Bc. Markéta Gregorová

Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • Piráti
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2022 14:33:00

Macron opět prezidentem

Macron opět prezidentem

Komentář na facebookovém profilu k výsledku prezidentských voleb ve Francii

 Emanuel Macron obhájil svůj prezidentský mandát a bude v čele Francie dalších pět let. Co to znamená...

...pro Českou republiku?
Pro Česko je to, z hlediska vztahů, dobrá zpráva. Už protože se v podstatě nic nemění a nečekají nás nějaké veletoče, které by mohly mít i bezpečnostní dopady na naši zem. Stabilita je v současné době potřeba víc než kdy jindy. Navíc bude mít současné francouzské předsednictví kontinuitu a v červenci jej Česko převezme tak, jak se na to už měsíce připravuje.

...pro Evropskou unii?
Macron nechce rozbít Evropskou unii a naopak cestu vidí v její větší integraci, větší spolupráci či společné evropské obraně. Využívá slabou německou pozici posledních dní a snaží se udělat z Francie tahouna EU. Ať už jde o podporu Ukrajiny nebo jeden z jeho prvních příspěvků po zvolení, ve kterém označil Francii za ekologický národ. Je tedy možné, že bude tahounem nejen v bezpečnosti, ale i v zelené transformaci.

...a pro Francii jako takovou?
Ve Francii je málokdo spokojený. Pro mnoho lidí to byla volba mezi menším a větším zlem a v podstatě se zakonzervoval status quo. Macrona také čekají těžké časy - v červnu budou parlamentní volby a druhá i třetí "na pásce" budou mobilizovat svoje voliče, aby Macronových pět let balancovala jiná vláda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama