JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2022 13:05:00

Poctivé podnikání je jedním ze základů férové konkurence na volném trhu

Poctivé podnikání je jedním ze základů férové konkurence na volném trhu

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 27. dubna 2022 k návrhu zákona o spotřebních daních.

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Pane ministře, dámy a pánové, já bych jenom velmi stručně chtěla říct, že tato novela se až na tu jednu výjimku, o které hovořil pan ministr, že jde nad rámec povinné potřebné implementace, tak skutečně je to implementační novela, a víme, že zákon o spotřebních daních nebo spotřební daně jsou nejvíce harmonizovaným nástrojem nebo vůbec harmonizovaným zákonem v rámci Evropské unie.

Ta směrnice o obecné úpravě potom je jejím základním nástrojem. A směrnice nastavuje pravidla tak, aby nedocházelo k nadbytečné byrokracii, formalitám při přechodu hranic - jednání, abychom se dostali z této fáze na evropské půdě, nebylo jednoduché - a je primárně zaměřena na efektivní fungování vnitřního trhu zemí Evropské unie.

Já skutečně potvrzuji, že jsem jménem dvou klubů, hnutí ANO a SPD, tady vetovala schválení v devadesátce, ale ne proto, že bychom měli jakýkoli problém s touto novelou, ale proto, že jsme potřebovali technickou debatu s experty Ministerstva financí, která se odehrála na rozpočtovém výboru, abychom se zeptali, protože ze strany podnikatelů zaznívalo, jestli to nebude znamenat pro ně určité zvýšené náklady. Byli jsme ubezpečeni, že nikoli, ani jsem nezaznamenala myslím, že v rámci připomínkového řízení, i když mi psali někteří zástupci, tak jsem nezaznamenala oficiální tyto námitky. Úlohou směrnice je zejména zabezpečit kontrolu pohybu vybraných výrobků importovaných ze zemí mimo Evropskou unii. Zavádí se jednoznačné propojení elektronických notifikačních systémů pro pohyb výrobků v režimu podmíněného osvobození. Tou snahou, proč jsme vůbec o tom začali vyjednávat, proč jsem se toho účastnila, proč jsem za to velmi plédovala ještě jako ministryně financí, právě byla eliminace daňových úniků, ke kterým dochází při dopravě vybraných výrobků spotřební daně z nebo do třetích zemí. Takže opět zdůrazňuji, že poctivé podnikání je jedním ze základů férové konkurence na volném trhu.

Co se týče další novinky, tak aktuálně fungující listinný systém, resp. listinný režim, bude nahrazen automatizovaným elektronickým systémem, který umožní dopravu zboží v reálném čase, a plná elektronizace sledování doprav některých výrobků mezi členskými státy budou v rámci aktu Komise sjednoceny obsahy a formy elektronických průvodních dokladů pro oba režimy doprav těchto výrobků mezi subjekty podnikání.(?) A dále se tam také zavádí tak zvané částečné ztráty, kterými se rozumí ztráty vybraných výrobků v důsledku povahy zboží, ke kterým dochází v době přepravy těchto výrobků a vznik těchto částečných ztrát nespojuje směrnice s povinností přiznat a zaplatit daň, samozřejmě pokud nedosáhnou stanovený minimální práh.

Určitě podporujeme tuto novelu, jsme připraveni pro ni aktivně hlasovat. Po vyjasnění některých odborných a technických dotazů, za které děkuji expertům Ministerstva financí, na půdě rozpočtového výboru my nebudeme podávat žádný pozměňovací návrh. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama