JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.05.2022 12:39:00

Problém je, vládo, že vy jste jako ta dezinformace

Problém je, vládo, že vy jste jako ta dezinformace

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 3. května 2022 k programu schůze.

 Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte mi říct pár slov ještě před tím, než se přistoupí k hlasování o programu této schůze. Tato schůze, resp. obě mimořádné schůze, svolané na tento týden, jsou svým způsobem, obsahem vlastně velmi příznačné. Jde totiž o obsah, který se na nich má řešit. Na jedné straně je schůze svolaná vládní koalicí, ta má na pořadu vesměs témata, která neštěpí jen tuto Poslaneckou sněmovnu, ale velmi často i veřejnost. Témata, jejichž prioritu určují spíše osobní a politické zájmy politiků, než potřeby občanů. A pak je tu druhá mimořádná schůze svolaná hnutím ANO, ve které nenajdete politiku, ale návrhy konkrétních řešení, která pomohou lidem v této extrémně náročné době.

Nic neukazuje lépe současnou situaci, než právě tento rozpor. Vládnoucí strany ani po osmi měsících po volbách nepochopily, že dnes mají odpovědnost za všechny obyvatele České republiky a že už nemohou dělat politiku jenom pro někoho. Chápu, že pro vládnoucí politiky jsou témata, která navrhujeme, očividně nudná a nezajímavá. Možná by jim dali dokonce i nálepku zbytečná. Bohužel řadu ministrů, ale i vládních poslanců postihlo to, že nehledí vpravo ani vlevo a běda každému, kdo se pokusí svést je z jejich cesty.

A vzhledem k těmto tzv. klapkám na očích bude možná i pro všechny tady dobré, když vám teď popíšu, co se vlastně kolem nás děje. Lidé se bojí. Mají obavy o budoucnost. A neříká to jeden výzkum, ale hned několik. Obrací se na nás stále více lidí se svými problémy. A co hlavně mají pocit, že jsou hozeni přes palubu a že jejich starosti a problémy tato vláda ignoruje. A já musím říct, že je chápu. Možná ne cíleně, ale opravdu některé vaše kroky a výroky tak skutečně mohou působit. Od výroků sociálních médií až po různé nešťastné výroky koaličních politiků, které vyjadřují pohrdání ostatními a nadřazenost. Ale především neskutečnou aroganci vůči těm, kteří prostě neměli tolik štěstí v životě jako třeba jiní.

Nikdo neříká, že tato situace je jednoduchá. To nikomu ani nevyčítáme, ani vládě. Ale co rozhodně vyčítám, je, že jste přestali s lidmi mluvit. Že nevysvětlujete svoje kroky. Že vás nezajímají problémy ostatních lidí. Nemůžete se pak divit, že může jeden získat snadno dojem, že o nich sice víte, ale odmítáte je řešit. Že prostě jednoduše před nimi utíkáte.

Pokud jde o covid, tváříte se, že covid už není. Pan ministr Válek má tak trochu hlavu v písku a tváří se, že nic jako covid neexistuje. Taktika žádné prudké pohyby a doufat, že se už nic dít nebude, je pěkná, ale chci upozornit, že tuto politiku nelze dělat věčně a nemůže věčně fungovat. A já jsem samozřejmě ráda, že zatím vám vychází a že covid díky přírodě a podnebí zatím nedělá vážnější problémy.

V případě cenové krize je ale už teď jasné, že se bude muset konat, že vláda musí něco udělat. Tato krize se nevyřeší sama a nečinnost ji naopak jenom prohlubuje. Stačí se podívat na vývoj inflace. Když naše vláda končila, byla inflace v prosinci 2021 něco přes 5 %. Ale co je důležitější, byli jsme na 14. místě v Evropě. Tenkrát jste mluvili o Babišově drahotě. To by mě zajímalo, jak byste situaci pojmenovali dnes. Co teď budete říkat? Celou dobu jste říkali, že jste lepší, povyšovali jste se, tak ano, já uznávám, v inflaci jste vyhráli. Dosáhli jsme už téměř 13 % a v rámci Evropy jsme se vypracovali na třetí nejhorší místo. A jen pro jistotu, pokud byste se chtěli vymlouvat, že vy nic, že to Babiš nebo Putin, tak ne. Toto je vaše práce. Protože třeba taková Malta měla loni druhý nejvyšší růst dluhu, a i přesto má nejnižší inflaci v Evropské unii. A to nejsou dojmy, to jsou fakta. Ostatně už před válkou jste si nechali svojí nečinností vyrůst inflaci přes 11 %.

O rostoucích cenách energií tu už byla řeč mnohokrát. Nikdo snad už nezpochybňuje, co se v tomto odvětví děje a jaké to má dopady na domácnosti a na firmy. A přitom to nejsložitější je teprve před námi. Zatímco naše vláda domácnostem a firmám reálně pomohla snížením DPH, a teď chceme pomoci stejným způsobem, tak co jste udělali vy? Před mnoha týdny jste na tiskové konferenci mluvili o jakýchsi 13 bodech, ale ty jsou jako Columbova manželka. Ceny pohonných hmot se už několik týdnů drží na svých maximech, a jediné, na co se tato vláda zmohla, je snížení spotřební daně o korunu padesát. Každopádně až od června by případná sleva na benzín a naftu měla platit, přesto říkám, my jsme to podpořili.

Ceny potravin, předpokládám, že nakupujeme všichni a všichni ten růst vidíme. A opět reakce vlády? Tweet ministra Nekuly o vysoké marži na točený salám. Víc nic, žádné řešení, žádná pomoc. Jinými slovy, problém by byl, i kdyby rostly ceny jen u jedné z těchto zmíněných kategorií. My jsme ale v situaci, kdy zdražuje všechno, a hlavně skokově. Klidně i o desítky procent během pár měsíců.

Většina z toho je způsobena jinde než činností vlády. Ta chyba ale spočívá v tom, že vy to neřešíte a často tu krizi pravděpodobně naprosto nevědomě prohlubujete, a to je to, co vám vyčítám teď z tohoto místa, stejně jako spousta lidí, co se ozývá nejen mně, ale i mým kolegům, a já předpokládám, že jistě i vám. Problém je, že vy jste jako ta dezinformace.

Často přijdete s lákavým řešením, aby se záhy ukázalo, že je to buď jen na oko, nebo pro nikoho. Jindy zase vzletně hovoříte o pomoci, která, jak se později ukáže, žádnou pomocí není. Mnohokrát jste třeba zopakovali nepravdivou informaci o 74 miliardách. Pokud bych používala váš slovník, hovořila bych o lži nebo dezinformaci. Já to ale raději označím jemněji, jen za typickou ukázku populismu a pokrytectví. Chlubit se na straně jedné kroky naší vlády, které téměř všechny vládní strany s čestnou výjimkou v podobě KDU-ČSL nepodpořily, ano, mluvím o 28 miliardách z té částky, tedy valorizaci důchodů plus 300 korun nad rámec určený zákonem. Přesto se tím teď pan premiér, ale i někteří další členové vlády chlubí, tak já to zopakuji ještě jednou. Pro členy, pro tyto členy vlády. Vy, kteří tak rádi uvádíte jako vládní pomoc lidem, vy jste to nejen nerozhodli, ale až na KDU-ČSL ani nepodpořili v minulém volebním období.

Chlubíte se i mimořádnou valorizací 21 miliard. Nechci být tady už jízlivá, ale to je přece něco, čím se chlubit nedá. Je to jednoduše známka toho, že se inflace utrhla ze řetězu a toto je vlastně zákonná pojistka. Pojistka, která říká - inflace je tak vysoká, že se důchody automaticky valorizují.

A jdeme dál. 15 miliard sleva na poplatníka, součást daňového balíčku schváleného, prosazeného, naší vládou. Ano, uznávám, že byl součástí kompromisů, na kterých jsme se vzájemně dohodli a některé vládní strany tento balíček skutečně podpořily. To je pravda. To jsme na 64 miliardách z těchto vámi proklamovaných 74.

Další čtyři miliardy jsou snížení spotřební daně na pohonné hmoty. To už jde za vaší vládou. Jedná se o opatření, které jsme také podpořili, ale které je samozřejmě zoufala slabé a nepomůže vůbec nikomu. Navíc má začít platit až od června a já vám garantuji, že občan při těchto neustálých změnách tento dopad ani nezaznamená. Takže pomoc ve své podstatě nula.

Další čtyři miliardy je zrušení silniční daně. Pomoc také minimální, dotkne se zhruba asi něco přes 800 tisíc podnikatelů, kteří po tomto opatření ani nevolali. Přesto i tento váš návrh, který jde za vaší vládou, jsme tady podpořili.

Pak tu máme zvýšení životního a existenčního minima o deset procent. O deset procent, když se současná míra inflace blíží 13 %. A to ještě bohužel není všem dnům konec. Od začátku jsme říkali, že aby zvýšení mělo smysl, mělo by být alespoň 20 %. Vaše koalice to nejprve odmítala a teď už zaznívají opatrné hlasy, že se existenční a životní minimum navýší znovu. Po třech týdnech, po měsíci? A to je vše, co je zatím v těch 74 miliardách obsaženo.

Minulý týden pak vláda oznámila v podstatě plošnou pomoc pro rodiny. Jak jsme se dozvěděli pak z novin, tak příspěvek pět tisíc korun na dítě pro rodiny s příjmem do jednoho milionu měl být v podstatě takovým majstrštykem této vlády. Možná by se to dalo i pochválit, protože to je první téměř plošná pomoc, po které voláme celou dobu, kdyby neobsahoval několik zásadních ale.

Nejdřív jsme se dozvěděli, že pomoc bude vypočítána z čistého příjmu. Za tři dny jsme se potom dozvěděli vlastně, že se pan ministr spletl. Uznávám, že se omluvil. Bylo to po zásahu ministra financí - čerpám jenom z veřejných zdrojů - že je to vlastně z příjmu hrubého.

Další vlnu zmatků do toho vnesli Piráti, kteří řekli a napsali na sociálních sítích, že to není vůbec pomoc rodinám s dětmi, ale ve skutečnosti prý šlo o kompenzace za drahé energie. Tak mě napadá, že možná pravdu mají oba a že chtěl pan premiér, nebo vláda, smést oba problémy jedním vrzem.

Toto všechno bych byla ochotna odpustit, kdyby. Zajímalo by mě - a píší mi to lidé, budu tyto dopisy využívat v rámci interpelací - zajímalo by mě nastavení parametrů. Abych řekla pravdu, nerozumím té věkové hranici 18 let. Jaký je rozdíl mezi rodinou se 17letým studentem střední školy a rodinou s 19letým studentem téže školy?

Kdo bude tuto pomoc administrovat? Ministr Jurečka řekl, že nechce, nebo by byl velmi nerad, aby to byly úřady práce. Ano, tomu rozumím, protože jsou absolutně přetížené a úředníci navíc nejsou za svoji práce dostatečně ohodnoceni, hrozí tam stávkovou pohotovostí. Pak se ale nabízí otázka, kdo to tedy bude dělat. V neděli říkal pan kolega Výborný, že je to technikálie, se kterou si poradí. No není. My máme za sebou dva roky covidu a vím, jak byl složitý problém zadministrovat rychle pro milion živnostníků kompenzační bonus. Proto jsme zvolili tedy zápornou daň, aby to mohly procesovat finanční úřady, které mají pokrytí po celé republice a lidé na ty peníze nečekali několik měsíců.

Takže já bych doporučila přečíst si kompetenční zákony jednotlivých úřadů, abyste se tam dočetli, že sociální dávku nemohou administrovat finanční úřady a možná se skutečně zamysleli nad tím, jak to dlouho bude trvat, co bude součástí žádostí, jak budou dokládat tyto příjmy, jestli se budou sčítat v rámci rodiny, co všechno se tam bude dokládat, jestli se bude vydávat rozhodnutí, jak to bude dlouho trvat. To znamená, vyplácet by se mělo začít podle ministra práce a sociálních věcí v srpnu. Ale kdy vlastně bude těchto x žádostí zprocesováno?

To znamená, že signál sice vláda vyslala, ale nemáme žádnou legislativu, tu doposud nikdo z nás neviděl, na té se, jak jsem pochopila, pracuje. A celá řada těchto technických otázek, ale velmi zásadních a parametrických, evidentně není vůbec vydiskutována. To znamená, vždycky se něco oznámí a pak se týdny čeká, jak to vlastně bude.

Ale abych nebyla jenom kritická. Vnímám to jako první krok správným směrem a doufám hlavně, že to bude rychle, protože pomoc přichází velmi pomalu. Právě proto jsme volali po té plošné pomoci. Její kouzlo spočívá v tom, že je rychlá. Když jsme dávali mimořádný příspěvek důchodcům pět tisíc korun - byli jsme také od tehdejší opozice, dnešní vládní koalice, velmi kritizováni - tak jsme si také kladli otázku a také jsem slýchala výtky, proč to dáváme všem, proč to dáváme i těm bohatým důchodcům. Já tedy moc bohatých důchodců neznám, ale řešili jsme otázku, zda to nedat jenom někomu. Znamenalo by to, že z toho uděláme sociální dávku, budou si muset kvůli jednorázovému příspěvku chodit žádat, dokládat příjmy, mohou přijít o další jinou dávku. Proto jsme tehdy zvolili rychlou, ale plošnou cestu.

Naše stínová vláda, víte, že připravila 12 konkrétních opatření. Jsou to věci, které by pomohly. Ale říkám, nemusí se realizovat všechny, to jsme nikdy neřekli. Jsou to návrhy, nápady. Nakonec některé z nich i realizovat chcete, jako už jste realizovali zvýšení existenčního minima. Teď znovu zaznívá, že to chcete ještě navýšit. Ano, je to správný krok, udělejte to, protože nám to vstupuje do osmi typů sociálních dávek a to je přece pomoc těm nejpotřebnějším, o kterých tak často mluvíte. A my to určitě podporujeme.

Čili je tam navýšení rodičovského příspěvku, i o tom mluvíte. Je potřeba navýšit - teď jsem zaznamenala - příspěvek na mobilitu, na imobilitu. To znamená na lidi, kteří mají omezenou hybnost, na zdravotně postižené. Také jsem zaznamenala, že o tom uvažujete. To znamená celá řada věcí. Samozřejmě náš návrh, který bude předmětem mimořádné schůze svolané na žádost hnutí ANO, je snížení DPH. I když uznávám, že ceny se utrhly už tolik, že samozřejmě ten dopad nebude mít takový efekt, jaký by měl, kdyby se to udělalo zavčas, tak, jak to udělalo 24 zemí Evropy - protože tam máme i Velkou Británii, ta už nepatři do Evropské unie. Podívejte se na Slovensko před 14 dny a tak dále.

Už nyní je jasné - i když včera jsem zaznamenala také nějakou mediální přestřelku mezi jedním serverem a Ministerstvem financí - ale je jasné, že kvůli zdražování na příjmové straně bude mít vláda k dispozici téměř o 100 miliard navíc. A my říkáme pořád jako kolovrátek - nechte část těch peněz lidem, nechte jim je, oni je teď potřebují. Tak, jako je potřebovali za covidu a vy jste nás vyzývali, ať pomáháme a my jsme samozřejmě pomáhali, cítili jsme to jako povinnost. Tak jim je nechte i teď za této krize, která není o nic méně lehčí, než byla ta covidová.

To, o čem já tu teď mluvím, je zásadní rozdíl mezi nejsilnějším opozičním hnutím, hnutím ANO a vládní koalicí. My říkáme, pojďme pomáhat teď hned lidem, pojďme řešit ty problémy a nabízíme pomocnou ruku. My jsme chtěli jednat i o zákoně, který je dnes na pořadu této schůze o veřejném zdravotním pojištění. My jsme do dneška neviděli návrh na nějakou automatickou valorizaci, o které mluví pan ministr Válek.

My jsme chtěli mluvit i o dobrovolném EET. Zítra je tu seminář na půdě poslanecké sněmovny. Svolává ho můj kolega Patrik Nacher, ale je to i na žádost celé řady podnikatelů i svazů, abychom prostě EET - které notabene je dva roky dobrovolné a zhruba 60 % podnikatelů pořád dobrovolně eviduje. Je to unikání digitální projekt a určitě zdroj informací a my se ho takto vzdáme?

A to ponechávám stranou boj s šedou ekonomikou a výnos 12 až 13 miliard ročně, díky kterým bychom nemuseli teď brát ze zdravotního pojištění 14 miliard. My se k tomu ještě dostaneme.

My se určitě budeme bavit o zdravotním pojištění. Znovu upozorníme, až ten zákon bude na pořadu, až se dostane na pořad, tak znovu upozorníme, že skončily pojišťovny v deficitu za rok 2021 skoro 15 miliard. A ty rezervy, na které poukazujete, to je dobře, že si je vytvořily. My jsme nechtěli, aby zdravotní péče o kohokoliv v této zemi byla omezena, protože byly velké náklady s covidem. Proto jsme třikrát po sobě zvedali platbu za státního pojištěnce. Proto jsou tam rezervy. Tak teď je vybereme do mrtě, jak se říká? Jenom proto, že si ministr financí tam udělal škrt ve státním rozpočtu? Stejně ho bude novelizovat.

A připomeneme opět, já i řada mých kolegů, kteří jsou větší odborníci na zdravotnictví než já, já se na to rozhodně budu dívat pouze z hlediska rozpočtu, že tu máme, společně máme přes 300 000 nových státních pojištěnců, o které se musíme postarat. To my rozhodně nezpochybňujeme. I oni mají svoje zdravotní problémy a budou muset být odkázáni na náš zdravotní systém. A my se ptáme, jaká valorizace? Neviděli jsme žádný návrh. Ptáme se a budeme se ptát, jak to bude s platbami za státní pojištěnce? Rok 2022 chcete srovnat s rokem 2021, to znamená vzít tam tu částku, o kterou jsme navýšili, ale jak to bude v roce 2023? Jak to bude v roce 2024? A budeme očekávat odpovědi na tyto dotazy, které logicky budeme mít.

Samozřejmě, že těch bodů, na kterých se neshodneme, je mnohem víc na dnešní mimořádné schůzi. Určitě se k nim postupně dostaneme. Ale největší debata, to už avizuji teď, bude o novele zákona o veřejném zdravotním pojištění ze všech těch zatím mnou stručně sdělených důvodů a samozřejmě o zrušení EET. Děkuji vám.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama