JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2022 10:57:00

Subjekty, vypnuté soukromým subjektem, se mohou bránit

Subjekty, vypnuté soukromým subjektem, se mohou bránit

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny 13. května 2022 - odpověď na projev poslance Vondráčka k omezování svobody slova

 Dobrý den, děkuji za slovo.

Já jsem byl vyzván kolegou Vondráčkem. Tak první mýtus, který neustále existuje v médiích, je ten, že na Ministerstvu spravedlnosti se připravuje nějaký zákon, který má ............(není rozumět) v této oblasti. Nepřipravuje se na Ministerstvu spravedlnosti vůbec nic. To vzniklo z nějakého rozhovoru kdysi, kdy jsem řekl, že je potřeba o tom uvažovat, ale nic se nechystá, něco jako nějaký - jak se tomu lidově říká - cenzurní zákon nebo něco takového, vůbec nic takového se u nás nechystá.

Za druhé jenom zpřesním, co říká pan kolega Vondráček. Ono to není úplně tak, že neexistuje soudní přezkum, ale existuje na bázi soukromého práva, to znamená, ty subjekty, jsou-li vypnuty soukromým subjektem, tak se mohou bránit. To by se týkalo mě osobně tehdy, pokud by ty soudy třeba odmítaly rozhodovat nebo by tam byly nějaké problémy. Ale zatím nejsou ani nemyslím, že byly dány nějaké žaloby.

No a ta třetí věc, a to teď říkám jenom obecnou úvahu, to, co říká pan kolega Vondráček, že v jiných státech jsou nějaké orgány výkonné moci, které to správním rozhodnutím nějak upraví, tak to je volání právě po nějakém orgánu výkonné moci, aby se z něho stal cenzor. To si také nemyslím, že je úplně v našich podmínkách jaksi zaveditelné, právě proto, že máme Ústavu jakou máme.

To znamená, ta situace je velmi složitě řešitelná a rozhodně se nechystá nic, co by mělo omezovat svobodu slova a to, že faktický vývoj je takový, že soukromé subjekty, teď se omlouvám, že to řeknu lidově, občas někoho vypnou, to je pravda, ale to není tak, že by to nějaký ministr nebo ministerstvo rozhodovalo, nařizovalo a podobně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama