kandidát je zcela jasný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama