Bc. Jaroslav Bašta

Zemřel 8.4.2024
  • SPD
  • Pardubický kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.05.2022 20:33:00

V našem případě jsou obě zprávy špatné

V našem případě jsou obě zprávy špatné

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2022 k návrhu na zařazení bodu s názvem Vrácení redistributivní platby dotací v zemědělství na původní výši 10 procent

 Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové,

navrhuji na jednání této schůze Poslanecké sněmovny zařadit bod s názvem Vrácení redistributivní platby dotací v zemědělství na původní výši 10 % a zabránění likvidace velkých agropodniků. Dovolte mi, abych to stručně zdůvodnil.

Válka na Ukrajině, energetická a potravinová krize, které s ní částečně souvisejí, nám ukazuje, že nastal čas začít zcela vážně uvažovat o obnovení potravinové soběstačnosti České republiky. Pan ministr Jurečka v humorné zkratce vyjádřil i další možnosti, které nám to pro budoucnost otevře. Konkrétně zmínil kravský trus využitelný v bioplynových stanicích, který nám pomůže snížit závislost na ruském plynu. Když jsem o jeho nápadu četl, vzpomněl jsem si na starý vtip. Indiánský náčelník na podzim svolá kmen a říká, že má pro všechny dvě zprávy, jednu špatnou a jednu dobrou. Bojovníci chtějí nejprve slyšet tu špatnou. - Byli jste líní, a tak celou zimu budeme topit a živit se bizónním trusem. Dobrá zpráva je, že bizónního trusu je dostatek. - V našem případě jsou obě zprávy špatné. Naše vláda totiž v jednom ze svých prvních rozhodnutí výrazně navýšila redistributivní platby dotací v zemědělství z 10 na 23 % v neprospěch fungujících agropodniků. Ve svých důsledcích, jak zdůrazňují všichni, kteří se problémem zabývají, to bude znamenat likvidaci chovu skotu a výroby mléka a masa.

Proto navrhuji na jednání této schůze Poslanecké sněmovny zařadit bod s názvem Vrácení redistributivní platby dotací v zemědělství na původní výši 10 %. Předpokládám, že poté splníme i přání pana ministra Jurečky, protože se dá očekávat, že kravinců bude dostatek.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama