Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2022 13:21:00

Zdravotnictví skutečně byla pro mě priorita

Zdravotnictví skutečně byla pro mě priorita

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny 4. května 2022 k zákonu o pojistném na veřejné zdravotní pojištění

 Děkuji za slovo. Já jsem skončil ty reformy péče o duševní zdraví. To je fakt problém. My jsme měli reformu, to znamená, že jsme chtěli anglický model, chtěli jsme lidem, kteří mají problémy s duševním zdravím, pomáhat hlavně u nich doma, ne je zavřít do Bohnic a tam do nich strkat léky. Vypadá to tak, a to je úplně absurdní, že lidé, kteří pracovali pro stát, byli označeni, že jsou od Babiše. Paní Schillerová pracovala na finanční správě, nepracovala v Agrofertu ani se mnou. A takových lidí je strašně moc. A ti lidé, kteří chtěli přispět k té reformě, tak to, že my jsme na tom dělali, je vlastně pro ně diskvalifikační. Plno poctivých úředníků, kteří pracovali pro tento stát, muselo odejít, protože vlastně dělali s Babišem. No, tak to je skutečně zvláštní přístup.

Já bych byl velice rád, kdyby pan ministr pokračoval v té reformě. To je strašně důležité. A covid dal všem zabrat.

Dneska není dostatek dětských psychiatrů. Tam čekáte i rok, rodiče jsou zoufalí, psychiatři zkrátka nejsou. A pokud se vám povede získat nějaký termín pro vaše dítě a chcete další termín, tak vám řekne nemám čas, já mám tolik pacientů, že to nestíhám.

Takže měl by resort zdravotnictví identifikovat, které profese nemáme a tam vymyslet systém motivace. Nemáme radiology, nemáme dětské psychiatry, nemáme pediatry. Takže to je problém. Reforma péče o duševní zdraví - já slyším, že skončila. Všichni lidé, kteří se angažovali, byli označeni - ty jsi dělal s Babišem, tak máš smůlu. Neuvěřitelné. Domácí péče.

Domácí péče byla v minulosti výrazně podfinancována a na její úkor byly upřednostňovány jiné oblasti, jako například nemocnice. Naše vláda přišla s novou koncepcí domácí péče. Hnutí ANO prosadilo výrazné zvýšení úhrad za domácí péči. Mezi lety 2017 až 2021 se úhrady segmentu domácí péče zdvojnásobily z 1,9 miliard korun na 3,8 miliard korun. Od 1. ledna 2022 může domácí péči indikovat širší okruh lékařů, jako například ambulantní specialisté, lékaři na pohotovosti či urgentním příjmu a sestry v domácí péči získaly větší kompetence, například budou moci předepisovat pacientům zdravotnické pomůcky, ale také větší samostatnost při poskytování zdravotní péče ve vlastním sociálním prostředí. Pro vozidla poskytovatelů domácí péče jsme vydobyly výjimku ze zákazu stání. Možná malichernost, ale důležité pro ně.

Za další - rozvoj paliativní a duchovní péče. V České republice stále asi 70 % pacientů umírá v nemocnicích. Naprostá většina by ale chtěla prožít své poslední chvíle v kruhu rodiny. Každý pacient má mít možnost zvolit si prostředí, kde stráví s nevyléčitelnou chorobou bohužel i závěr svého života. Proto podpora paliativní péče a jejího rozvoje patřila k našim dalším zásadním tématům. Zaměřili jsme se na zvyšování dostupnosti a kvality paliativní péče v domácím prostředí pacienta a spustili jsme projekt její podpory. V porovnání let 2018 až 2020 se počet pacientů, kteří díky mobilním hospicům dožili doma, více než zdvojnásobil. V roce 2020 to bylo už 5874 pacientů. Paliativní péči jsme také úspěšně řešili pomoci pilotního projektu v šesti nemocnicích. Na začátku bylo v péči sedm pacientů, na konci roku 2020 už přes 3000. Od roku 2022 pojišťovny platí týmy v 25 nemocnicích.

V nemocnicích jsme také rozvinuli podporu duchovní péče, která není určena jen pro těžce nemocné pacienty a seniory, slouží i jejich rodinným příslušníkům, případně pozůstalým. Podpořili jsme tak činnost nemocničních kaplanů.

Za další - podpora péče o bezdomovce. Spustili jsme program na podporu poskytování zdravotně sociálních služeb osobám bez přístřeší a osobám ohroženým ztrátou přístřeší. Za dobu realizace projektu bylo ošetřeno nebo poučeno 2166 bezdomovců. Součástí programu kromě ošetření byla i prevence užívání návykových látek a zlepšení informovanosti o infekčních onemocněních.

Za další - podpora dobrovolnické činnosti. Zapojení dobrovolnické laické pomoci do systému zdravotní péče je v zahraničí běžné. U nás byla tato oblast dosud v pozadí. Proto Ministerstvo zdravotnictví v červnu 2019 spustilo tříletý projekt, který má za cíl nastavit podmínky pro ukotvení a profesionální řízení dobrovolnictví v lůžkových zdravotnických zařízeních.

Letecká záchranná služba. No, to je historicky zajímavý příběh. Rozšířili jsme i zásadně zlepšili služby systému letecké záchranné služby. V minulosti tendry na leteckou záchrannou službu provázel klientelismus a různé problémy. Z různých důvodů se musela opakovat výběrová řízení. My jsme veřejnou zakázku od začátku připravovali transparentně. Vyhlásili jsme výběrové řízení a na základě dlouhodobé přípravy se podařilo nastavit náročné, ale i splnitelné podmínky pro uchazeče. Výběrové řízení přineslo pokrytí celé republiky včetně zajištění nočních letů a speciální činnosti, podvěsu pod vrtulníkem. Přitom jsme za větší rozsah služeb ušetřili miliardu korun a nově provozovatele letecké záchranné služby jsme vybrali téměř s ročním předstihem.

Za další - odškodnění za újmu, způsobenou očkováním. S vědomím nutnosti podporovat povinné očkování tam, kde je to opravdu třeba, jsme prosadili zákon, podle něhož všem, kterým kvůli povinnému očkování vznikla újma na zdraví, stát poskytne odškodnění. Je to správný krok. Stanoví-li stát vakcinaci jako povinnou, má také odpovídat za její případné komplikace, a to jsme napravili.

Revoluce v nemocničním stravování. Strava je důležitou součástí zdravotní péče poskytované v nemocnicích a úzce souvisí se spokojeností pacientů. Po 65 letech došlo ke změně standardu pro stravování pacientů v nemocnicích tak, aby odpovídaly 21. století. Pacientům tak dopřejeme chutnou, zdravou a také nutričně vyváženou stravu. Můžu to potvrdit, ležel jsem více než týden v IKEMu a kvalita stravování se zlepšuje napříč celou republikou.

Zdravotnictví skutečně byla pro mě priorita a já jsem se setkával s lidmi, kteří mají zásadní zdravotní problémy v rodinách. A tak jsem se setkal s panem Majzlíkem. A bylo to 26. března 2017. To jsem byl ministr financí v Sobotkově vládě. To bylo dva měsíce předtím, než mě vyhodil, kdy mě pan Majzlík informoval o obrovských problémech jeho dcery Martiny. Tři dny na to jsem napsal na facebook: Jsem pro legalizaci lékařského konopí a proplácení pojišťovnami.

A ukázal jsem fotky. Tohle je Martina Kafková, krásná holka. Byla vdaná, pracovala jako konstruktérka a ve volném čase učila handicapované děti hrát na kytaru. Pak jednoho dne zakopla na rovném chodníku a doktoři jí diagnostikovali roztroušenou sklerózu ve 27 letech. Tělo postupně začalo vypovídat službu. Nepomohly žádné léky, které jí předepsali, některé dokonce uškodily. Martina skončila na vozíku, manžel ji opustil, ale táta s mámou zůstali stateční. Až do jejích padesáti let sami jako důchodci se o ni starali, nosili ji, pomáhali se vším, co bylo potřeba. Letos jí konečně - to bylo 2017 - přijali do specializovaného ústavu, kde dožívá.

Lidi si někdy myslí, že roztroušená skleróza je jen svalová disfunkce, že člověk prostě jen tak leží. Omyl. Martina začala trpět takovými křečemi, až měla pocit, že se jí zlomí kosti v těle. Do toho má člověk smrtelnou úzkost, že se nemůže nadechnout a doktoři pomoct nedokázali, protože víc prášků by ji zabilo. Byla to čirá hrůza, popisuje její táta, kterého Martina prosila, aby jí pomohl se sebevraždou. No a pak zkusila od kamaráda konopnou cigaretu. Křeč pominula, přátelé začali vozit Martině konopí pravidelně. Bylo to něco, co konečně fungovalo na rozdíl od syntetických léků. Pak pro ni táta začal konopí pěstovat sám. Potom mu naši policisté napsali, že ho zavřou. Martina dokonce nabrala váhu, i když jen na 40 kilo. A tady začíná ten háček - pěstovat konopí byť pro vlastní potřebu je u nás nelegální. Je možné ho koupit. Martinu by to vyšlo na 64 000 korun měsíčně, pokud jde o zahraniční preparát, nebo 23 000, pokud pochází z Česka. A pana Majzlíka by to vyšlo na 500 000 ročně. A i když je to právě konopí, co dělí Martinu od totálního pekla a života v rámci možností, zdravotní pojišťovna ho odmítá proplácet. Píše se rok 2017. Její otec už obeslal, obvolal, obchodil přes 20 institucí včetně vlády, Poslanecké sněmovny, Senátu, policajtů. Nestalo se nic. Přitom máme u nás 25 000 lidí s touhle děsivou nemocí, 4000 jsou na tom podobně jako Martina. Tak jsem se rozhodl, napíšu dopis ministru zdravotnictví, poradím se s doktory, přijdu s návrhem, jak těmhle lidem pomoct. Když už stát zakazuje pěstovat si konopí na zahradě pro svou potřebu, tak ať všem, kteří lékařské konopí potřebují, ho proplatí v plné výši. Čili prosím vás, pokud máte ve svém okolí někoho, komu lékařské konopí prokazatelně prospělo ke zlepšení zdravotního stavu, napište mi sem do komentáře svůj příběh, protože lidský příběh je nejpádnější.

No a co se dělo dál? První setkání březen 2017. Já jsem říkal - to není možné, přece těm lidem musíme pomoci. S panem Majzlíkem jsem se setkal znovu v únoru 2018. Pozval jsem ho na Úřad vlády, abychom znovu tenhle problém vyřešili a nejen já jako bývalý premiér, ale byl tam i ministr zdravotnictví a ředitelka SÚKL a taky poradkyně vlády ve věci drogové politiky paní Vedralová. A po necelé hodině jsme se všichni shodli na řešení, které od té doby platí. Cena lékařského konopí se pro pacienty snížila na jednu desetinu celkové ceny tohoto léku. 90 % pak hradí zdravotní pojišťovny. Také jsme se dohodli na tom, že pacienti, kteří potřebují měsíčně do 30 gramů, nebudou potřebovat pro jeho odběr v lékárně potvrzení revizního lékaře. V roce 2017 bralo léčebné konopí z lékárny 26 pacientů a lékárny ho vydaly celkem 3,66 kilo. Díky této naší změně se vše změnilo. Lékařské konopí není už lékem jen pro bohaté. V loňském roce již lékařské konopí bralo přes 4400 pacientů a lékárny ho do listopadu 2021 vydaly 99 kilo. Takže 2017 - 3,6 kilo, 2021 - téměř 100 kilo.

A 3. 8. 2019 jsem napsal a dal na facebook fotku pana Majzlíka (Řečník ukazuje fotografii.) a bylo to skvělé. Měl jsem radost, protože zkrátka díky panu Majzlíkovi, řadový občan, jsem měl pocit, že jsem něco udělal pro ty lidi. A pan Majzlík mi napsal, poslal fotku a říkal: Dobrý den, vážený pane premiére, před časem jsem vám slíbil, že až bude ukončena ta cesta k léčebnému konopí pro Martinu, tak vám dal vědět. Takže se stalo. Dnes jsme s manželkou vyzvedli v lékárně nemocnice ve Strakonicích 180 gramů léčebného konopí od české firmy Elkoplast. Trochu se to protáhlo, protože někde vznikly nějaké problémy, jejichž původ ale podrobně neznám. Prostě od května v lékárnách nebylo léčebné konopí s vyváženým poměrem THC - CBD, nyní ale je a já bych vám chtěl velice poděkovat, a budu se opakovat, že jste byl první vysoce postavený politik, který v době, kdy to vůbec neměl lehké, se postavil za jednu zcela invalidní ženskou a její přestárlé rodiče. No a tady ještě píše: Tehdy vás různí Kalouskové mohli obvinit z napomáhání šíření drog a bohužel je to stále dost lidí, kteří by mu naslouchali o nás, o těch, kteří jdou bez ohledu na své problémy za tím, co považují za správné. Jsou to frajeři. Přidal fotku.

Proč o tom mluvím? Já jsem se s panem Majzlíkem potkal tuto neděli potřetí, ne, v sobotu to bylo. Pan Majzlík mě informoval o tom, že dostal z Izraele zprávu, že na jedné z tamních klinik provádějí velmi úspěšnou experimentální léčbu s těžce postiženými pacienty s roztroušenou sklerózou a jsou to pacienti, kteří jsou zcela ochrnutí. Izrael je neuvěřitelný, skutečně bychom se to od nich měli všechno naučit. A když říkám ochrnutí, tak to znamená, že nedokážou pohnout ani prstem na své ruce. Těmto pacientům začali dvakrát denně podávat naprosto miniaturní dávku drcených hub lysohlávek. Přestože tyto houby obsahují psychedelickou látku psilocybin a psilocyn, ty dávky jsou tak malé, že u těch pacientů se psychedelický účinek nemůže nijak projevit. Koncem loňského roku pak jeden z těch lékařů, kteří tuto experimentální léčbu provádějí, vystoupil v izraelské televizi s tím, že dva z těch pacientů, účastníků této léčby, již zase chodí. Tyto informace panu Majzlíkovi poskytl náš světově známý a významný vědec profesor doktor Lumír Ondřej Hanuš, se kterým jsem se potkal, když jsem byl v Izraeli. A tak vím, že to je člověk, který by v žádném případě žádné nesmysly nešířil.

Pan Majzlík asi nepatří k lidem, které by něco dokázalo zastavit, když se jedná o zdraví a život jeho blízkých. A tak si to ověřil pokusem. O jaký pokus se jedná, mi říci nechtěl, prý aby mě nepřivedl do nepříjemné situace. Za mnou přišel s tím, že by potřeboval prosadit, aby touto experimentální léčbou se zabýval některý váš výzkumný ústav, klinika nebo univerzita. A chtěl vědět, jestli bych v tom nějak nemohl pomoci, když jsem tak výrazně pomohl lidem, kteří ke svému léčení potřebují lékařské konopí. Bude to těžké. Já už samozřejmě nejsem premiér, jsem řadový poslanec. Pro média jsem samozřejmě fackovací panák, ale tady jde o 25 000 lidí, kteří mají roztroušenou sklerózu.

A pan Majzlík tady popisuje, jak Martině pomáhá s těmi lysohlávkami. Umíte si představit, vážení kolegové, že máte dítě, tady je fotka (ukazuje ji do sálu), 21. 12. 2017, Martina má takhle zavřenou ruku. A to je pokus o otevření rukou s vynaložením úsilí. A po tom, co pan Majzlík jí pomáhal touhle metodou, lysohlávkami, tak tady je fotka z 22. března, ne 28. března 2022 - pokus o otevření rukou s mírným úsilím. Takže za pět let Martina dokázala tohle. Umíte si to představit, že to nedokáže? Tohle? (Potlesk několika poslanců ANO a ODS.) Za pět let. Peklo. Takže proto bych chtěl vyzvat pana ministra Válka, aby pomohl těm lidem, kteří bohužel jsou odsouzeni ke svému osudu a aby jim zlepšil život. Aby dal peníze na ten výzkum, protože si myslím, že ti lidé si to zaslouží. Tak tolik k Martině léčebnému konopí.

A proto já říkám, že pan ministr financí říká, že peněz ve zdravotnictví, pojišťovnách je dost. Já mu rozumím. Já, když jsem byl ministr financí, taky jsem nechtěl dávat pro státní pojištěnce peníze a dohadovali jsme se s Němečkem a potom přišel Ludvík, tak jsme se domluvili. A stále jsem argumentoval: vy máte velké zůstatky na účtech. Ale podle mých informací ty pojišťovny v podstatě budou mít zůstatky na účtech koncem roku jenom 25 miliard. A pokud je tam plán snižovat ten příspěvek na státní pojištěnce, tak si myslím, že to není dobře. A samozřejmě ten nápor na pojišťovny bude velký, protože samozřejmě nikdo nepočítal s tím, že Putin udělá tu hroznou věc a napadne Ukrajinu a že přijde k nám tolik uprchlíků, kteří samozřejmě potřebují taky zdravotní péči. A proto je dobré, aby zdravotnictví dostávalo nadále peníze. A samozřejmě ty argumenty, že jsme zadlužení, tak to s panem ministrem jsme si vyříkali x-krát.

Samo Ministerstvo financí říká, že navzdory hrubé ekonomické a zdravotní covidové krizi potvrdily všechny významné agentury s mezinárodní působností v průběhu roku 2021 svá ratingová hodnocení České republiky včetně zachování stabilních výhledů. Ratingové agentury si pravidelně kromě nízké úrovně zadlužení a odolné ekonomiky všímají také zdravého a stabilního bankovního sektoru. Takže i v tom trendu zadlužování, to jsme si už vysvětlovali, že paní Schillerová napůjčovala dopředu za dobrých podmínek.

Další věc, které jsem se významně věnoval, byl ten rakovinový projekt národní boj proti rakovině. A měl jsem tady projev. A bylo to v rámci období covidu, to přicházela delta a my jsme připravili ten projekt. A znovu opakuji: proti rakovině není žádná vakcína. Rakovina je druhou nejčastější příčinou úmrtí vůbec. Každý rok kvůli ní zemře po celém světě téměř 10 milionů lidí a očekává se, že v roce 2035 bude rakovina hlavní příčinou úmrtí obyvatel Evropské unie. A to ani nemluvím o ekonomických dopadech, kromě vlastních nákladů na onkologickou léčbu jsou nepřímé celkové ekonomické dopady rakoviny spojené s předčasnými úmrtími nebo ztráty produktivity odhadovány na 1,16 bilionu dolarů ročně. Celkový hospodářský dopad rakoviny v Evropě ročně přesáhne 100 miliard eur. To je asi dva a půl bilionu korun, tedy asi o bilion víc než náš celý rozpočet.

Jen v České republice každoročně rakovinou onemocní přes 85 000 našich spoluobčanů a přibližně 27 000 této chorobě podlehne. Smutným faktem je, že počet úmrtí na onkologické onemocnění je v Česku vyšší než průměr v Evropské unii. Zhoubné nádory přitom patří mezi onemocnění, kterým lze do velké míry předcházet. Více než polovině úmrtí na rakovinu je možné předejít. Různé preventivní a screeningové programy snižují nejen úmrtnost, ale i šetří náklady na velmi drahou léčbu pokročilých stadií onemocnění.

Bohužel během pandemie, zvlášť v době největšího náporu na naše nemocnice, probíhala jen neodkladná zdravotní péče. To znamená, že sice nedošlo k žádnému omezení onkologické léčby jako takové, na druhou stranu kvůli pandemii klesl počet preventivních prohlídek a kontrol již vyléčených pacientů. Navíc nápor pacientů s covidem ve zdravotnických zařízeních a obavy pacientů vypravit se do nemocnice na vyšetření způsobily prodloužení diagnostiky nových recidivujících onkologických onemocnění. Dle dat Národního registru zdravotních služeb bylo v roce 2020 provedeno až o 17 % méně screeningových vyšetření ve srovnání s rokem 2019. Pokud nám covid zase neudělá čáru přes rozpočet, výpadek do jednoho roku či maximálně dvou let vyrovnáme. To je samozřejmě deklarace tehdy.

Prevence a screening jsou opravdu naprosto klíčové. Ale překonat obavy z vyšetření není nic lehkého. Ano, já jsem o tom mluvil, že když jsem měl PSA deset a půl, tak jsem měl těžké noci, protože mít pocit, že máte rakovinu a můžete zemřít, není samozřejmě ideální stav. A o to víc, ano, může někdo říct, že mám střet zájmů, jsem se v tom angažoval. A proto je potřeba v tom pokračovat. Takže ten Národní onkologický program, který jsme vytvořili do roku 2030, na který jsme sehnali peníze, na tu onkologii bylo 15 miliard v tom fondu obnovy. A teď - ano, všichni to berou, no tak to je Babišův projekt, tak to je vlastně zase, to uděláme všechno proto, aby to nebylo. Tomu nerozumím. Nerozumím tomu, že proč kvůli nenávisti vůči Babišovi vlastně lidé nemůžou mít skvělou a nejlepší péči. Takže ten projekt, který, hlavně ten Český onkologický institut, který já jsem si představoval, že postavíme na zelené louce, že to bude jak ta nejlepší centra v Norsku, Španělsku, Paříži, Texasu. Tak si myslím, že by to bylo skvělé a že by to byla nejlepší onkologická nemocnice na světě. O tom jsem přesvědčen, protože my máme skutečně nejlepší, jedny z nejlepších, ale jsem přesvědčen, že nejlepší lékaře na světě a v Evropě určitě, bezkonkurenčně. A proto by si zkrátka občané a zdravotníci to, tenhle projekt zasloužili.

Já jsem se tomu věnoval od roku 2020 a shromáždil jsem za stůl asi 15 našich nejlepších onkologů. Ano, je tady Česká onkologická společnost. Tady je vždycky problém, když ti čistí onkologové bojují proti těm onkologům specialistům, nebo těm, kteří nejsou jenom onkologové, ale mají nějakou specialitu a v rámci toho dělají tu onkologii. Proto například v Rakousku to nedopadlo, protože se všichni pohádali a nemají to. Nemají to.

Potom vznikl nápad udělat tento skvělý prospekt, tento prospekt. Tento prospekt měli dostat občané. Měl zpoždění, ale nedostali ho, protože stávající koalice řekla, že je to Babišova kampaň. Ten prospekt jsme propagovali na sítích a je skvělý. Já jsem si uvědomoval, že samozřejmě to bude problém, že když tam bude Babiš, tak řeknou, že je to kampaň. Ale zase jsem si říkal, když jsem to vymyslel, když jsem to zorganizoval a když Úřad vlády to všechno vlastně udělal za pár korun na klíč, myslím, že to stálo asi 40 000 korun, celý ten scénář, ale samozřejmě potom byly velké náklady na tisk. A to měly udělat pojišťovny. No ale bylo před volbami, tak tady křičeli, hlavně pan Jurečka, že je to kampaň.

Tak jsem si řekl, když jsem to tedy vymyslel, proč bych tam nemohl být? Ne? Původně jsem si myslel, že logické by bylo, kdybych byl na první straně. Ale říkal jsem si, jó, budou křičet, tak jsem se dal na poslední stranu. Pamatuji se, když jsme měli tiskovku, tak jsme to rozdali novinářům. Ty to asi moc nezajímalo, tak nedolistovali na poslední stranu a nezjistili, že je tam Babiš, protože by křičeli hned jako první.

Takže tady na první straně je Adam Vojtěch, nejlepší ministr zdravotnictví, podle mého názoru. Slušný člověk, slušný. Na to ministerstvo by bylo potřeba nějakého řezníka, aby to tam konečně někdo dal do pořádku. Ale pokud vím, nová koalice chystá nový zákon o státní službě, takže už se nemůže stát, že tam byl jeden státní tajemník, který vlastně paralelně řídil to Ministerstvo zdravotnictví. A když měl Vojtěch dovolenou, tak on byl jako ministr. To bylo skutečně peklo. Ale já vidím, že vám se daří, že umíte měnit i státní tajemníky. My jsme to neuměli. Je otázka, koho tam dáte, ale to asi nebudu komentovat. Ano, (Reaguje na námitku z pléna.) ale trvalo to půl roku. A bylo to peklo.

Takže co tady v tom prospektu říkáme? Adam Vojtěch. Jsou slova, která vyvolají mrazení, jakmile je jen vyslovíme. Stěží bychom hledali onemocnění, které způsobuje větší obavy a pocit bezmoci, než je rakovina. Pokud se navíc týká nás a našich blízkých, lékařem vyřčená diagnóza má sílu devastujícího tornáda. U většiny lidí, kteří si ji vyslechnou, stále vyvolává reakci, jako kdyby se jim v ten okamžik celý život hroutil jako domeček z karet.

Pravdou je zvláště při současném stavu lékařské vědy, že zdaleka ne každé odhalené onkologické onemocnění vede k tomu nejhoršímu myslitelnému konci. Právě v této souvislosti nelze přijmout jako samozřejmost více než 27 000 každoročních úmrtí. Říkám to s plným vědomím faktu, že zhruba k polovině z nich nemusí dojít. Prokazatelně jsou naprosto zbytečná. Ve většině případů jsou důsledkem pozdního odhalení, důsledkem určité lehkovážnosti ze strany pacientů. Já jsem v šoku, když se ptám kolegů, jestli chodí na prevenci? Někdo říká, já už jsem nebyl dva roky u lékaře, nechodím, bojím se, že mi něco zjistí a podobné nesmysly. Lékař může zakročit ve chvíli, kdy ho pacient včas vyhledá.

Na jednom pólu jsou lidé, kteří pravidelně a zbytečně plní čekárny se sebemenšími drobnostmi, na druhém pak ti, kteří přehlížejí příznaky v domnění, že se to nějak spraví samo. Dovolte mi přirovnání srozumitelné prakticky každému. Jakmile uslyšíte podivný zvuk motoru vašeho vozu, vyhledáte záhy automechanika. Naproti tomu často ignorujeme jasné signály, jaké nám dává naše vlastní tělo. Náš nejcennější majetek. Dovolte mi proto se za něj teď přimluvit. Nenechávejte prosím bez povšimnutí jediný náznak, jedinou změnu na svém těle. Využijte informací, jsou dnes dostupnější než kdykoliv v minulosti. Klidně se sledujte i trochu víc. Je menší zlo, pokud pak lékař vaše pochybnosti rozptýlí jako zbytečné, než abyste k němu dorazili pět minut po dvanácté. Mějte prosím na paměti, že nejhorší rakoviny jsou vedle neléčitelných i ty, které se neléčitelnými staly zbytečně.

A proto na tom prospektu je hlavní heslo: Kdyby znamená pozdě. Nepodceňujte prevenci, rakovinou onemocní každý třetí z nás a každý čtvrtý na ni zemře. A na druhé straně hned tady máme ředitele žluťáku, Onkologického ústavu, který říká: Nejhorší rakovina je ta, která vznikla zbytečně. Masarykům onkologický ústav je jediná nemocnice v Čechách, která je specializovaná. Jsou tam skvělí doktoři. Jsou tam skvělé sestřičky, já zdravím Petru a Míšu.

A moje nadace věnovala tomuto ústavu speciální sondu na prevenci rakoviny slinivky. Rakovina slinivky je konečná, bohužel génius Steve Jobs také na ni zemřel. A je zajímavé, když ten přístroj za tři miliony dostala ta nemocnice, tak tam začali chodit pacienti, kteří... Skutečně slinivka je někde vzadu, není vidět, oni byli léčeni na věci, které nebyly o slinivce, a teď se zjistilo, že je to slinivka. Takže skvělí doktoři. Já jsem tam byl na biopsii a je to skvělý servis. Ano, je to za peníze, ale je to i to, že ty firmy by se měly starat o své zaměstnance. Měli by jim to zaplatit a měli by ti, kteří na to nemají, zkrátka mít tu možnost.

Tento prospekt potom obsahuje takový přehled. Tady jsou ženy, které nádor nejvíce ohrožuje. Je to rozdělené podle věkové kategorie, tady vidíte procenta výskytu u žen, je to od 20 až do 90 let a více. (Listuje prospektem a ukazuje do pléna.) U mužů samozřejmě, to nejběžnější je rakovina prsu a u mužů prostata. Tomu všemu se dá zabránit. Další onkolog, profesor Jaroslav Štěrba. Toho už pan ministr vyhodil, ale to také nebyl babišovec. A ten říká: Nemůžete zcela zabránit tomu, aby vaše děti v budoucnu onemocněly zhoubným nádorem. Toto riziko ale můžete významně snížit.

Dětská onkologie, to je peklo. Malinká miminka mají rakovinu. Malinká. Pan profesor Štěrba, už nevím, kolik je to let, snad deset nebo patnáct, nebyl jsem v politice. Chtěl navigační přístroj na operaci mozku malého miminka, který operuje na tisíciny nevím čeho. Stálo to dvanáct milionů. Mně to zaujalo, byl jsem tam, viděl jsem to, tak jsem ho koupil z nadace. Za šest milionů. Kdyby to kupovala nějaká nemocnice, tak by to stálo dvanáct. Je to skvělý doktor. Z historie, kdo řídil nemocnici v Bohunicích, o tom bychom si tady mohli dlouho povídat.

Za ním chodí ze Slovenska rodiče, kteří jsou zoufalí, protože na Slovensku zdaleka není taková péče jako v Čechách. Všichni tam chodí a prosí ho, aby jim pomohl.

Takže co říká pan Štěrba? Pracoval jako přednosta kliniky dětské onkologie, tam byl ředitel. Teď ho odvolali. Doufám, že ne kvůli mně. Ale tak samozřejmě ono je zajímavé, že vlastně všichni ministři jsou ze stejné nemocnice. Ministr Válek byl jeho podřízený. Ministr Blatný, když jsem sháněl ministra a musel jsem ho sehnat za tři hodiny, byl taky jeho podřízený. Takže všechno je z Bohunic.

A pan profesor Štěrba říká, vše začíná už v dětství. Už v dětství se zakládá na to, jak zdravý bude člověk v dospělosti. A platí to i pro riziko vzniku rakoviny. Naučte své dítě žít tak, aby si zbytečně neubližovalo. Nečekejte, že se o to postará škola nebo někdo jiný, vážení rodiče. To víte, že děti jsou pro nás smysl života, to nejdůležitější. Hlavní nástroj, který pro to máte, je vlastní příklad. V nekuřácké rodině dítě snadněji přijme za své, že normální je nekouřit. To samé platí pro alkohol. Snažte se, aby jedli zdravě. Pokud je dítě obézní, velmi pravděpodobně bude obézní i v dospělosti. A obezita významně zvyšuje riziko onkologických onemocnění, zvláště u žen. Sportujte, nejlépe společně. Až překvapivě významná část nádorů vzniká v důsledku infekce. Některým se dá bránit očkováním. Nechte své děti - dívky i chlapce - zavčas očkovat proti infekčním žloutenkám a HPV, to je ten virus. V komunikaci s dětmi se nevyhýbejte ani citlivějším tématům. Děvčata od 15 let by měla začít se samovyšetřením prsu. U chlapců je od podobného věku na místě samovyšetření varlat.

Kdy zpozornět? Nádory v dětském věku se projevují zcela jinak než v dospělosti a většinou jejich první příznaky nejsou nijak výrazné či nápadné. Všímejte si svého dítěte. V dětské onkologii je často prvním krokem ke správnému pojmenování problému pocit rodiče, že dítě je nějaké jiné v uvozovkách, změnilo se jeho chování, jinak reaguje. I takovému signálu by měl lékař věnovat pozornost. Pokud obvyklý problém nereaguje na obvyklou léčbu v obvyklém čase, mělo by se myslet na neobvyklou příčinu, tedy i nádor. Choďte na preventivní prohlídky k dětskému lékaři, a to i s dospívajícími dětmi. Pediatr by měl kromě jiného sledovat průběh puberty.

Když hraje roli genetika. Plošné vyhledávání nádorů u dětí se nedoporučuje s ohledem na odlišnou biologii nádorů u dětí. Program podobný například screeningu karcinomu prsu nemá v časném věku smysl, protože dětské nádory rostou podstatně rychleji a intervaly prohlídek by musely být neúměrně časté. Je však nutné se cíleně zaměřit na děti z rodin s potvrzenou nebo vysoce pravděpodobnou genetickou onkologickou zátěží. Genetická příčina je prokazatelná u 10 až 15 % dětských nádorů. Proto jsem říkal - rodinný lékař a primární péče. Může jít o rodiny, kde dochází k výskytu onkologického onemocnění v relativně mladém věku u více členů rodiny, anebo se v nich objevuje více vzácných nádorů. V takovém případě by vás pediatr měl poslat na specializované pracoviště lékařské genetiky, kde toto riziko vyhodnotí.

I vyléčené děti potřebují péči. Úspěšnost léčby dětských onkologických pacientů se dramaticky zlepšila. Pokud si to dobře pamatuji, tak úspěšnost jeho oddělení byla až 90 % za ta léta. Neskutečné. To je dětská onkologie. Máme jednu z nejlepších v Evropě. V současnosti - ano, tady se to píše - v současnosti přežívá téměř devět z deseti takto nemocných dětí. Ano, přesně, devět z deseti, devět z deseti. Úžasné. 90 %. Přetrvává u nich ale významně vyšší riziko, že někdy v dospělosti onemocní jiným nádorem. Z toho důvodu by měly být celoživotně sledovány.

Takže co, vážení rodiče, můžete pro své děti udělat? Choďte s nimi na pravidelné prohlídky k dětskému lékaři. Nechte je očkovat proti HPV a infekčním žloutenkám. Zajistěte jim nekuřácký domov. Dbejte, ať zdravě jedí a mají dostatek pohybu. Všímejte si jich, a pokud se vám na jejich vývoji něco nezdá, poraďte se s lékařem. Chraňte je před sluncem.

A když otočím stranu, tak jsme u pana profesora Arenbergera, který říká, všímejte si na kůži všeho, co je mezi ostatními projevy jiné a nápadné. Je lepší přijít k dermatologovi desetkrát zbytečně než jednou pozdě. Pan Arenberger je kožní lékař, předseda České dermatovenerologické společnosti. Mimo jiné se specializuje na léčbu nádorů kůže a podporu jejich prevence. O těchto nádorech přednáší na mezinárodních kongresech. Zavádí do praxe nové léky, které zlepšují prognózu nemocných s melanomem. Každý rok pořádá akci pro veřejnost Stan proti melanomu, kdy s kolegy v improvizovaných ordinacích na náměstích a v obchodních centrech vyšetřují všem zájemcům mateřská znaménka.

A pan Arenberger, jak je známo a určitě toho lituje, když jsem mu dal nabídku stát se ministrem zdravotnictví, tak nastalo v jeho životě peklo. A ta média ho vylikvidovala, protože zdědil majetky a ta políčka. A to všechno znáte přece. To naše mediální prostředí umí dobře. Všichni. Takže co říká pan Arenberger? Mimochodem on má mašinu, to je neuvěřitelné, kde vlezete do té mašiny, a tam je počítač a ten vlastně naskenuje všechna vaše znaménka, pigmentové skvrny. A to se uloží. A když tam jdete za půl roku, tak počítač ukáže ten rozdíl. A samozřejmě je to problém - rakovina kůže.

Nádorů na kůži si můžete všimnout. Počet pacientů se zhoubnými nádory kůže v České republice roste. Na druhé straně se ale daří snižovat počet těch, kteří na tato onemocnění umírají. Je to i díky tomu, že lidé začínají svou pokožku pozorněji sledovat. Nádory na kůži mají obrovskou výhodu - jsou vidět. Sami můžete zaznamenat, že něco není v pořádku a včas na to reagovat. Jde hlavně o melanom. Pokud je tento nádor odhalen časně, je u naprosté většiny pacientů vyléčitelný. Přesto na něj v České republice stále umírá přes 400 lidí ročně. Většina z nich proto, že přišli k lékaři pozdě. Zvětšování pigmentového znaménka do plochy, změna jeho barvy či vyvýšení nad úroveň kůže, to vše by vás mělo zavést do ordinace dermatologa, vážení občané. Riziková jsou i znaménka o průměru přes 5 milimetrů, krvácející, svědící, s červeným lemem nebo s neostrými okraji. Melanom může mít i netypické umístění, může se projevit například jako černá, neodrůstající skvrna pod nehtem, může být i v oku dokonce. Návštěvu lékaře neodkládejte. Čas zde běží rychle. Co je dnes snadno odstranitelný problém, to vás za pár měsíců může ohrožovat na životě.

Nemusíte čekat na Stan proti melanomu. Každý rok se u obchodních center nebo na náměstích objevují takzvané Stany proti melanomu, ve kterých kožní lékaři vyšetřují kolemjdoucí. Některým lidem to skutečně zachrání život. Tvoří se zde dlouhé fronty. A minule jsme to viděli na Václaváku. Tam byla neuvěřitelná fronta. Tam jsem byl na tiskové konferenci s panem profesorem, to ještě nebyl ministr. Na takové vyšetření se ale můžete k dermatologovi objednat kdykoli. Vše proběhne v mnohem větším komfortu pro vás i pro lékaře a je možné se v případě potřeby hned domluvit na vhodné léčbě.

Imunita hraje roli. U kožních nádorů hraje velkou roli imunita. I proto jsou ve větším riziku lidé, kteří mají obranyschopnost narušenu. Typicky jde pacienty po transplantaci, kteří berou léky na potlačení imunity. I ti by se měli sledovat obzvlášť důsledně. A není jen melanom. V souvislosti s kůží se hovoří především o melanomu. Nejčastějším typem rakoviny kůže je ale bazaliom. Vede k úmrtí velmi výjimečně. Přesto je považován za zhoubný, protože může způsobit významné znetvoření a navíc se většinou vyskytuje na hlavě a krku. Asi pětina nádorů kůže připadá na spinaliom. Ten má obvykle vzhled tuhého vystupujícího lesklého pupenu v barvě kůže, který rychle roste. Naprostá většina těchto nádorů je úspěšně léčena malým chirurgickým zákrokem, při kterém se útvar odstraní. Vzácný, ale velmi agresivní, je pak karcinom z Merkelových buněk. Mívá podobu červeného až namodralého uzlíku.

Chraňte se před sluncem vždy a všude! Ano, všichni chceme mít hezkou barvu, chodíme k moři. Já myslím, že naši občané mají dobré možnosti chodit na dovolenou k moři i díky tomu, že naše vláda jim dala tolik peněz, snížila daně a podpořila je. A nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik nádoru kůže je expozice slunečním paprskům. Ochrana před sluncem je tedy hlavní cestou, jak pravděpodobnost vzniku těchto onemocnění snížit. Je nutné s tím začít už u dětí. Téměř polovinu celoživotní dávky ultrafialového záření obdrží člověk v dětství. Polovinu celoživotní dávky, to je zajímavé. Každé spálení si kůže pamatuje. Opalování přitom není cesta ke kráse. Slunci vystavovaná pokožka stárne rychleji, ztrácí pružnost, objevují se na ní předčasné vrásky, tmavé skvrny a nadměrně zrohovatělá místa. Ani opalování v soláriích není zdravé. Děti a dospívající by do nich neměli chodit vůbec. Také nemá smysl navštěvovat solária kvůli zvyšování hladiny vitamínu D. Na to kvůli svému ozařovacímu spektru tyto přístroje téměř nemají vliv.

Chránit kůži bychom měli vždy, když svítí slunce. Krémy musí mít dostatečný ochranný faktor. Ve městě alespoň 20, u moře více. Počítejte s tím, že krému se musí nanášet poměrně hodně. Více než si většina lidí myslí. Počítejte, ano, tady, nezapomínejme, že slunce opaluje i pod vodou. I pod některým oblečením. Dětem kupte speciální plážové oblečení, které je vzdušné a přitom chrání celé tělo. Takže co říká pan profesor Arenberger, specialista na léčbu nádorů kůže? Co pro sebe můžete udělat? Chraňte se před sluncem, má to význam v každém věku, u dětí především. Používejte ochranné krémy a textilie. Prudkému slunci se vyhýbejte zcela. Nechoďte do solárií. Omlouvám se provozovatelům solárií, ale to říká pan profesor. Pravidelně se prohlížejte. Obtížně dostupná místa můžete kontrolovat pomocí zrcátka a ještě lépe blízkou osobou. Návod najdete například na www.melanom.cz. Cokoliv se vám na kůži nezdá, ukažte kožnímu lékaři.

Takže já vám přeju hezké a bezpečné léto u moře.

Takže co tady máme dál? Profesor Jan Daneš, CSc., specialista na screening, diagnostiku rakoviny prsu. Co říká? Rakoviny prsu se nemusí ženy bát. Existuje účinná zbraň. Prevence! Zejména mamografické vyšetření. Pan Daneš je odborník v oboru radiologie, je jedním ze zakladatelů českého screeningového programu pro včasnou diagnostiku karcinomu prsu a svou energii věnuje tomu, aby tento program byl co nejkvalitnější a nejefektivnější. Působí jako člen výboru Radiologické společnosti, pracuje jako místopředseda Asociace mamodiagnostiků České republiky a výkonný místopředseda Komise pro screening nádoru prsu Ministerstva zdravotnictví České republiky. Podílí se i na přípravě evropských doporučení týkajících se diagnostiky a screeningu nádoru prsu.

A co říká pan profesor? Je škoda nevyužít mamografii. Prevence zachraňuje životy. Karcinom prsu patří mezi nejčastější zhoubné nádory našich žen - ročně v České republice se zjistí okolo 7 200 nových případů. Ve všech vyspělých zemích počet nových onemocnění roste. Příčin je celá řada. Především ovlivnit můžeme jen některé. Sem patří zejména nezdravý životní styl, stres a uspěchanost, strava s vyšším podílem tuku a s omezením čerstvého ovoce a zeleniny. Odkládání mateřství, omezení pohybu na čerstvém vzduchu, obezita, užívání alkoholu, kouření, dlouhodobé užívání hormonů, škodliviny v jídle a v prostředí. Skvělá zpráva je, že úmrtnost na toto nádorové onemocnění v naší zemi dlouhodobě klesá. To souvisí především s prevencí a diagnostikou včasnějších stadií. Vliv má také zlepšující se léčba. Vyléčení žen se zjištěným zhoubným nádorem prsu v prvním stadiu je téměř stoprocentní, ano? Stoprocentní! A proto je to důležité.

Pan profesor říká: Choďte pravidelně na mamografii! Česká republika by mohla být v léčbě karcinomu prsu ještě úspěšnější, pokud by na screeningovou mamografii chodilo více žen. Zatím je to málo, něco málo přes 63 % jenom. Ve vyspělých zemích je to až 90 %. Takže, vážené dámy, prosím vás, choďte na mamografii! A ty dvě sestřičky, moje kamarádky, ze Žluťáku, doufejme, že jim nikdo nebude ubližovat, ty dělají dneska po celé republice přednášky a prevenci základních rizik. Rakovina prsu, rakovina prostaty a jakým způsobem zjistit, že máte nějaký problém. Takže jenom 63 %. A jinde je to 90.

Screeningový program probíhá od 45. roku věku každé dva roky. Pokud máte doporučení od praktického lékaře či gynekologa, je plně hrazen zdravotními pojišťovnami. Na screeningových pracovištích mají nejmodernější přístroje, které jsou zcela bezpečné, navíc zde pracují týmy zkušených zdravotníků. Ti jsou schopni v případě potřeby doplnit i další vyšetření, zejména sonografii či odběr vzorku tkáně. Lékaři úzce spolupracují s dalšími odborníky, takže se o vás v případě zjištění nádoru dále postarají. Je některé centrum přeplněno? Zvolte si jiné kvalitní pracoviště s kratší objednací dobou. Takže tady jsou ty headliny, co říká pan profesor. Co pro sebe můžete udělat? Neodkládejte mateřství! Já myslím, že i o tom jsem v minulosti mluvil a samozřejmě dneska žijeme v jiné době a já chápu, že ženy chtějí mít kariéru a tak dále, ale tady odborníci říkají, že ideální věk je pod, někde kolem 25, 26. U nás je průměr teď už přes 30, ale samozřejmě žijeme v jiné dobře.

Takže co říká dál pan profesor? Přestaňte a vynechte či omezte alkohol. Tak to je samozřejmě taky výzva. Snižte nadváhu a pravidelně cvičte, nejlépe na čerstvém vzduchu. Já nevím, jestli víte, že v rámci obezity jsme v rámci Evropské unie nebo Evropy třetí nejhorší. Nejhorší je Velká Británie, potom nějaká severská země, teď nevím, jestli Litva, a my jsme třetí. To je špatně. Je škoda, že nová vláda a já jsem neslyšel od žádného ministra vyslovit slovo sport. Důležitý.

Stravujte se zdravě, omezte tuky a přidejte zeleninu a ovoce. Změňte životní styl, omezte stres, oddělujte práci a odpočinek, dopřejte si dostatek spánku v úplné tmě. Provádějte si pravidelně samovyšetření prsu jedenkrát měsíčně již od dosažení dospělosti. A to by vás ty sestřičky z Brna naučily, jak se to dělá, ale určitě to zvládnete samy, a to týden až deset dní po skončení menstruace.

Pokud si nahmatáte v prsu bulku, nepodceňujte to a kontaktujte lékaře. To samé platí, pokud zaznamenáte stranový rozdíl vtaženého místa, zarudnutí nebo výtok z prsu. -

Tak bavíme se o zdravotnictví, já myslím, že pro lidi je to důležité, že chceme aby naši lidi neumírali na rakovinu. Dobře, tak to se vám nelíbilo, já jsem myslel, že právě vás by to mohlo zajímat, ale dobře.

Tak tady máme - profesor Cibula: Zhoubný nádor děložního čípku by vůbec neměl ve vyspělé zemi, jako je Česká republika, existovat. To je důležité. Já myslím, že je důležité, aby lidi věděli. U nás umírá stále zbytečně strašně moc lidí a bavíme se o zdravotnictví, takže já si myslím, že mluvím k věci.

Každý rok na rakovinu děložního čípku v České republice zemře asi 400 žen, velká část z nich v mladém věku. Jsou to zbytečné ztráty. Medicína nám dává jedinečnou možnost toto nádorové onemocnění vymýtit. Už dnes patří v některých zemích, jako je Austrálie nebo Finsko, mezi tzv. vzácné nádory. Známe původce tohoto nádoru, kterým je virová infekce lidským papilomavirem, umíme rozpoznat přednádorové stavy na děložním čípku a odstranit je a máme dokonce očkování, které dokáže zabránit vzniku virové infekce. A to je jediná rakovina, kde se dá očkovat. Rakovina dělohy patří mezi nejčastější typy zhoubných nádorů u žen. Ročně v Česku onemocní asi 2 tisíce žen. U většiny z nich se naštěstí onemocnění projeví ve stadiu, kdy ho umíme vyléčit. Dobře rozpoznatelným příznakem je nepravidelné krvácení. Třetím častým gynekologickým nádorem je rakovina vaječníků. Nové onemocnění se objeví asi u 1 tisíce českých žen za rok. Hlavním důvodem horší prognózy je schopnost šířit se v dutině břišní i z malého nádoru na vaječníku, který ještě nedělá ženě obtíže.

Takže co říká pan profesor? Nechte očkovat své děti. Očkování proti lidskému papilomaviru je výjimečným výdobytkem moderní medicíny. Pokud jsou dívky naočkovány před počátkem sexuálního života, sníží se riziko rakoviny děložního čípku o více než 90 %. Očkovat by se měli i chlapci, kteří tak nebudou přenášet virovou infekci na své sexuální partnerky. Navíc se u nich sníží riziko rakoviny konečníku nebo penisu. Některé vakcíny snižují i riziko rozvoje infekčních bradavic, které jsou časté v mladém věku. Vakcína proti papilomaviru je bezpečná a v Česku je očkování zdarma pro dívky i chlapce ve 13 letech. A děláte to samozřejmě pro budoucí těhotenství

Očkování dívek a mladých žen proti HPV má význam, aby porodily zdravé, donošené dítě. Jestliže již virus na čípku způsobil rizikové změny nebo dokonce nádor, musí se část tkáně odstranit. Takže pan profesor říká - choďte na preventivní gynekologické prohlídky a využijte testování na HPV. Nechte se očkovat i v dospělém věku.

Je třeba zdůraznit, že očkování poskytuje mnohem účinnější a lepší způsob ochrany, než preventivní prohlídky. Zatímco cílem prohlídek je odhalení závažných změn na čípku, které si vyžádají odstranění části čípku nebo celé dělohy, vakcinace brání vzniku prvotní infekce, tedy i všem potenciálním chirurgickým zákrokům. Takže to je, myslím si, velice důležité.

Tady je příklad jedné paní, která onemocněla nádorem děložního hrdla v roce 2014. Stejně jako spousta jiných žen chodila pravidelně na gynekologická vyšetření, její lékař dělal cytologické vyšetření. Diagnóza byla ovšem odhalena až v rozvinuté fázi, téměř po roce obtíží, doslova na poslední chvíli. Po diagnóze věci nabraly rychlý spád, rozhodování o doporučeném způsobu léčby, poté náročná operace a následně několikaměsíční rekonvalescence. Pokud jste nebyli dlouho na gynekologickém vyšetření nebo vám lékař nikdy nenabídl HPV DNA atestaci vedle klasické cytologie, objednejte se na preventivní vyšetření ještě dnes. Nebojte se změnit svého lékaře, když cítíte, že něco není v pořádku. Své tělo známe nejlépe my sami. Lze tak předejít nejen velkému traumatu z operace nebo náročné léčby, ale můžete si tak zachránit život. Díky včasné diagnostice máte mnohem větší šanci s onemocněním úspěšně bojovat a vyléčit se nebo tomu nejlépe předejít.

Stužka, která pomáhá. Každý z častějších typů rakoviny má svoji barvu. Některá zbarvení už pronikla do povědomí široké veřejnosti - například jsme přijali, že růžová se pojí s nádory prsu. Na další taková spojení si ještě musíme zvyknout. Stužka v konkrétní barvě nabízí jednoduchý způsob, jak podpořit nemocné a jejich rodinu a šířit povědomí o prevenci a léčbě. Jde o symbolické vyjádření ochoty podle svých sil pomáhat.

Další je pan profesor Zachoval, který říká: Nádory prostaty, varlat nebo močového měchýře jsou časté. Není ale třeba mít z nich strach, jen je musíme včas zachytit. Pan Zachoval je předsedou České urologické společnosti a je zároveň je přednostou Urologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Má mimo jiné specializaci v onkourologii, zaměřuje se tedy na léčbu zhoubných nádorů močového traktu. Je předsedou správní rady nadačního fondu Muži proti rakovině, který se snaží všemi cestami podporovat osvětu, prevenci a časnou diagnostiku atd.

Kdy je rozhodně třeba vyhledat urologa? Rakovina prostaty je v Česku nejčastějším mužským nádorovým onemocněním. Každoročně zachytíme více než 7 000 nových případů. Nádory prostaty jsou zvláštní v tom, že ve většině případů s nimi muži žijí dlouho zcela bez příznaků a onemocnění je začne ohrožovat až po mnoha letech. I přesto na rakovinu prostaty umírá ročně téměř 1 500 mužů. Jedinou cestou, jak toto riziko snížit, je včasný záchyt nádoru a včas zahájená účinná léčba. Je-li vám tedy mezi 50 a 70 lety a máte-li zájem aktivně pečovat o své zdraví, nechte si odebrat krev na zjištění hladiny prostatického specifického antigenu PSA v krvi a proberte se svým lékařem, co vaše hodnoty znamenají. Neobávejte se ani vyšetření prostaty konečníkem, není důvod se ostýchat, pro lékaře je to rutina. Díky těmto dvěma metodám můžeme rakovinu odhalit ještě v době, kdy je vyléčitelná.

Já si pamatuju na případ jednoho mého přítele, který bohužel to podcenil a i když jsem do té nemocnice tehdy koupil ultrazvuk za 2,5 milionu, i tak to nepomohlo a zemřel úplně zbytečně.

V některých případech může být vznik rakoviny prostaty dědičný, onemocnění pak vzniká dříve a probíhá agresivněji. Mají-li rakovinu prostaty dva z vašich přímých příbuzných - otec, dědeček z otcovy strany, některý z bratrů, měli byste přijít i o několik let dříve, nejlépe hned po čtyřicítce.

Nebojte se na sebe sáhnout. Nádory varlat se objevují hlavně u mladých mužů, typicky mezi 20. až 40. rokem života. Jedná se o agresivní nádor, který je ale naštěstí téměř vždy vyléčitelný, postupujeme-li správně a začneme-li pacienta léčit včas. U časně zachycených nádorů může být navíc léčba mnohem šetrnější, s menším počtem vedlejších účinků. Výhodou je, že nádor je zjistitelný pohmatem a varlata si může prohmatat každý muž. Vyšetřujte si proto pohmatem svá varlata pravidelně, např. jednou za tři měsíce. Nahmatáte-li ve varleti tvrdší ložisko, vyhledejte okamžitě urologa, se zahájením léčby se nesmí otálet.

Krev v moči není normální. Nádory močového měchýře patří mezi častá nádorová onemocnění. Jejich výskyt úzce souvisí s kouřením cigaret. Kuřáci mají až čtyřikrát vyšší riziko, že onemocní tímto nádorem než nekuřáci a onemocnění u nich má méně příznivý průběh. Správné je proto nekouřit. Rakovina močového měchýře se nejčastěji projevuje nálezem krve v moči. Všimnete-li si krvavého zabarvení moči, neváhejte navštívit urologa, i když to není doprovázeno jinými příznaky. Včas zachycený nádor měchýře se může často léčit pouze endoskopickým způsobem bez nutnosti odstranění močového měchýře. Viditelná přítomnost krve v moči může být navíc známkou jiných závažných urologických onemocnění, například nádoru ledvin.

Takže sumář, co pro sebe můžete udělat, vážení kolegové, muži: nekuřte, chcete-li snížit riziko, že onemocníte nádorem. Všimnete-li si krvavého zabarvení v moči, neváhejte navštívit urologa.

Paní předsedající, to není nějaký leták. To je leták výjimečný, ano, správně, který jsem vymyslel. (Poslanec reaguje na dění v sále. Veselost v sále.) Ano, můžete se smát, představte si. (Potlesk zprava.) Děkuju za uznání. Který měly pojišťovny dát každému pojištěnci, každému. Vy si z toho děláte srandu. Jasně, asi je vám to jedno. A ten leták neodešel, protože to údajně byla kampaň. To je samozřejmě nesmysl. My jsme to dělali pro to, abychom ochránili životy našich občanů. To není nějaký leták. To není leták, je to brožura, je jedinečná. (Ukazuje příslušný materiál.) Tady na konci, koukejte, paní předsedající, na rakovinu umírá každý čtvrtý z nás. Změňte to. (Námitka z pravé části sálu, že to není k věci.) Je to k věci, je to ke zdravotnictví.

Ano, však projednáváme zdravotnictví, a toto projednává peníze pro zdravotnictví. (Opětovná námitka zprava, že poslanec Babiš nehovoří k věci.) Pan ministr zdravotnictví řekl, že tedy není žádný problém, že zůstatky na účtech pojišťoven jsou vysoké. Ano, já jsem tady mluvil o tom, že rozumím jeho stanovisku. Pokud vím, výhled financování pojišťoven z hlediska příspěvku na státní pojištěnce klesá z hlediska výhledu této vlády a přibudou noví pojištěnci. Nevím, jestli pan Rakušan má spočteno, kolik Ukrajinců bude novými státními pojištěnci, kterým to musíme zaplatit. Jeden státní pojištěnec stojí asi 25 000 korun ročně, pokud dobře počítám.

Takže co je důležité, je samozřejmě rakovina plic. Možná to nevíte, paní předsedající, onemocnět rakovinou plic mohou i ti, kteří nikdy nekouřili. Takže u nádoru plic stačí několik málo měsíců a z diagnózy, která mohla znamenat operaci, léčbu a uzdravení, se stává nevyléčitelné onemocnění. To říká paní Martina Vašáková, jedna z největších kapacit na plíce v Evropě. Ale tu váš pan ministr taky vyhodil. (Reakce ze sálu: Odešla sama.) Odešla sama, tak asi měla pro to důvod. On si pan ministr ráno, když přijde do práce, hraje ty karty, nemá na ně čas, tak to je potom těžké.

Takže rakovina plic představuje jeden z nejzhoubnějších nádorů s nejkratším přežitím, a to navzdory stále se zlepšujícím léčebným možnostem. Česká republika patří k zemím s nejvyšším výskytem tohoto onemocnění. Ročně je u nás diagnostikováno více než 6 000 nových případů. Ještě horší je fakt je, že každý rok na tento nádor umírá 3 500 mužů a 1 500 žen. U žen nadále stoupá výskyt nových případů, i počet úmrtí. Hlavním rizikovým faktorem pro vznik rakoviny plic je kouření tabáku, onemocnět ale mohou i ti, kteří nikdy nekouřili. To je samozřejmě varování.

Proč pacienti přicházejí pozdě? Více než 70 % nemocných je diagnostikováno ve stadiu, kdy je nádor tak pokročilý, že už jej nelze odoperovat, a naděje na vyléčení je velmi malá. Plicní nádory totiž dlouho rostou bezpříznakově, a tak na sebe upozorní, až ucpou-li kupříkladu větší průdušku a nemocný začne být dušný, začne celkově chátrat, hubnout a neprospívat. Relativně časným příznakem je kašel, který však většina nemocných ignoruje, domnívá se, že jde o normální takzvaný kuřácký kašel. Alarmující pro pacienta je obvykle až vykašlání krve, které jej teprve donutí jít k lékaři.

Screening by mohl zachránit stovky životů. O tom jsem už mluvil. Zásadní pro dobrou prognózu rakoviny plic je její časné odhalení ve stadiu, kdy je možná operace. V České republice je proto připraven projekt časné detekce rakoviny plic prostřednictvím výpočetní tomografie s nízkou dávkou radiace. Takové vyšetřování by mohlo v naší zemi zachránit až 300 lidí ročně. Program by se měl týkat kuřáků ve věku 55 až 74 let se zátěží alespoň 20 balíčkoroků. Jeden balíčkorok přitom znamená, že člověk kouřil jeden rok jednu krabičku cigaret denně, nebo například dvě krabičky půl roku, či půl krabičky dva roky. Součástí projektu musí být i motivování zařazených jedinců k odvykání kouření.

Takže, kuřáci, co pro sebe můžete udělat? Nekuřte a nevystavujte se ani pasivnímu kouření, tedy tomu, kdy kouří někdo jiný. Pokud kouříte, snažte se přestat. Já jsem taky vyléčený. Já jsem přestal kouřit z jedné krabičky Marlboro na nulu 16. prosince 1996. Už jsem si nikdy nezapálil a jsem tomu rád. Jste-li kuřák nebo exkuřák, zajímejte se o možnost screeningového vyšetření prostřednictvím nízkodávkovaného CT. Nepodceňujte možné příznaky nádoru plic. Kašel, trvá-li déle, by měl být vyšetřen. Rovněž změna charakteru chronického kuřáckého kašle může být projevem nádorového onemocnění, stejně jako přítomnost nitek krve ve vykašlávaném hlenu.

A potom tady máme pana profesora Zavorala, to je specialista na léčbu nádorů jícnů a žaludku. Co říká? Věnujte pozornost varovným příznakům a nebojte se gastroskopie. Těch patnáct minut vyšetření může být nepříjemných, ale mohou změnit váš život. Pan Zavoral je ředitel Ústřední vojenské nemocnice. Já jsem s ním spolupracoval velice aktivně. Udělali jsme jedinečné O2 Universum očkovací centrum, kde se očkovalo až do pěti, deseti minut. Takové centrum nikde na světě nebylo a díky armádě a této nemocnici. A pan Zavoral je ten, který si myslím já zachránil pana prezidenta, když ho hospitalizovali a dneska se pan prezident těší skvělému zdraví. Pan prezident je samozřejmě zázrak, protože on kouřil až 80 denně a má údajně plíce jak mladík, takže ho zdravím a jsem rád, že to tak zvládl.

Takže co říká pan profesor Zavoral? Zásadní je včasná diagnostika. Dbejte na prevenci a vyvarujte se rizikových faktorů. Nádory horní části trávicí trubice se nacházejí především v jícnu a žaludku. V současnosti není v České republice karcinom jícnu tak častý, diagnostikován je u přibližně 700 pacientů ročně, jako karcinom žaludku, tam je 1 400 pacientů ročně. Jeho výskyt během posledních let ale významně narůstá a nádory žaludku naopak ustupují. Společným rizikovým faktorem obou onemocnění je kouření. V případě nádorů jícnu je riziková také nadměrná konzumace alkoholu. Dále je potřeba nepodceňovat zánět jícnu spojený s návratem potravy a kyselých žaludečních šťáv do dolní části jícnu, takzvaná refluxní ezofagitida, při které může dojít až ke změně sliznice jícnu, takzvaný Barrettův jícen, z níž se často vyvine zhoubný nádor.

Nádor žaludku úzce souvisí s potravou. Vyšší riziko je spojené s konzumací uzených potravin, vysokým příjmem soli a nedostatkem ovoce a zeleniny. V současné době se velmi zkoumá vliv infekce bakterie nazvané Helicobacter pylori, jenž může způsobit v žaludku zánět nebo dokonce vředy, které mohou vést ke vzniku nádoru. Významný vliv mají také genetické faktory. Opakovaná přítomnost nádoru v rodině zvyšuje riziko karcinomu dvakrát až třikrát.

Varovné příznaky zhoubného nádoru jícnu jsou zejména porucha polykání, váznutí sousta, bolest, pálení žáhy, nevolnost, zvracení, nechutenství a váhový úbytek. Karcinom žaludku bývá provázen také nechutenstvím a váhovým úbytkem, dále výraznou únavou při chudokrevnosti a bolestmi břicha nalačno s úlevou po jídle. Oba nádory mohou být provázeny krvácením, které se projevuje zvracením krve nebo černou mazlavou stolicí.

Endoskopie diagnostikuje i léčí. Při jakémkoliv z těchto příznaků je nutné podstoupit endoskopické vyšetření gastroskopií. To spočívá zavedením hadičky s optikou, kterou se prohlédne celá horní část trávicí trubice. Dutina ústní, jícen, žaludek a dvanáctník. Při tomto zákroku lze zároveň odebrat vzorky z podezřelých oblastí na histologické vyšetření, které pomáhá určit přesnou diagnózu. Důležité je přijít na toto vyšetření včas, dokud není nádor příliš pokročilý. Včasné nádory lze totiž gastroskopií nejen diagnostikovat, ale také léčit a vyléčit. U pokročilých nádorů je nutná chirurgická operace s odstraněním části jícnu nebo žaludku, nebo jiná onkologická léčba.

Chemoterapie a v případě jícnu ozařování. Takže varovné příznaky nádoru jícnu: polykací obtíže, váznutí sousta nebo bolesti při polykání, pálení žáhy, pálení a tlak za hrudní kostí, nevolnost, zvracení, nechutenství, úbytek na váze, celková slabost, zvýšená únava, obtížné dýchání, chrapot. Varovné příznaky nádoru žaludku: nechutenství, zvláště nechuť k masu, významně zvýšená únava, celková slabost, úbytek na váze, bolesti v nadbřišku nalačno s úlevou po jídle. Poruchy polykání, pokud je nádor v horní části žaludku takzvané kardii.

Takže co pro sebe můžete udělat: nekuřte a pokud kouříte, snažte se přestat, nepijte alkoholické nápoje nebo jejich konzumaci alespoň výrazně omezte, nechte se očkovat proti HPV, dbejte na dostatečný příjem minerálů, jezte pestře vyváženou stravu, a nepodceňujte možné příznaky. A tady v další části je, že nádory střeva by neměly mít šanci. Nádorům střeva lze velmi dobře zabránit prevencí. To říká doc. MUDr. Štěpán Suchánek, specialista na diagnostiku a léčbu nádoru střev. Kolonoskopie vám může zachránit život. Vyšetření máte od padesáti let zdarma, tak to využijte, je to důležité.

Štěpán Suchánek je gastroenterolog, věnuje se tedy diagnostice a léčbě chorob zažívacího ústrojí, pracuje jako vedoucí lékař oddělení gastrointestinální endoskopie v pražské Ústřední vojenské nemocnici. Velkou část své energie věnuje rozvoji screeningových programů pro včasné odhalení nádoru tlustého střeva a konečníku. Díky tomu programu počet lidí, kteří na tento typ umírají významně poklesl. Snaží se myšlenku prevence rozšiřovat i odborné laické veřejnosti. Kolonoskopie se není třeba bát. Já už jsem na tom byl asi čtyřikrát nebo pětkrát. Rakovina tlustého střeva a konečníku - kolorektální karcinom se v České republice každoročně diagnostikuje u 7,5 tisíce lidí. 3,5 tisíc pacientů na ni zemře, přitom vzniku tohoto zhoubného nádoru lze jednoduše zabránit. Je to proto, že tento typ rakoviny se vyvíjí velmi dlouho, až deset let. A má několik nezhoubných předstupňů.

Výrůstky ve střevě takzvaně nazývané polypy. Základem prevence je kolonoskopie, tedy zavedení miniaturní kamery umístěné na ohebné hadici, kterou se prohlédne celé střevo a případné polypy se hned odstraní. Na specializovaných pracovištích lze dokonce při kolonoskopii odstranit nádor, pokud se zachytí včas. Nárok na vyšetření má každý od padesáti let. Kolonoskopie je zdravotními pojišťovnami hrazena v rámci prevence pro každého od padesáti let. V případě vyššího rizika, varovné příznaky nebo výskyt nádorů v rodině či předchozí zákrok na střevě, v jakémkoliv věku. Jestliže je vyšetření negativní, tak se opakuje po deseti letech. Obavy jsou většinou zbytečné. Preventivní, takzvaná screeningová kolonoskopie se provádí ve specializovaných centrech, které pokrývají celou republiku. Čekací doby jsou v každém centru jiné, obvykle několik týdnů.

Pokud máte z vyšetření obavu, lze se s lékařem domluvit na analgosedacím, to znamená podání léku proti bolesti a pacienti jsou většinou příjemně překvapeni, že vyšetření bylo méně náročné než očekávali. Variantou kolonoskopie jsou testy na skryté, okultní krvácení do stolice, které jsou neinvazivní a jednoduché. Pro vás to znamená odběr kousku stolice do speciální lahvičky. Provádějí se od padesáti let u praktického lékaře nebo gynekologa a opakují se po roce až po dvou letech, pokud je výsledek negativní. Při pozitivitě testu následuji kolonoskopie, aby objasnila zdroj krvácení. A funguje to. To, že prevence funguje, ukazují naše zkušenosti z posledních dvaceti let, kdy v České republice probíhá organizovaný preventivní program.

Za tu dobu se snížil výskyt rakoviny tlustého střeva o 20 % a počet úmrtí na toto onemocnění o 40 %. U 150 tisíc vyšetřovaných byly odstraněny polypy a k nádoru ani nedošlo. U 10 tisíc pacientů se našel karcinom, který bylo v polovině případů možné řešit operačně. Zásadní je tedy přijít včas. A kdo má vysoké riziko nádoru tlustého střeva? Až u 15 % pacientů vzniká nádor na základě vrozené genetické predispozice. Na pozoru by se měli mít hlavně ti, u jejichž příbuzných se tento nádor objevil v mladém věku. Lidé z takových rodin by měli chodit na pravidelná kolonoskopická vyšetření už v dřívějším věku a v kratších intervalech. Nepodceňujte krev ve stolici. Varovným příznakem je zejména krev ve stolici nebo na toaletním papíře. To samozřejmě ještě neznamená, že jde o nádor. Krev často pochází například z hemoroidů, ale je nutné provést celé vyšetření střeva a konečníku kolonoskopií, aby se vyloučil závažnější zdroj krvácení.

Testy na skryté krvácení do stolice nejsou pro osoby s vyšším rizikem vzniku kolorektálního karcinomu vhodné, doporučeným vyšetřením je jednoznačně kolonoskopie. Kdy je vysoké riziko rakoviny tlustého střeva? Při přítomnosti jednoho ze tří hlavních varovných příznaků u pacienta po léčbě polypů nebo kolorektálního karcinomu, u příbuzných, děti, sourozenci pacientů, u kterých byl kolorektální karcinom ve věku nižším než šedesát let. U pacientů s vrozenými syndromy zejména familiární adenomatózní polypózou a lynchovým syndromem, u pacientů s dlouhavým idiopatickým střevním zánětem. Takže pokud vám je padesát let, objednejte se na kolonoskopii. Nemusíte mít obavu, bez problému to zvládnete.

A pokud z nějakého důvodu nechcete, tak si nechce udělat test na skryté krvácení do stolice. A pokud u sebe zpozorujete známky krvácení do stolice, nečekejte, že se to upraví a navštivte gastroenterologa. A teď ten nejhorší karcinom. Karcinom slinivky břišní je závažné onemocnění. A na hlavní objev, který umožní jeho zvládnutí zatím stále čekáme. To říká docent Urban, je přednosta II. interní kliniky gastroenterologické a geriatrické fakultní nemocnice v Olomouci. Pracoviště se zabývá komplexní diagnostikou a endoskopickou léčbou nádorů trávicího ústrojí. Snažíme se diagnostikovat nádory ve vyléčitelném stadiu. Často jsou velké jen několik milimetrů. V současnosti zastává funkci předsedy České gastroenterologické společnosti a se svým týmem realizuje koncepci sítě Center digestivní endoskopie.

Když čas běží obzvlášť rychle. Výskyt karcinomu slinivky břišní neboli pankreatu ve vyspělých zemích narůstá a stoupá i počet lidí, kteří na tento nádor zemřou. V současnosti představuje čtvrtou nejčastější příčinu úmrtí v důsledku rakoviny. V naší zemi takto každý rok onemocní až 2 tisíce osob. Téměř všichni nemocní jsou starší čtyřiceti pěti let, a něco častěji se jedná o muže. Vyléčitelní jsou pouze ti, u kterých byla nemoc diagnostikována včasném stadiu. Nádory slinivky však rostou dlouho nepozorovaně a příznaky bývají projevem už pokročilého onemocnění. Na koho se zaměřit. Screening to je vyšetření osob v běžné populaci bez příznaků není prováděn nikde na světě. Ukázalo se ale, že pravidelné vyšetřování osob ve vysokém riziku moderními zobrazovacími metodami vede k záchytu včasných, léčbou dobře ovlivnitelných stadií onemocnění.

Tato vyšetření v České republice poskytují dobře vybavená gastroenterologická pracoviště, která jsou organizována do sítě pokrývající celou Českou republiku.

V těchto centrech by měli být vyšetřováni lidé s některými geneticky podmíněnými onemocněními, anebo ti, u nichž se karcinom slinivky vyskytl u několika příbuzných. Co může upozornit na nádor slinivky? Věnujte pozornost možným příznakům karcinomu pankreatu. Jedná se zejména o bolest břicha v okolí pupku, která se někdy šíří do zad, nechtěný váhový úbytek, zežloutnutí kůže a očního bělma, nebo dlouhodobé jinak nevysvětlitelné zvýšení tělesné teploty. Tyto příznaky sice většinou nejsou způsobeny zhoubným nádorem, protože jsou běžnými projevy jiných onemocnění, ale není dobré je podcenit. Není na co čekat, čas u karcinomu slinivky běží rychle. Ukazuje se také, že předtím než se nádor projeví jinak, se u řady pacientů objeví zvláštní forma cukrovky. Někdy cukrovka delší příznaky karcinomu slinivky předchází o mnoho měsíců. To by mohlo aspoň u některých nemocných vést k včasnému stanovení správné diagnózy.

Takže co můžete pro sebe udělat? Kouření, to je jasné. Odborníci odhadují, že čtvrtina všech nádorů slinivky je způsobena kouřením. Riziko u osob, které kouří a přestali, postupně klesá. Udržujte si normální hmotnost. Již lehká obezita, to znamená BMI vyšší než 30, zvyšuje riziko o 20 %. Jezte pestrou stravu s dostatkem ovoce, zeleniny a obilovin, omezujte spotřebu červeného masa a uzenářských výrobků. Nepijte alkohol vůbec nebo omezte jeho spotřebu na jeden drink. 14 gramů čistého alkoholu u žen a dva drinky u mužů. Pokud se ve vašem pracovním prostředí vyskytuje chemikálie, ověřte si, že nezpůsobuje rakovinu a že jste dostatečně chráněni. Nepodceňujte příznaky, které mohou na nádor slinivky upozornit.

No, a máme tady játra. Játra jsou životně důležitým orgánem, jehož nádorová onemocnění jsou odlišná od ostatních nádorů. Cesta k prevenci je zde trochu jiná. To říká pan profesor Urbánek, specialista na léčbu onemocnění jater. Pan Petr Urbánek je přední hepatolog, je tedy odborníkem na onemocnění jater. V posledních letech se podílel na vytváření standardních postupů diagnostiky a léčby chronických virových hepatitid a zhoubných nádorů jater. Je aktuálně místopředsedou výboru České hepatologické společnosti, několik let byl jeho předsedou. Působí jako přednosta interní kliniky Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Nádor jater je zvláštní a netypický. Játra jsou životně důležitým orgánem, který je centrálou látkové přeměny metabolismu. Zhoubné nádory jater se od ostatních onkologických onemocnění v mnohém liší. První rozdíl spočívá v tom, že riziko vzniku karcinomu, rakoviny jater, je u osoby bez chronického jaterního onemocnění relativně malé. Přibližně 90 % zhoubných nádorů jater vzniká u osob, které mají chronickou jaterní chorobu. Samovyšetření zde bohužel možné není.

Podobně jako u jiných nádorů naopak platí, že pokud již dojde k rozvoji příznaků, jedná se o pokročilé onemocnění, kdy možnosti úspěšné léčby jsou velmi omezené. Základem prevence je pečlivé sledování pacientů s jaterním onemocněním, kdy má smysl pravidelný ultrazvuk. Většina pacientů s nemocnými játry pravidelně navštěvuje ordinaci svého specialisty. Ten v závislosti na typu jaterního onemocnění, jeho pokročilosti a léčby, rozhoduje o vyšetřovacích metodách, které mohou nádor jater odhalit v jeho počátcích. Nejčastěji je pacient sledován pomocí ultrazvukového vyšetření v intervalu každých šest měsíců. Tento postup je třeba důsledně dodržovat u osob, které mají jaterní cirhózu, to je u osob s tvrdými játry v uvozovkách, jak se někdy laicky říká. Očkování proti HBV a léčba cukrovky je správná cesta.

Významná část pacientů ale o svém chronickém jaterním postižení neví a neví tedy ani o tom, že jsou ve zvýšeném riziku vzniku nádoru. Jaterní nemoci nebolí, dlouhou dobu nemají žádné příznaky a velmi často pouze v uvozovkách doprovázejí onemocnění jiná. V běžné populaci je mnohem častější nadměrný příjem alkoholu, cukrovka druhého typu, obezita, poruchy metabolismu tuku. Řada osob s těmito nemocemi má své jaterní onemocnění v pokročilém stadiu, mají vysoký stupeň zvazivovatění jater. Pokud o této skutečnosti neví ani pacient ani jeho ošetřující lékař, nemůže být správně nastavena prevence.

Hlavní cestou redukce výskytu nádoru jater je snaha o snížení výskytu ostatních jaterních onemocnění. Do toho jednoznačně zapadá povinné očkování proti viru hepatitidy B. V zemích západního světa je nutné usilovat o snížení příjmu alkoholu a nadměrného příjmu energie.

O souvislosti alkoholu, obezity a jaterního onemocnění, ztvrdnutí jater, lidé většinou vědí, ne každý se ale podle toho řídí. Bohužel je u nás stále nutné opakovat, že i pivo je alkohol a málokdo tloustne ze vzduchu.

Dalším opatřením v prevenci vzniku nádoru jater je dodržování režimových opatření u jiných nemocí, které mohou poškození jater způsobit. Důležitá je zejména správná léčby cukrovky druhého typu, což předpokládá i dodržování všech dietních režimových opatření ze strany pacienta, především dbát na správnou výživu a dostatečnou pohybovou aktivitu. Takže pan profesor Urbánek říká: Co můžete pro sebe udělat? Nechte se očkovat proti žloutence především typu B, omezte příjem alkoholu, pokud jste diabetik, je důležité udržet cukrovku pod kontrolou. Snažte se udržovat zdravou hmotnost a být fyzicky aktivní.

A tady máme nádory hlavy a krku. Rozhodně patří mezi ty častější. Je až překvapivé, jak málo pozornosti se věnuje jejich prvním možným příznakům, říká pan profesor Astl, specialista na léčbu nádorů hlavy a krku. Pan Astr je odborníkem na orolaryngologii, ORL, zaměřuje se mimo jiné na operace štítné žlázy, jako přednosta vede ORL kliniku v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Je autorem několika publikací, zaměřených na otevřenou komunikaci mezi lékaři a pacienty, například Nemoc jako výzva nebo Hovory R. Je členem výboru České otorynory-gologické (Směje se.) společnosti. (Někteří poslanci tleskají a něco vykřikují.) Děkuji, snažím se. Já doufám, že je to pro vás zajímavé. Já si myslím, že je důležité a možná vám VZP to pošle, ten prospekt konečně, teďka už by si to mohli dovolit, když jste to zakázali před volbami. Jasně, správní rada ........., které jste domluvili, pane kolego.

Ano, dobře, dobře. Tak jak tady pán mluví, tak jsem mu odpovídal ze slušnosti.

Očkování proti HPV je prevencí i proti nádorům hlavy a krku. Na vznik zhoubných nádorů hlavy a krku má velký podíl kouření a také alkohol. Pití alkoholických nápojů je spojeno s příjmem etanolu, který se chová jako buněčný jed. Mezi vznikem nádoru a množstvím spotřebovaného alkoholu, piva, vína i destilátů, je přímá závislost. U rakoviny hlavy a krku je tento vztah obzvlášť výrazný. Zvláště kombinace kouření a alkoholu představuje mimořádné rizikové chování. Riziko vzniku rakoviny v této oblasti dále zvyšuje oslabení imunity, nedostatek vitamínu ve stravě, nedostatečná hygiena dutiny ústní a celkový špatný stav organismu, způsobený například drogovou závislostí. Uplatnit se mohou neléčené chronické záněty.

Významným rizikovým faktorem pro vznik nádoru hlavy a krku, především ústní části hltanu, je infekce lidským papilomavirem, HPV. Ta je přítomna u více než poloviny nemocných s nádorem v této oblasti. Proto lze doporučit očkování proti HPV nejen jako prevenci gynekologických nádorů, ale i pro předcházení nádorům hlavy a krku.

Nepodceňujte první příznaky nádoru v oblasti hlavy a krku. Aby bylo rakovinu možné vyléčit, je klíčové nepodceňovat možné příznaky onemocnění a přijít k lékaři včas. Nádory hlavy a krku se zpočátku buď neprojeví vůbec, nebo jsou jejich projevy podobné jako u některých nezávažných chorob, jako jsou běžná onemocnění horních cest dýchacích. Tato skutečnost vede často k podcenění reálného problému. Je třeba vzít v úvahu především délku trvání obtíží.

Časné stanovení diagnózy má významný vliv na úspěšnost léčby. Pokud máte jeden z následujících příznaků déle než dva až tři týdny, vyhledejte lékařskou pomoc na oddělení ORL, ušní, nosní, krční, a to je bulka na krku, chrapot, bolestivý jazyk, nehojící se vředy v ústech, červené či bílé skvrny v ústech, bolest v krku nebo potíže při polykání, jednostranná nosní neprůchodnost nebo krvavý výtok z nosu, kašel a vykašlávání krve.

Na nádorové onemocnění mohou ukazovat některé nespecifické celkové příznaky, jako je zvýšená teplota. Někdy je prvním a dlouhou dobu jediným příznakem jinak neodhaleného zhoubného onemocnění úbytek váhy. Ten bývá u nádorů hlavy a krku zvláště významný. Takže co říká pan profesor Astl, co můžete pro sebe udělat. Klasika - nekuřte a pokud kouříte, snažte se přestat. No to se lehce řekne. Nepijte alkoholické nápoje nebo jejich konzumaci alespoň výrazně omezte, taky zajímavé. Nechte se očkovat proti HPV, dbejte na dostatečný příjem minerálů, především jódu, a vitamínů. Jezte pestrou a vyváženou stravu. Nepodceňujte možné příznaky nemoci. Choďte na preventivní prohlídky k zubnímu lékaři, ten může odhalit některé příznaky nádoru v ústní dutině. Tak prosím. Takže tolik nádory hlavy a krku.

No a teď tady máme pana profesora Špičku, to je specialista na léčbu hematoonkologických onemocnění. Pokroky v léčbě hematologických nádorů patří mezi největší úspěchy medicíny v tomto století. I tady je ale třeba, aby pacient přišel včas. Ivan Špička je přední odborník na onemocnění krve a krvetvorby, pracuje na I. interní klinice, klinice hematologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Specializuje se především na léčbu mnohočetného myelomu, je jeden ze zakládajících členů České myelomové skupiny, kde působí od doby založení v jejím předsednictvu. I díky této skupině je v České republice péče o nemocné s tímto onemocněním na světové úrovni. Profesor Špička je hlavním autorem knihy Mnohočetný myelom a další monoklonální gemapatie. Pomáhá pacientské organizaci sdružující nemocné s mnohočetným myelomem a jejich rodiny.

Vnímejte signály, které vám vysílá tělo. Hematologické nádory postihují krvetvorné buňky a buňky mízních lymfatických orgánů. Patří mezi ně především leukémie, lymfomy a mnohočetný myelom. Jde o vzácná onemocnění, ve svém souhrnu ale až tak neobvyklá nejsou. V České republice postihují kolem 4600 lidí ročně. Žije s námi přes 30 000 spoluobčanů, kteří se s takovou nemocí léčili nebo léčí a tento počet se stále zvyšuje. Předcházet těmto onemocněním se příliš nedá, pokud pomineme obecná pravidla - nevystavovat se radiaci nebo chemickému znečištění. Také se zde, možná až na naprosté výjimky, neuplatňuje dědičnost. Dobrou zprávou je, že u řady těchto nádorů došlo v posledních letech k obrovskému pokroku v léčbě. Jejich diagnostika je ale komplikovaná, v tom se projevují nespecificky například únavou, hubnutím, nadměrným pocením, hlavně nočním, zvýšenými teplotami. Tyto potíže samozřejmě mohou mít a také většinou mají jinou příčinu. Pokud ale přetrvávají delší dobu, je nutné se zaměřit na možnost závažného hematologického onemocnění. Mnohočetný myelom - pozor na bolesti v zádech. Zvláštní postavení v hematologických nádorech má mnohočetný myelom. Touto chorobou onemocní kolem 500 Čechů ročně. Myelom se dnes považuje za léčitelné chronické onemocnění. Řada pacientů žije s touto diagnózou deset a více let. Při agresivní úvodní léčbě se dokonce u některých nemocných hovořilo o vyléčení. Kvalita života pacientů velmi závisí na tom, v jaké fázi byla nemoc správně rozpoznána. Toto onemocnění mimo jiné poškozuje páteř a tento proces může vést až ke zlomeninám obratlů. Nemocný se proto často léčí dlouho a bez velkého efektu na zmírnění bolesti v zádech. Další známkou může být zhoršení činnosti ledvin a také chudokrevnost, na kterou může upozornit únava. V praxi se těmto příznakům nevěnuje dostatečná pozornost. U 20 % nemocných s myelomem se tak najdou závažná nevratná poškození kostí nebo ledvin už při stanovení diagnózy.

Jako leukémie se označuje skupina onemocnění s velmi různým průběhem a s velmi různou prognózou. I když toto slovo zní hrozivě, které typy leukémie jsou velmi dobře léčitelné. Pacient se sice onemocnění nezbaví, ale po desetiletí může být jeho nemoc pod kontrolou. Prvním příznakem nemoci může být krvácení z nosu nebo do kůže. To se projevuje jako malé tmavé tečky na pokožce. Nemocný může cítit bolest na levé straně břicha z důvodu zvětšené sleziny, mít zvětšené lymfatické uzliny a sníženou chuť k jídlu.

Nádory lymfatické tkáně se souhrnně označují jako lymfomy. Ročně je v České republice diagnostikováno kolem 1900 nových případů. Mezi jejich projevy patří nechtěné hubnutí, únava, zvýšená teplota, noční pocení, zvětšení uzlin - většinou není bolestivé - zvětšení sleziny a z něj plynoucí pocity tlaku v břiše. Zvláštní postavení mezi lymfomy má Hodgkinův lymfom, jednak tím, že postihuje často mladé lidi, nejčastěji bývá diagnostikován mezi dvacátým a třicátým rokem života, a také tím, že má velmi dobrou prognózu. Lidí, kteří se vyléčí z hematologického nádoru, stále přibývá. Všichni by měli být trvale sledováni, je u nich vyšší riziko, že se objeví jiný nádor, jsou ohrožení rozvojem osteoporózy, kardiovaskulárních, srdečních a cévních onemocnění i dalšími komplikacemi.

Takže co můžete pro sebe udělat. Pokud se objeví výrazná únava, hubnutí, noční pocení, musíte se opakovaně převlékat, horečky, které nejsou vysvětlitelné infekčním onemocněním nebo náhle vzniklé projevy krvácení např. z dásní, s nosu, je nutné pomýšlet na krevní nádorové onemocnění. Věnujte pozornost zvětšeným uzlinám. Bulka, která se nově objevila kdekoli na těle bez zřejmé souvislosti s předchozí infekcí, by měla být prohlédnuta lékařem. Pokud u vás přetrvávají bolesti v zádech a nereagují na běžnou léčbu, měla by být vyloučena možnost mnohačetného myelomu. Riziko vzniku některých lymfomů se zvyšuje u nemocných s chronickou hepatitidou, HCV. Pokud patříte do rizikové skupiny, např. máte zkušenosti s injekční aplikací drog, i jednorázovou, nechte si otestovat přítomnost protilátek proti HCV.

No a tady je pan profesor Kleibl a jmenuje se to Když je nádor v rodině. A to si myslím, že je velice důležité, protože samozřejmě rakovina zabíjí a trpí tím celá rodina, celé okolí. To jsou hrozné příběhy, znám jich X. I kolem nás tady ve Sněmovně ta rakovina se občas vyskytne a naštěstí to dopadá dobře. Pátrání po genetických příčinách by mělo být standardem u každého onkologického pacienta. Zdeněk Kleibl je onkolog a odborník na diagnostiku dědičně podmíněných nádorových onemocnění. Působí v Ústavu biochemie a experimentální onkologie I. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ve svém výzkumu se zaměřuje na jednotlivé geny, které mohou mít souvislost se vznikem rakoviny. Podílí se na tvorbě odborných doporučení, jak by měla vypadat péče o rodiny s genetickou dispozicí pro vznik některého ze zhoubných nádorů. Zhoubné nádory se v některých rodinách vyskytují nápadně často, a to i u mladých pacientů. Obě tyto charakteristiky mohou naznačovat, že se jedná o některý z tzv. dědičných nádorových syndromů, vznikajících u osob, které ve své genetické informaci nesou po generace předávaný genetický defekt, mutaci v jednom z mnoha nádorových predispozičních genů. Povědomí o dědičné podstatě nádorů má medicína více než 150 let, avšak teprve pokroky posledních desetiletí umožnily zmapovat genetické poruchy zodpovědné za zvýšené riziko jejich vzniku.

Dědičná je méně než desetina všech nádorů. V České republice každoročně vznikne dědičný nádor přibližně u tří tisíc nemocných, avšak četnost dědičných forem se u jednotlivých onkologických diagnóz výrazně liší. Častý je dědičný původ rakoviny vaječníků, až 30 % všech žen s tímto onemocněním. Méně často, kolem 10 % nemocných, se vyskytují dědičné formy rakoviny prsu, slinivky nebo agresivních nádorů prostaty. Ještě vzácnější, u méně než 5 % nemocných, jsou zachyceny dědičné formy rakoviny, tlustého střeva, raritně u méně než 1 % pacientů u melanomu či rakoviny plic. Diagnostikuje genetik, pečuje multidisciplinární tým.

Současná diagnostika umožňuje rychle nalézt nosiče dědičných mutací. Testování je vždy dobrovolné a o jeho vhodnosti rozhoduje klinický genetik, který je schopen na základě genetické konzultace vyhodnotit rizikovost testované osoby. Při nalezení příčiny genetické změny posoudí genetik její možný výskyt u příbuzných, u nosičů odhadne pravděpodobnost vzniku nádorových onemocnění, která se v závislosti na přítomnosti konkrétní dědičné mutace může různit v širokém rozmezí.

Stanovení genetické podstaty nádorového onemocnění může být využito pro výběr cílené léčby u nosičů některých mutací. Pravidelná péče o nosiče příčinných mutací by měla probíhat ve specializovaných ambulancích, zaměřených na prevenci či včasnou diagnostiku.

O možnosti genetického vyšetření z důvodu rizika dědičného onkologického onemocnění byste se měli zajímat, když trpíte onkologickým onemocněním a u více svých příbuzných se setkáváte s onkologickou diagnózou nebo někdo z blízkých příbuzných onemocní onkologickým onemocněním v časném věku. Objevilo se u vás najednou nebo postupně více onkologických onemocnění? Objevilo se u vás onkologické onemocnění v netypicky mladém věku, například rakovina prsu před čtyřicátým rokem nebo rakovina tlustého střeva před padesátým rokem?

Tady je příběh jedné paní. Jmenuje se Jana. A Jana žije přes deset let s vědomím, že má tak zvaný Lynchův syndrom. Onemocnění způsobující vznik nádoru tlustého střeva, ale i dalších orgánů. Onemocnění máme v rodině, říká Jana. Nejprve jsem si to moc nepřipouštěla. Pak se bála. A když mi diagnostikovali rakovinu střeva, naučila jsem se s Lynchem bojovat i žít. Dokonce jsem ráda, že svou genetickou zátěž znám. Podstoupila jsem operaci střeva, chodím na pravidelnou prevenci. Zjistila jsem, co je v životě skutečně podstatné. Snažím se sdílet nabyté informace s ostatními, protože vězte, nejste v tom sami. To je příběh Jany. A já myslím, že všechny rodiny by měly tomu věnovat velkou pozornost.

Potom tady máme lidi s mutací BRCA. Nelze jen pasivně čekat, až se u nich objeví zhoubný nádor. Většina z nich však o svém ohrožení vůbec neví a není nijak podchycena. A to říká pan profesor Zikán, to je specialista na léčbu gynekologických nádorů s dědičnou dispozicí. Pan Zikán vede Gynekologicko-porodnickou kliniku 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnici Bulovka. Je předním odborníkem na diagnostiku a léčbu onkogynekologických onemocnění. Mimo jiné se podílel na studii hodnotící výskyt dědičné dispozice ke zhoubným nádorům v České republice a na tvorbě doporučení pro péče o nositele a nositelky mutací. Kromě péče o ženy se zhoubnými nádory se zaměřuje na problematiku dědičně podmíněných nádorů a péči o jedince s dědičnou dispozicí.

Jste jedním ze sedmi set padesáti? Dnes již známe několik desítek genů, jejichž poškození znamená vyšší pravděpodobnost vzniku nějakého nádoru. Jednu z nejčastějších dispozic představují mutace v genech BRCA-1 a BRCA-2. Tato genetická dispozice, zděděná od jednoho rodičů, znamená zvýšené riziko vzniku především karcinomu prsu a vaječníků, celoživotní riziko vzniku rakoviny je až 80 %. Není výrazné, ale přece se zvyšuje i pravděpodobnost dalších nádorů - slinivky, tlustého střeva, děložní sliznice, u mužů pak prostaty.

BRCA mutace ohrožuje v Česku tisíce lidí. V České republice nese tuto dědičnou dispozici přibližně jeden člověk ze sedmi set padesáti. Jedná se tedy o tisíce lidí. BRCA mutaci dokážeme odhalit laboratorním vyšetřením z krve. Na vyšetření vás odešle klinický genetik na doporučení vašeho ošetřujícího onkologa, gynekologa nebo praktického lékaře. Vyšetření by měli podstoupit všichni, u nichž je pravděpodobnost výskytu dědičné poruchy alespoň 10 %. Jde o ženy, které onemocněly rakovinou prsu v mladém věku, do čtyřiceti pěti let, mají typ nádoru, u kterého častěji nacházíme genetickou dispozici. Medulární karcinom, triple negativní karcinom. Ženy s rakovinou vaječníků, muži s rakovi... muži, ženy s rakovinou vaječníků, muži s rakovinou prsu, tak to je překlep tady. Můžou, jo? (S dotazem se obrací na zpravodaje.) Aha, tak dobře. Tak tady pan doktor mě upozornil, takže je to správně. Takže muži s rakovinou prsu a nemocných rodin, kde se vyskytují více nádorů typických pro tento druh dědičné dispozice, BRCA generace nepřeskakuje.

Cílem genetického vyšetření je najít rodiny, v nichž se dispozice přenáší, a v těchto rodinách najít zdravé i nemocné, kteří zdědili. Pravděpodobnost přenosu dispozice z rodičů na děti je 50 %. Každý v rodině tak mutaci zdědit nemusí. Dispozice se přenáší přímo, neumí přeskakovat generace. Kdo poruchu nezdědil, nemůže ji dále přenášet.

Informace, která může zachránit život. Vědět, že nesu dědičnou dispozici je dobré nejen pro zdravé jedince, ale i pro ty, kteří již rakovinou onemocněli. Pro ženy s rakovinou vaječníků je dostupná cílená léčba, která funguje nejlépe u pacientek s mutací genu BRCA-1 nebo BRCA-2 a významně u nich zlepšuje prognózy. U zdravých žen a mužů umožňuje nález BRCA mutace zabránit vzniku nádoru, anebo jej alespoň odhalit co nejdříve. Ve specializovaných poradnách nabízíme ženám i mužům s dědičnou dispozicí systém pečlivého sledování. Tato pravidelná vyšetření mají za cíl případný nádor najít včas. Ne vždy se to však daří.

Především karcinom vaječníků roste rychle a není žádnou z uvedených metod dobře zachytitelný v časných stadiích. Proto ženám nabízíme také preventivní operace. Jedná se o odstranění mléčných žláz s rekonstrukcí prsu a odstranění vaječníků, vejcovodů eventuálně i dělohy. I když jde o závažný zásah do organismu, jedná se v současné době o jedinou metodu, která dokáže vzniku nádoru účinně zabránit. Podmínkou je pečlivé vysvětlení všech výhod a nevýhod těchto operací a poučené rozhodnutí pacientky.

Vyšetření embrií může řetěz přerušit. V současnosti máme i možnost, jak zabránit přenosu dědičné dispozice na děti pomocí preimplantační genetické diagnostiky. Znamená to, že páru, kde muž nebo žena nesou riziko mutací, nabídneme umělé oplodnění, odebereme ženě vajíčka, partnerovi spermie a vzniklá embria, zárodky vyšetříme. Do dělohy pak ženě zavedeme pouze to embrio, které mutaci nezdědilo. Takže co říká pan profesor Zikán? Co pro sebe můžeme udělat, můžete udělat vy, občané? Pokud jste nemocní, zajímejte se o svůj nádor.

Jaké jsou rizikové faktory případně genetická dispozice? Zjistěte si informaci o výskytu nádoru u nejbližších příbuzných včetně typu nádoru a věku, ve kterém vznikl. V případě pochyb kontaktujte klinického genetika.

No a tady máme příběh paní Radany: Já jsem zjistila, že jsem nositelkou mutace BRCA-2 ve chvíli, když mi umíral jeden blízký za druhým. Zemřela babička, hned na to máma, následně táta. A k tomu onemocněla sestra. Peklo, vzpomíná paní Radana na půlroční loňské období. Kvůli odhalené rakovině prsu u matky a babičky podstoupily také ostatní ženy z rodiny vyšetření, které mutaci genu odhalilo. U sestry navíc screening zjistil nádor v prsu.

Zlomilo mě to. Když mi řekli, že mi navíc umírá táta, podlomily se mi nohy. S partnerem měli už desetiletého syna. Další děti neplánovali, proto brzy podstoupila preventivní odstranění dělohy, vaječníků a vejcovodů, odstranění prsních žláz a rekonstrukci plastickou operací. Největší oporou jí byli sourozenci. Všichni tři jsme si velmi blízcí a když se dějí zásadní věci, řešíme to společně. Toto téma je proto pro mě spojeno neodmyslitelně s mou sestrou Martinou. Velkou podporu našla Radana také ve svém zaměstnání. Vyšli jí maximálně vstříc v těžkém období, kdy přicházela o své nejbližší a prodělávala vlastní operaci. Po těchto zkušenostech víme, jak zásadní je aktivně přistupovat k prevenci. Všichni si myslíme, že se nás to netýká, že se nám to nestane, a pak se divíme.

A tady je paní profesorka Králíková, specialistka léčby závislosti na tabáku. Co říká? Přestat kouřit není jednoduché. To všichni víme. Při pokusu jen tak se to podaří pouze třem až pěti ze sta, s odbornou pomocí to může být až desetkrát tolik. Paní profesorka Králíková je učitelkou na Ústavu hygieny a epidemiologie 1. lékařské fakulty University Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Svým pacientům je k dispozici v Centru pro závislé na tabáku 3. interní kliniky. Tímto pracovištěm prošlo na sedm tisíc kuřáků. Epidemiologii, prevenci a léčbě závislosti na tabáku se věnuje téměř 30 let na národní a mezinárodní úrovni.

Tady je titulek: Každá (ne) vykouřená cigareta se počítá. Každý kouř je směsí řádově tisíců látek, v tom cigaretovém se jich uvádí 4000 až 7000. Pravděpodobnost vzniku rakoviny zvyšuje asi stovka z nich. To se týká prakticky všech typů nádorů. Riziko roste s počtem vykouřených cigaret. Každá cigareta poškozuje. Nikotin sám rakovinu nezpůsobuje, to jen kuřáka nutí kouřit. Nekuřte. Když kouříte, snažte se přestat. Pokud se to nedaří, vyhledejte pomoc, říká paní profesorka.

Zkoušeli jste opakovaně přestat kouřit, ale nepovedlo se? Nejste neschopný. Jste typický kuřák, který mívá za sebou řadu neúspěšných pokusů o odložení cigaret. Ke kouření vás vrací jednak naučené kouření v určitých situacích, určité společnosti, druhak fyzická závislost na nikotinu a s tím související abstinenční příznaky. Je to takový rituál. Já jsem také měl rituál, ještě když nebyly iPhony, byly Telexy. Tak jsem si dával každé ráno nalačno turka, malrborku a četl jsem telexy. A taky vysokou školu jsem takhle absolvoval. Takže já tomu rozumím, že je to těžké, ale tady paní profesorka říká, že je to problém. Abstinenční příznaky je možné výrazně zmírnit.

Abstinenční příznaky z nedostatku nikotinu se objevují už po hodinách od poslední cigarety a zahrnují především podrážděnost, úzkost, smutek, touhu kouřit, obtížné soustředění, zvýšenou chuť k jídlu, hlad, zvyšování hmotnosti, nespavost, obtížné usínání, buzení v noci, neschopnost odpočívat, zácpu, závratě, kašel, neobvyklé sny, noční můry, nevolnost, bolení v krku. Já jsem to vyřešil tak, že jsem měl v kanceláři na zdi obrázek z časopisu Týden plíce kuřáka. Ty plíce byly rozříznuty a vevnitř byla rakovina. Takhle jsem to nacvičoval, a potom jsem přestal. A už jsem si nikdy nezapálil. Z dvaceti na nulu. A je potřeba také mít tu urputnost, když si člověk dá ten cíl.

Takže dobré zprávy jsou dvě. Většina abstinenčních příznaků odezní do dvou až čtyř týdnů, zvýšená chuť k jídlu a touha kouřit mohou trvat déle. Druhá dobrá zpráva je, že abstinenční příznaky je možné zcela potlačit nebo alespoň zmírnit léky. Jaké léky pomohou při odvykání? Jsou to jednak různé formy čistého nikotinu, které se prodávají v lékárně bez receptu - náplasti, žvýkačky, ústní sprej, pastilky (Nicorette, Niquitin). Bez receptu je i Cytisin (Defumoxan), přírodní lék, který neobsahuje nikotin, ale nahrazuje jej, a přitom není návykový. Na jeho principu je pak syntetický vareniklin (Champix), ten je již vázaný na recept. Žádný lék však není "proti kouření" - tyto látky jsou "proti" abstinenčním příznakům, a to je podstatný rozdíl: kouřit nikomu nezabrání, změnit své naučené chování musí každý sám.

A co elektronické cigarety? Stovky různých variant pod tímto názvem jsou na principu zahřívané tekutiny s nikotinem (nebo bez něho) za vzniku aerosolu, neprodukují tedy kouř. S tím souvisí minimální riziko v porovnání s kouřením. Neobsahují tabák, na rozdíl od "zahřívaného tabáku" (např. IQOS). Pokud se vám nepovedlo přestat kouřit s intenzivní podporou a léky, mohou být elektronické cigarety variantou, jak se cigaret zbavit. Říká paní profesorka Králíková.

Kam se obrátit? Na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku www.slzt.cz najdete kontakty na více než 40 Center pro závislé na tabáku, poradenská centra ve zhruba 200 lékárnách, abulantní lékaře či adiktologické ambulance, telefonickou Linku pro odvykání kouření, mobilní aplikace zdarma v češtině a další webové stránky, jako jsou www.koureni-zabiji.cz nebo www.bezcigaret.cz.

Kouření po onkologické diagnóze - není to jedno? Pokud kouříte v době léčby rakoviny, je stále extrémně důležité, zda v tom budete pokračovat či nikoli. Postoj "teď už je to jedno" je jednoznačně chybný. Není to jedno. Pokud přestanete, významně se zlepší vaše prognóza, účinnost onkologické léčby, její nežádoucí účinky, doba přežití, psychický stav (kouření překvapivě zhoršuje jak deprese, tak stres), v neposlední řadě se zlepší i finanční situace.

Co pro sebe můžete udělat? Nezačínejte kouřit.

Pokud kouříte, přestaňte. Smysl to má kdykoli, i po onkologické diagnóze.

Pokud se vám nedaří přestat, nechte si pomoci. Obraťte se na svého lékaře nebo některou možnost specializované léčby závislosti na tabáku.

Udělejte vše pro to, aby vaše děti vyrůstaly v nekuřáckém prostředí. Říká paní profesorka Eva Králíková.

No a potom tady máme pana profesora Michala Miovského, to je specialista na léčbu závislosti. Největší záludností vztahu mezi alkoholem a onkologickými onemocněními je, že o něm lidé často ani netuší. Říká pan profesor. Pan profesor je klinický psycholog a psychoterapeut. Zaměřuje se na léčbu závislostí - adiktologii. Je přednostou Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Ta představuje unikátní pracoviště i v mezinárodním kontextu. Nabízí vysokoškolské vzdělání v adiktologii na bakalářském, magisterském i doktorském stupni. Prof. Miovský na fakultě působí jako proděkan pro nelékařské studijní programy. Je členem vědecké rady Univerzity Karlovy v Praze a členem vědecké rady ministra zdravotnictví ČR. Tehdy. Teď nevím, možná tam ještě je.

Důležité je vědět a nepodcenit. Drtivá většina lidí má alkohol spojený pouze se závislostí. Závislost samotná se přitom týká relativně malého počtu osob, alkohol však může významně ohrožovat zdraví a život v mnoha jiných oblastech - a sem patří i zvyšování rizika rakoviny. Alkohol je poměrně významný karcinogen, jinými slovy podílí se na vzniku zhoubného bujení. Tento jeho efekt je přítomný bez ohledu na to, zda je někdo závislý nebo ne. Záleží na celkovém množství alkoholu, které konzumujeme - a to každý z nás může ovlivnit.

Jak měříme a hodnotíme spotřebu alkoholu? Hodnotit spotřebu alkoholu jde jednoduše přepočtem na gramy, tedy zjištěním, kolik gramů čistého alkoholu do těla požitím dostaneme. Používáme k tomu pomůcku takzvaného standardního drinku, což je přibližně 16 až 18 gramů čistého alkoholu. To je množství, které je obsaženo v jednom velkém "panáku" destilátu (tedy pět centilitrů) nebo dvou decilitrech vína.

Jaká spotřeba alkoholu je z hlediska rakoviny riziková? Alkohol je spojený s výrazným zvýšením rizika výskytu minimálně 7 různých typů rakovin. Odhaduje se, že tato příčina celosvětově stojí za téměř 6 % všech úmrtí na zhoubné nádory.

To je obrovský a dlouho podceňovaný podíl. Velký vliv má alkohol například u rakoviny úst, hltanu a jícnu. Pokud někdo pije kolem 50 gramů čistého alkoholu denně, to je přibližně tři piva, zvyšuje se pravděpodobnost těchto nádorů pětkrát až sedmkrát, říká pan profesor. Prokázaná je také silná vazba mezi spotřebou alkoholu a rakovinou slinivky břišní. I poměrně velmi malá denní spotřeba alkoholu již na úrovni jednoho až tří standardních drinků denně zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsu. U mužů je potvrzena souvislost mezi užíváním alkoholu a rakovinou prostaty. Obzvláště rizikové je, pokud jde konzumace alkoholu ruku v ruce s kouřením.

Kdy tedy nebezpečí vzniku rakoviny začíná růst? V tomto ohledu můžeme rozlišit dvě úrovně dlouhodobé spotřeby. První hranice je kolem jednoho či dvou standardních drinků na den, to znamená 18 až 36 gramů čistého alkoholu denně, kdy již pro některé typy nádorů dochází k mírnému růstu rizika. Kritická je však druhá hranice - překročení denní spotřeby na úrovni zhruba pěti standardních drinků, to znamená 80 až 100 gramů čistého alkoholu denně, říká pan profesor Miovský. Od této úrovně je nárůst rizika rychlý a s každým dalším zvýšením spotřeby letí strmě vzhůru.

Jak snížit riziko výskytu rakoviny spojené s užíváním alkoholu? Z hlediska prevence rakoviny je samozřejmě nejlepší nepít alkohol vůbec. Ale to samozřejmě všichni chápeme, že to je těžké. To je ale pro mnoho lidí obtížně dosažitelné a nerealistické. To je pro mnoho lidí nerealistické. Klíčová je kontrola celkového množství konzumovaného alkoholu. Ta by pokud možno neměla být vyšší než jeden až dva standardní drinky za den, to znamená 18 až 36 gramů. V průběhu týdne bychom měli mít jeden až dva dny zcela bez alkoholu, říká pan profesor. Určitě bychom ale neměli překračovat denní spotřebu na úrovni přibližně čtyř či pěti standardních drinků, jinými slovy nedostat se nad cirka 80 až 100 gramů čistého alkoholu. Je současně lépe pít nízkoprocentní nápoje - piva s nižším obsahem alkoholu nebo víno, případně ředěný alkohol než vysokoprocentní alkohol. Zásadně se vyhýbejte požívání alkoholických nápojů s koncentrací nad 40 procent.

Pan profesor Miovský říká, co můžete pro sebe udělat, je: Pokud je pro vás nereálné abstinovat, snažte se spotřebu alkoholu držet nízko. Jeden až dva dny v týdnu by měly být zcela bez alkoholu. Nebezpečný je souběh pití většího množství alkoholu a kouření, pomůže, když dostanete pod kontrolu alespoň jedno z toho. Vyhýbejte se tvrdému alkoholu.

A potom tady máme pana docenta Matoulka, co je specialista na léčbu obezity a tělovýchovné lékařství. Strašně důležité. Pohyb je opravdový lék. Máme ho stále při sobě, užíváme ho však čím dál méně. Martin Matoulek je obezitolog, endokrinolog a tělovýchovný lékař. Kromě toho je i aktivní sportovec, věnuje se především basketbalu, a to i jako trenér. Snaží se využívat všechny způsoby, jak mírnit dopady obezity v široké veřejnosti. Vytváří mobilní aplikace a edukační materiály, pro lidi s obezitou pořádá pobytové kurzy. Mimo jiné je autorem knížky Manuál úspěšného hubnutí. No prosím.

Pohyb, obezita a nádory. Obezita a některé typy zhoubných nádorů spolu velmi úzce souvisí. Až 4 % všech případů rakoviny jsou způsobena obezitou. Nejčastěji jde o karcinomy prsu, dělohy a tlustého střeva. Důležitou součástí onkologické prevence je tedy snaha o dosažení zdravé hmotnosti. To je samozřejmě v praxi velmi složité a málokdo je v tom trvale úspěšný. Nicméně nemusí jít o extrémní změnu. Ukazuje se, že již snížení váhy přibližně o 10 % vede k poklesu rizika vzniku nádorů souvisejících s obezitou zhruba o polovinu. Každý kilogram se počítá. Není přitom dobré se snažit o dosažení cíle jen redukční dietou. Efekt pohybové aktivity je dlouhodobější a udržitelnější, i když sám o sobě vede k mírnějšímu poklesu hmotnosti než výrazná úprava stravování. Díky současnému zvýšení fyzické zdatnosti se zlepšuje celková prognóza mnohem výrazněji než při prostém poklesu váhy. Zlepšením poměru sval/tuk, který se mění již po několika týdnech pravidelného pohybu, dochází nejen ke snížení rizika vzniku nádorů, ale také klesá riziko opakování nádoru - recidivy u těch, kteří již rakovinou onemocněli. Současně se zlepšuje kvalita života. Dokonce se ukazuje, že efekt pohybové aktivity je významný i bez změny hmotnosti - když je člověk takzvaně fit-fat, zdatný a tlustý, má mnohem lepší prognózu než unfat a unfit, štíhlý, ale nezdatný.

Jak se hýbat? Doporučení, jak se hýbat, je dáno do značné míry nemocemi, které nadváhu a obezitu doprovázejí, to znamená cukrovka druhého typu, vysoký krevní tlak, kardiovaskulární onemocnění. Nicméně některé základní zásady jsou téměř univerzální. Většinou se dají shrnout do zkratky FIT - frekvence, intenzita, trvání pohybové aktivity. Na začátku je třeba vybrat správný druh pohybu, především s ohledem na pohybový aparát. Nevhodně vybraná pohybová aktivita nebo dokonce jen nevhodně zvolená obuv může vést ke zhoršení obtíží, resp. bolestí, což pak ústí v omezení pohybu na několik týdnů i měsíců. Za vhodnou a univerzální aktivitu lze považovat i prostou chůzi, která splňuje v mnoha ohledech vše, co potřebujeme. Jde o jednoduchý pohybový vzorec, který všichni umí, dá se při ní dobře korigovat tempo, a je-li doplněna například holemi jako takzvaný nordic walking, stane se vysoce efektivní i pro snižování hmotnosti. Ve vyšším věku pak nabývá na významu i takzvaný odporový trénink - mírné posilování, který není náročný na koordinaci a šetří nosné klouby, a přesto vede ke zvýšení zdatnosti.

Frekvence. Obvyklé doporučování pohybové aktivity obden souvisí většinou s nedostatkem času a kompromisem mezi optimálním a minimálním cílovým stavem. Zvláště ve vyšším věku je významnější třeba kratší, ale každodenní zátěž než delší aktivita obden. Pro zvýšení tělesné zdatnosti je třeba na trénink navázat nejpozději do 48 hodin. Z toho tedy vyplývá, že minimální frekvence je třikrát až čtyřikrát týdně. Pohyb zařazený dvakrát týdně má význam sice menší, ale stále větší než nic.

Intenzita. Dá se zobecnit, že je třeba skloubit intenzitu, která nejrychleji vede ke zvýšení zdatnosti a takzvanou bezpečnou intenzitu, která nezhorší stávající obtíže. V běžné praxi se můžeme orientovat například podle takzvaného testu mluvení, když zvládneme krátce mluvit v průběhu konání pohybové aktivity. To samozřejmě neznamená, že máme mluvit po celou dobu, kdy jsme v pohybu.

Doba trvání. Pokud s pohybem začínáme, tak bohatě stačí 15 až 20 minut s postupným prodlužováním například o 5 minut za týden k cílové době 40 až 50 minut na jednu pohybovou aktivitu. Máme-li čas, tak klidně můžeme jít na výlet na několik hodin. Bude to sice pohyb s mírnější intenzitou, ale zase dlouhý a při mírné zátěži se jako přednostní zdroj energie metabolizují, to je pálí tuky. Musíme počítat s tím, že při takovém zatížení jde zdatnost nahoru pomaleji. Pohyb vám dá mnohem více než jen to, že snížíte riziko vzniku rakoviny. Zlepšuje kvalitu života, má antidepresivní účinky, snižuje krevní tlak, zlepšuje kompenzaci cukrovky, snižuje hladinu tuků v krvi, zlepšuje imunitní stav a v tomto výčtu by se dalo dlouho pokračovat. Začít se dá vždy, a pokud si nejste jisti, kterým směrem a jak se rozhýbat - třeba kvůli nemocem, nebojte se poradit se svým lékařem.

Co můžete pro sebe udělat, co říká pan docent Matoulek? Nevěřte na zázračné diety. Přísná dietní omezení vedou častěji k neúspěchu než k úspěchu. Snažte se o dlouhodobě udržitelná řešení. Není až tak důležité, jak rychle hubnete, ale zda jste schopní v nastaveném režimu setrvat. Zbytečně se nebojte léků, existují bezpečné přípravky, které hubnutí účinně podpoří. Pohyb je priorita, vymezte si na něj čas. Není to něco, na co dojde řada, až když jsou všechny povinnosti splněné. Pokud se vám podaří děti přivést k pohybu a ke sportu, budou z toho mít prospěch celý život.

A já bych rád k tomu dodal, že ten sport je strašně důležitý. Od nové vlády jsem neslyšel to slovo sport. Já když jsem se stal ministrem financí v lednu 2014, tak stát dával na sport 3,6 miliardy.

A měli jsme tady dvě taková mocenská, řekněme rozpočtová centra. Ministerstvo školství, které to moc neřešilo, a Český olympijský výbor. A já jelikož sportuji celý život, tak jsem si řekl, že sport je důležitý. Je důležitý, všichni jsme nadšeni, když Ester Ledecká vyhraje, nebo Nagano. Sport bychom měli podporovat. A my jsme za naší vlády to dotáhli až na rozpočet 11 a půl miliardy. A udělali jsme tu Sportovní agenturu. A už jsme nerozdělovali peníze po barech Intercontinentalu nebo po podivných různých bytech tady na Senovážném náměstí nebo -

Takže já jen chci poprosit vládu, kdyby mohla přijít s nějakým projektem, protože sport je zdravý. A je to důležité, je důležité i pro naše děti, je důležité pro rodiče, aby měli peníze, aby jejich děti mohly sportovat. Protože se dostáváme do situace, kdy rodiče nemají peníze na sport jejich dětí a je to škoda.

Takže vrátím se k tomu zdravotnictví. Tady mám pana doktora Martina Loučku, to je specialista v oboru psychologie pacientů s nevyléčitelnými onemocněními. "O tématech spojených s nemocemi a naším zdravím často nechceme mluvit a čekáme na nějakou příhodnější chvíli. Pak se ale bohužel stává, že už je příliš pozdě." Martin Loučka je psycholog a odborný asistent na Oddělení lékařské psychologie 3. LF UK v Praze. Studoval a pracoval na univerzitách v Anglii, Nizozemí a Spojených státech. Specializuje se na témata kvality života, komunikace mezi lékařem a pacientem a zkoumání toho, jak pacienti se závažným onemocněním rozumí své prognóze. Založil a vede Centrum paliativní péče, které se věnuje rozvoji péče o pacienty v pokročilých fázích nevyléčitelného onemocnění.

Pan doktor Loučka říká: Nebojte se mít strach. Slovo rakovina je pro běžného člověka velkým zdrojem úzkosti a strachu. Historicky ji máme spojenou s nevyléčitelným onemocněním, bolestmi a náročnou léčbou. Tyto obavy jsou pochopitelné, je ale nutné zdůraznit, že právě prevence a včasné odhalení onemocnění mohou napomoci tomu, aby se naše obavy nenaplnily nebo se alespoň podařilo co nejvíce zmírnit průběh nemoci. Cílem tohoto textu je nabídnout tři doporučení pro zvládání stresu a úzkosti, spojených s tématem rakoviny a onkologické prevence.

Mluvme společně i o těžkých věcech. Rozhodnutí jít na preventivní vyšetření nemusí být jednoduché. Někteří lidé se vyšetření obávají, protože mají strach z případného pozitivního výsledku. Někdo má zkušenost s onkologickým onemocněním v rodině a nechce ho "přivolávat". Další lidé mohou mít z vyšetření obavy, protože si nejsou jisti, jak vlastně probíhá. Někdo to považuje za zbytečné, protože si není vědom reálného rizika a přínosu včasného diagnostikování nemoci. Pokud budete mluvit s někým, kdo má podobné pochybnosti nebo obavy, je dobré nejprve vyjádřit porozumění a respekt a říci: "Slyším, že máš z toho vyšetření obavy. Bojíš se, co by bylo, kdyby něco našli." Zároveň ale můžeme říci: "Právě vyšetřením zjistíme, jestli jsou tvé obavy na místě, nebo ne, a já budu moc rád, když budeš mít klid a budeme oba vědět, že jsme se báli zbytečně." U řady onemocnění může včasné odhalení znamenat lepší šanci na uzdravení, a to by za to mělo stát. Je ale dobré na druhého nenaléhat, člověka proti jeho vůli nepřinutíme. Lepší strategie může být nabídnout podporu nebo informace. Pokud budeme vědět, že někdo z našich blízkých spadá do rizikové skupiny, je dobré nejdřív téma nastínit a říci: "Možná by to bylo dobré. Zkus o tom přemýšlet, já tě tam rád doprovodím, pokud budeš chtít." Určitě je vhodné také doporučit rozhovor s lékařem, který by mohl vysvětlit, jak preventivní vyšetření probíhá a vyjasnit případné dotazy.

Usilujme o vnitřní rovnováhu. To, že by člověk měl pamatovat na své duševní zdraví, není žádný velký objev. Staré přísloví praví: "Ve zdravém těle zdravý duch", a platí to i naopak. Moderní doba nás často staví do situací, kdy jsou na nás kladeny velké nároky a ne každý si dokáže najít čas na dostatečné odreagování, na zastavení a reflexi toho, jak se mu v životě daří. Příčinná souvislost mezi stresem a vznikem onkologických onemocnění zatím nebyla prokázána, ale víme, že u některých typů nádorových onemocnění může zejména dlouhodobý stres urychlovat průběh nemoci. Pokud jste dlouhodobě pod tlakem a nedaří se vám nacházet prostor pro odpočinek a zklidnění, můžete vyhledat radu psychologa nebo vyzkoušet nějaké meditační cvičení či relaxace.

Dobře spát, dobře jíst Je prokázáno, že špatné návyky z hlediska složení, objemu i načasování stravování významně ovlivňují míru stresu a mají spojitost i s výskytem onkologických onemocnění. Podobně klíčovou roli hraje nedostatek spánku. Není naším záměrem doporučovat konkrétní dietu, pokud ale chcete posílit svou imunitu, je dobré začít u těchto dvou věcí - jíst pravidelně a zdravě a dostatečně spát (minimum by mělo být 7 až 8 hodin denně).

Takže pan doktor Loučka říká, co můžete pro sebe udělat. Podpořte své blízké v rozhodnutí dojít si na preventivní prohlídku. Je to strašně důležité. Procento lidí, kteří chodí, je stále nedostatečné a v porovnání s jinými zeměmi v Evropské unii skutečně máme co dohánět. Obavy nezlehčujte, oceňte odvahu o těchto tématech mluvit. Promluvte si o svých obavách nebo nejistotách s někým blízkým nebo s lékařem. Pamatujte na blahodárný účinek dostatečného spánku a zdravého životního stylu.

Takže na závěr: V České republice zemře každých 20 minut jeden člověk na rakovinu. Každý den 200 lidí rakovinu dostane. Dvě třetiny lidí se nám podaří zachránit, ale třetinu ne. Víc než 500 000 našich spoluobčanů žije s rakovinou nebo s ní bylo v minulosti léčeno. Přestože zátěž české populace zhoubnými nádory je vysoká a počet nádorových onemocnění u nás dlouhodobě narůstá, stále více pacientů se daří z rakoviny vyléčit. V tom patříme mezi nejlepší ze zemí střední a východní Evropy. Je to určitě dáno i tím, že Česká republika má skvělé lékaře, neustále investujeme do moderních přístrojů na diagnostiku a léčbu rakoviny. V dostupnosti plně hrazených moderních protinádorových léčiv patříme k těm nejlepším. A na to je samozřejmě potřeba peníze a to je potřeba udržet.

Máme dobře organizovaný screening na vyhledávání nádorů děložního hrdla, tlustého střeva a prsu. Děti mají možnost být očkované proti virům způsobujícím rakovinu děložního hrdla a některé další rakoviny, například v oblasti hlavy a krku. Výsledky těchto preventivních programů se již dostavují. Podařilo se snížit počet nových případů rakoviny děložního hrdla a tlustého střeva. Rakovinu prsu se pomocí mamografického screeningu daří odhalovat včas, kdy je toto onemocnění s vysokou pravděpodobností zcela vyléčitelné. Další dobrou zprávou je, že ubylo rakoviny plic u mužů. Rakoviny, na kterou se u nás nejvíc umírá.

Pamatujete si, jak jsme před lety podporovali protikuřácký zákon a výrazně zdanili tabákové výrobky, a tím snížili jejich dostupnost? Bylo to správné rozhodnutí. Tohle jsou dílčí úspěchy, ale mně to rozhodně nestačí. Odborníci předvídají, že nádorových onemocnění v následujících letech bude dále přibývat. Nejen těch, která jsou typická pro ekonomicky vyspělé země a souvisí s životním stylem, ale i v důsledku stárnutí populace. Do roku 2035 tak bude rakovina hlavní příčinou úmrtí obyvatel Evropské unie. Léčba bude asi účinnější, ale bude taky složitější, náročnější na nové technologie a samozřejmě dražší. Určitě víte, že jsme připravili velký plán obnovy naší ekonomiky po covidu. Ano, naše vláda to připravila. Část peněz z něj, ale i z dalších programů, nasměrujeme právě do boje s rakovinou, která je při tak vysokém výskytu i významným sociálním a ekonomickým problémem. Na vypracování těchto plánů a doporučení se podíleli špičkoví experti z různých oborů medicíny z celé České republiky. Všichni mají skvělé výsledky v boji proti rakovině.

Dokázali, že rakovinu lze porazit, lze jí předcházet a léčit. Naší společnou strategií je zachránit další tisíce životů českých občanů ročně a dostat Českou republiku ve statistikách mezi nejlepší země v Evropě. A já jsem rád, že jsem mohl spolupracovat s těmito experty. A tenhle prospekt (ukazuje) by měl mít každý český občan, každá rodina by to měla mít, měla by si to přečíst.

A já bych byl velice rád, ale bohužel zatím to tak nevypadá, aby nový ministr zdravotnictví pokračoval v tom projektu národního boje proti rakovině. My jsme vybojovali 50 miliard pro české zdravotnictví na příští programové období 2021 - 2027, 2014 - 2020 to bylo směšných 8. Ten rezort nikdy nebyl nastaven na to, aby byl schopen vůbec získávat evropské peníze.

A je tam samozřejmě ten projekt Českého onkologického institutu. Ano, tady v Praze jsem chtěl, abychom postavili nejmodernější onkologickou nemocnici, nejmodernější. Nejmodernější centrum prevence bude na žluťáku v Brně. A tady měla stát nejmodernější onkologická nemocnice, taková, jaká je v Texasu, taková, jaká je v Norsku, je jich jenom sedm v Evropě, jenom sedm, včetně výzkumu. To nebylo, že ostatní onkologická centra mají skončit, to je nesmysl. Měla tam být synergie. A teď poslouchám, že ten projekt a ty peníze se mají někde rozdělit, nevím jakým způsobem, že je potom nikdo ani pořádně nedohledá. Já chápu, že to má být v areálu Motola. Já jsem to původně chtěl v rámci areálu Královské Vinohrady, mohla to být skvělá nemocnice, i architektonicky zajímavá, nová dominanta Prahy, o které by mluvil celý svět. A na to jsme vyčlenili 15 miliard, já jsem je vybojoval. To byla priorita. Takže já bych byl velice rád, kdyby pan nový ministr zapomněl na to, že to byl nějaký Babiš, který s tím přišel. Babiš si to nedělal pro sebe, Babiš to chtěl pro lidi. Ano, v Praze, kde Babiše nesnášejí, ale to nevadí, to je pohoda. Bylo to pro lidi. A vy jste před volbami přišli a řekli - kampaň, kampaň! Ale já jsem na tom dělal od roku 2020. A mluvil jsem i s předsedkyní Evropské komise, mluvil jsem i s komisařkou Stellou. A byl na to tým. No a samozřejmě úředníci na Ministerstvu zdravotnictví se tomu bránili, protože ti v životě nic nepostavili. Je úplné peklo, když ředitelé fakultních nemocnic chodí na ministerstvo a tam nějaký úředník, který nepostavil ani psí boudu, je zkouší, jak bude vypadat ta porodnice v Bohunicích! Nebo jak bude vypadat nová porodnice U Apolináře, legendární porodnice. (Poznámka mimo mikrofon zprava.) To nejsou moji úředníci, pane kolego. Mimochodem šéfka legislativy byla za TOP 09. Proč to říkáte? Kdo je můj úředník? To jsou úředníci, kteří jsou tam dlouho, já tam žádného nedosadil, žádného. Za nás tam přišla paní profesorka Vašáková, kterou teď nový ministr vyštval. Vyštval, to je jedno, asi s ním nechtěla dělat, tak se vrátila tam, kde je -

Ano, neřešíme. Dobře, takže to zdravotnictví je nejdůležitější. A bylo by dobré, aby to vnímal i pan ministr financí. On říká, že udrží ty státní pojištěnce. No, já bych byl rád, aby se stále úhradová vyhláška dohadovala dohodou (s důrazem) jednotlivých poskytovatelů péče. Ale já mám obavu z toho, že všechny tyto projekty, na které my jsme vynaložili tolik energie, tolik energie, že vyjdou vniveč, protože vy všechno, co my jsme vymysleli, skvělé věci pro lidi, vy je nechcete dělat, jenom z principu.

A tady naposledy říkal pan Výborný... Tady to mám někde, kde to říkal - na tiskovce teď - že bude zajištěná dostupná kvalitní a v dostatečném rozsahu přiměřená zdravotní péče. Přiměřená. No nový ministr začínal s tím, že je normální čekat šest hodin u ordinací, že to je normálka. Tak já myslím, že to není normálka. A taky jsme nechtěli, aby se české zdravotnictví znovu zprivatizovalo. Já myslím, že ODS s tím má bohaté zkušenosti, podívejte se ve středních Čechách, jak to je, a v Ústeckém kraji a další. Takže my nechceme privatizaci, my nechceme zdravotnictví pro bohaté, my chceme, aby se pokračovalo v tom, co jsme začali. A všechno je to na papíře. Všechno je to na papíře. Tady já mám například Vývoj stomatologické péče z pohledu VZP. Náklady na zdravotní péči čerpané. A to taky stouplo, to stouplo o 46 %, náklady na stomatologickou péči. To je velký problém, ano. Zubaři jsou všichni v Praze, v Brně, ale jít k zubaři na Ostravsku nebo Ústecký kraj je problém. Takže i v tomto konkrétním příkladě jsme měli novou strategii. Jsme chtěli zajistit zlepšení a dostupnost stomatologické péče, hrazení stomatologických služeb pro pojištěnce. Takže ty programy jsou připravené. Jednak strategie stomatologické péče, onkologické péče, připravili jsme strategii - zdravotní politika, dostupnost, kvalita a stabilita.

No jak to bylo předtím, než jsme to změnili, jaká byla minulost? Byly jenom spory poskytovatelů zdravotních služeb a lékařů, Ministerstvem zdravotnictví a vládou, stávky zdravotníků, stávky sdružení poskytovatelů, mediální kampaně proti Ministerstvu zdravotnictví a vládě, stupňující se tenze a frustrace pacientů, zdravotníků, poskytovatelů zdravotních služeb. Nedostupnost zdravotní péče pro pacienty, nefunkční kolabující systém zdravotní péče. Pasivita účastníků systému - Ministerstvo zdravotnictví České republiky, zdravotních pojišťoven, poskytovatelů zdravotních služeb, neřešení problémů, bezradnost, rozvrat, prosazování parciálních zájmů. Absence výzev strategie směřování funkčních opatření, kumulace problémů, defraudace, klientelismus, tunelování systému VZP, to si pamatujeme, co tam všechno v minulosti vytunelovali a rozkradli. Řízení korunou prostřednictvím úhradových vyhlášek demotivujících poskytovatele zdravotních služeb léčit pacienty a destabilizujících poskytovatele zdravotních služeb. Absence koncepce sítě poskytovatelů zdravotních služeb, absence organizace péče, nefunkční síť PZS, nedostatek kapacit ve většině regionů, dlouhé čekací lhůty, regionální rozdíly v dostupnosti péče, regionální rozdíly ve financování, negativní motivace poskytovatelů, nedostupnost péče. Úhradové mechanismy byly nastavené pouze na provozní financování. Snižující se objem zdravotních služeb. Negativní motivace léčit pacienty. Omezování poskytování zdravotní péče. Defragmentace péče. Maximalizace užitku jednotlivých PZS bez vazby na péči. Nefunkční systém úhrad léčivých přípravků, mnoho let trvající správní řízení o stanovení výše a podmínek úhrady od SÚKL. Nekomunikace a nespolupráce při řešení problémů zdravotnictví mezi Ministerstvem zdravotnictví, vládou, poskytovatelem zdravotních služeb, zdravotními pojišťovnami. Nedostupnost urgentní péče. Nemocnice odmítající přijímat pacienty od zdravotnické záchranné služby, sanitky objíždějící nemocnice v regionu. Nedostupnost stomatologické péče, pacienti nejsou schopni sehnat stomatologa, který by je registroval k péči. Nedostupnost praktických lékařů. To všechno bylo předtím a tady bych mohl číst ještě půlhodiny, co všechno bylo.

Dlouhé čekací lhůty na operace, léčebné intervence, totální endoprotézy, radioterapie, nedostupnost specializované ambulantní péče, nedostupnost paliativní péče, nedostupnost následné a dlouhodobé péče, absence investic do infrastruktury - vždyť se vůbec neinvestovalo, soudní spory pacientů domáhajících se léčby, výzvy odborných společností, takže to všechno jsme tady měli. A za nás se to změnilo a hlavně ta strategie byla péče orientovaná na pacienta, rozvoj všech segmentů poskytovatelů zdravotních služeb, podle potřeb poskytovatelů, odborných doporučení odborných lékařských společností.

Úhradová vyhláška se úplně změnila. To nebylo, že vždycky do toho hodil vidle ministr, aby to mohl manipulovat a přihrát svým kámošům. Konceptní systém zlepšení dostupnosti organizace péče, přístupu k péči, stability a kvality zdravotní péče. Strategické cíle, jaké jsme měli nebo máme nebo jsou nebo snad ministr si to někdy přečte. Je to materiál pojišťoven. Strategické cíle - dlouhodobá stabilizace zajištění dostupnosti zdravotních služeb a financování zdravotních služeb z prostředků VZP, současné splnění všech 3 cílů. Zajišťování dlouhodobé a stabilní dostupnosti zdravotních služeb, organizace péče a přístupu k pacientů k péči. Ano, pacient na prvním místě. A tam jsou ještě velké rezervy.

Zajišťování dlouhodobého a stabilního financování sítě smluvních poskytovatelů zdravotních služeb. Tak doufejme, když dnes ministr financí říká, že ano, že zůstatky jsou vysoké, tak uvidíme, jak to bude vypadat příští rok a jak to ty pojišťovny zvládnou, ale je potřeba asi vědět, že jsou tam nějaké rezervní fondy. Kdo věděl, že přijde největší pandemie za posledních 100 let a kolik nás covid stál?

Investujeme do zdravotní péče, to byla strategie, změna přístupu. Zdravotnictví je priorita, pro nás byla absolutní priorita zdravotnictví. Hodnota investice do zdraví, ne pouze náklad, ale nový koncepční systémový přístup zdravotní politiky. Investujeme do zvýšení dostupnosti zdravotní péče, to byla naše strategie, to je naše strategie. A já nevím, snad tady se aspoň shodneme, když všechno odmítáte, co my navrhujeme, ale snad zdraví našich občanů by mohlo zajímat i novou vládu. Zatím to nevypadá, vlastně nevypadá vůbec nic, protože vláda se o občany téměř nezajímá.

Investujeme do zvyšování a standardizace kvality zdravotní péče. Investujeme do přístrojů, moderních léčivých přípravků, zdravotnických prostředkům, léčebných metod a technologií. Investujeme do zlepšení organizace zdravotní péče a průchodu pacienta systémem. Investujeme do rozvoje a stabilizace sítě smluvních poskytovatelů zdravotní péče. Podle odborných lékařských doporučení byla zahájena skvělá spolupráce s odbornými společnostmi, to znamená systematická spolupráce (na?) zdravotní péči pro pacienty podle odborných doporučení, jednotlivých odborných společností.

Organizace péče, průchod pacienta systémem, léková politika, správní řízení vedená u SÚKL, přístup k nejmodernější terapii, pracovní komise VZP pro nehrazené léčivé přípravky, financování specializované centrové péče, cílené úhradové mechanismy, prevence, screeningové programy a samozřejmě strategie, organizace a financování zdravotních služeb. A co je tam nejdůležitější? No, zajištění péče pro pacienty, zvýšení dostupnosti péče, přístup k nejmodernější terapii, účelnost vynakládaných prostředků a finanční udržitelnost systému.

Strategie zacílena na aktivní zajištění a zlepšení dostupnosti zdravotní péče a hrazených zdravotních služeb. Byla realizována za nás nová strategie zacílená na pacienta, dostupnost a kvalitu. Aktivní zajištění a zlepšování dostupnosti zdravotní péče a hrazených zdravotních služeb pro pojištěnce. Není to všude stejné v naší republice, není to, jsou tam velké rozdíly a je proto důležité realizovat tuto strategii.

První pilíř, dohodovací řízení, obnova institutu o vyjednávání, úhradová vyhláška s poskytovateli a uzavírání dohody o racionálním nastavení úhradových mechanismů mezi skupinami poskytovatelů a zdravotními pojišťovnami, základního úhradového rámce. Ano, až za ministra Vojtěcha se to povedlo, že do toho nemusel vůbec vstupovat a ovlivňovat to, jak to bylo předtím.

Druhý pilíř jsou cílené úhradové mechanismy VZP, programy organizace a kvality péče VZP plus zaměřené na řešení dostupnosti a zlepšení kvality léčby chronických onemocnění, aktivní léková politika VZP zajišťující dostupnost a přístup k léčivým přípravkům, různé programy.

Třetí pilíř, tvorba a doplňování sítě, řešení kapacit a struktury sítě, (nesrozumitelné) oblasti, monitorace stavu sítě, řízení kapacit smluvních poskytovatelů, realizace strategie a aktivní smluvní podmínky VZP, vyrovnávání regionálních rozdílů, zlepšování přístupu ke zdravotní péči.

Takže zdravotnictví by mělo být hlavní priorita této vlády a já zatím ten pocit nemám. Proto mám obavu, jestli skutečně nová vláda bude pokračovat v nastavené strategii, a to je strategie například VZP, tam, kde teď sedí nová koalice, zvolili jste tam nové lidi, tak doufejme, že se v tom bude pokračovat. A skutečně ta prevence, ten boj proti rakovině je v zájmu všech našich občanů, všech. Všech a jsou tam velké rezervy v tom, že kdyby si všichni přečetli ten prospekt, ano a můžete se smát, že jsem ho vymyslel a jsem na to hrdý a pyšný, že jsem to udělal, a samozřejmě jsem to udělal pro lidi. Udělal jsem to pro lidi, aby lidi neumírali na rakovinu.

Takže já bych chtěl vyzvat pana ministra, aby v tom pokračoval, a samozřejmě doufám, že pan ministr financí bude mít dostatek peněz tak, jak jsme my, my samozřejmě podporovali financování zdravotnictví. A samozřejmě to je stále ta debata dokola, že kdo, kolik v rámci covidu dal, kolik se navýšil dluh, ale znovu opakuji a dobře to ví pan ministr financí, že máme šesté nejlepší finance, že ten trend sice se zrychlil, ale bylo to předfinancování, takže peněz máte, pane ministře, dostatek. A to, že jste vzali 14 miliard zdravotním pojišťovnám, je... nevím, proč jste to udělali. Ano, mají zůstatky, ale jaký bude ten vývoj? A samozřejmě, vy jste je dostali do pozice, že oni nevědí, co bude, tak řekněte, co bude příští rok. Vždyť přece do konce května byste měli mít už nějakou představu, jak bude vypadat rozpočet roku 2023.

A my znovu opakujeme, že rozpočet nejsou jenom výdaje, ale i příjmy. A těch příjmů máte mraky. Já jsem ještě ani neslyšel, že by stávající vláda vůbec řešila Evropské fondy, kolik tam máte peněz. Máte tam ještě saldo z programu 2014, 2020, máte tam asi 200 miliard, to by měly dotéct. A máte tam dvakrát tisíc miliard nových programů a modernizačního fondu. Takže peněz máte dost, podívejte se na zisky ČEZu, násobně vyšší, můžete si vzít speciální dividendu. Konečně se už podívejte na OKD, tam máte peníze, peníze jsou, akorát vy stále říkáte, že je nechcete dát, přitom byl teď titulek, že dostanete už jenom za 4 měsíce, 4 měsíce, teď jste ohlásili výsledek rozpočtu ke konci dubna, tak tam máte (za?) 4 měsíce nárůst meziroční příjmů rozpočtu včetně odvodů 47 miliard, za 4 měsíce máte.

A minimálně ten nárůst bude více než 100 miliard. Více než 100 miliard, takže přestaňte říkat, že nejsou peníze a tyto peníze máte díky tomu, že lidi platí vaši inflaci, za kterou nemůžete, ale díky které zkrátka máte obrovské inkaso. Obrovské inkaso a bylo by fér, abyste tyto peníze vrátili lidem a abyste hlavně (za?) tyto peníze taky pokračovali v investicích do zdravotnictví. Takže já vám za to moc děkuji a ještě... (Urovnává přinesené materiály.) Ještě neodcházím.

Já jsem jen chtěl říct, že za moji politickou kariéru, protože jsem přišel z byznysu, jsem vždycky vydal nějakou publikaci. A já jsem se nedopátral nějakých publikací od vás, kteří jste tady od revoluce. Já vím, že se vždycky vysmíváte, že to je vlastně na nic, ale bylo by vlastně fajn, kdybyste potom průběžně informovali, co vlastně děláte. Já jsem jako ministr financí...

Ano. Pane předsedající, já mluvím o publikacích, které mluví o penězích. Já jsem jako ministr financí vydal tuhle brožuru. (Ukazuje příslušný materiál.) Potom jsem vydal Moje bilanční schůzka s premiérem, bez premiéra, protože jste mě mezi časem vyhodil. A my jsme potom měli další publikace. To je všechno o penězích. A samozřejmě toto je publikace, tu už jsem ukazoval, tady jsem četl, co jsme udělali pro zdravotnictví. (Opět ukazuje příslušný materiál.)

Když jsem přišel s nápadem na Národní investiční plán...

Pane předsedající, mýlíte se. Je to o penězích pro české zdravotnictví.

A v tomto Národním investičním plánu, který je do roku 2050, je samozřejmě přehled, kolik peněz do zdravotnictví jde, kolik je tam naplánováno investic. A Ministerstvo zdravotnictví má 163 miliard na třicet let. (Ministr Stanjura mluví k poslanci Babišovi mimo mikrofon.) Jasně. Ale, pane ministře, tak se podívejte, jak vypadají ty nemocnice. Pojďte se podívat do Thomayerky nebo na Královské Vinohrady, na Bulovku. My jsme nastartovali ty investice a tady máte celý investiční plán, i když jste to samozřejmě zesměšňovali, co všechno. A v tom zdravotnictví je dvanáct strategických projektů: Fakultní nemocnice Královské Vinohrady - tam je projekt, Fakultní nemocnice Ostrava. Můžu to tady číst a budu to číst zase hodinu. Fakultní nemocnice Brno, to je výstavba gynekologicko-porodnické kliniky. Tak doufejte, že to dopadne.

Takže tady máte seznam 163 miliard investic do zdravotnictví. IKEM, Psychiatrická nemocnice Bohunice, Plzeň. Všechno - máte to podrobně. A bylo by dobré, abyste se do toho možná někdy podíval, nebo hlavně pan ministr zdravotnictví by se měl podívat, protože investovat do zdravotnictví jenom 1,8 miliardy je strašně málo. A vy jste teď vzali pojišťovnám 14 miliard a vzali jste zdravotnictví 5 miliard. Ano, budete argumentovat, že to bylo i na covid. To je sice pravda, ale ten investiční deficit, který je ve zdravotnictví, je obrovský. A jsou tam obrovské problémy. Stále je nedostatek personálu. My jsme měli projekt ohledně sester a další věci. Je tam problém samozřejmě vzdělávání a další věci. Takže je tam strašně moc věcí k realizaci a já doposud nemám pocit, že vaše vláda má zájem a nemá zdravotnictví jako prioritu. A samozřejmě je to o penězích. Je to o penězích a my to samozřejmě budeme sledovat, budeme na to upozorňovat. Doufejme, že pan ministr Válek aspoň něco z těch našich projektů bude realizovat. Takže za mě tolik, abych vás nezdržoval.

Samozřejmě pokud budete mít zájem, tak já tady můžu znovu číst asi tři hodiny různé naše projekty ve zdravotnictví. Ale doufejme, že to k něčemu bylo. Minimálně to bylo k tomu, že občané vědí, že je tady důležitá publikace, která je pro ně důležitá, která jim skutečně může zachránit život. A o to mi vždycky šlo, o naše lidi. Proto nás volili, proto jsem šel do politiky, abych pracoval pro ně, a ne abych se živil politikou. A ten prospekt a ten národní boj proti rakovině je důležitý. A znovu vyzývám pana ministra i pana premiéra, aby na to dohlídli. Osobně jsme to prezentovali v Bruselu a je tam 50 miliard. Tak jsem zvědav, kolik pan ministr vyčerpá peněz pro zdravotnictví.

Děkuju za vaši pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama