JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.04.2022 17:33:00

Pane předsedo, vy si vždycky vyberete číslo, které se vám hodí

Pane předsedo, vy si vždycky vyberete číslo, které se vám hodí

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 26. dubna 2022 - reakce na projev poslance Jakoba

 

Děkuji svým kolegům i vám, paní předsedkyně.

Já jenom chci v rychlosti zareagovat na pana předsedu Jakoba. No, pane předsedo, vy si vždycky vyberete, a nejen vy, ale vy speciálně si vždycky vyberete - abyste mně zase neříkal, že vždy, když mám nepřipravený projev, tak je to horší, tak věřte, že ta čísla nosím v hlavě a studuji je každý den - vždycky si vyberete to číslo, které se vám hodí, a nejen vy, to jsou různé zkratky, které čteme na různých místech.

Ten Eurostat těch grafů vydal víc. A nezapomínejme pořád, že vydal graf, že Česká republika pořád zůstala šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii. Ano, to tempo tam bylo a bylo to moje rozhodnutí a já si za ním stojím. Já jsem rozhodla v době, kdy Česká národní banka začala - vy říkáte často vysílat signály nebo vláda říká vysílat signály, tak si to půjčím, i když to nemám ráda - vysílat signály nebo kouřové signály přímo, že bude zvyšovat úroky. Tak jsem tehdy rozhodla, že se předfinancujeme. A můžete mě tady za to dehonestovat, jak chcete. Dneska by vašeho ministra financí z toho bolela hlava, kdyby splácel s takovými velkými úroky.

A co se týče zadlužení - a notabene znovu připomínám, celá řada z vás, vy ne, vy jste tady polovinu toho období nebyl, pokud vím, možná víc jak polovinu, takže na vás to nedopadá, prostřednictvím paní předsedkyně, omlouvám se - celá řada vašich kolegů z tehdy opozičních lavic vyzývala, že to je málo, ještě víc pomáhejte. Já jsem to nechala spočítat. Bylo by to o 200 miliard víc, kdybychom dali na všechny vaše pozměňovací a poslanecké návrhy.

A když jsem to tempo zadlužování nechala spočítat za dva roky, tak jsme na nějakém třináctém místě, dvanáctém, třináctém, pod průměrem EU. A stojím si za těmi kroky. A samozřejmě, Eurozóna, která je zadlužená, dneska už se to blíží pomalu 100 procentům HDP, ta si půjčuje za nulu, protože Evropská centrální banka zatím k těmto razantním navyšováním úroků nepřistoupila. Tak jenom tolik jsem chtěla připomenout.

A určitě se dostaneme k těm daňovým zákonům. Jak jsem avizovala dneska, znovu to zopakuju, hnutí ANO je připraveno podpořit oba daňové zákony, jak snížení zákona o spotřebních daních, tak zákona o daních z příjmů. A dokonce je připraveno nevetovat ve spolupráci s druhým klubem SPD projednávání v devadesátce, což neznamená, že si k tomu svoje řekneme.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama