Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.06.2022 21:27:00

Tady jde o politickou reformu, která se téměř rovná revoluci

Tady jde o politickou reformu, která se téměř rovná revoluci

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 1. června 2022 k zákonu o státní službě

 Děkuji, pane místopředsedo,

kupodivu tedy Válková má faktickou a není to nikdo jiný, takže to funguje to naše přihlašovací zařízení. Ona to tady řekla kolegyně, paní poslankyně Peštová, vaším prostřednictvím, takovým brutálnějším způsobem. Ale já bych ráda to řekla také jasně, protože mě k tomu vyprovokovala poznámka pana poslance Michálka, vaším prostřednictvím, protože jsem byla členkou ústavně-právního výboru a myslím si, že to, co nelze srovnávat, je povaha té změny.

A ono to tady zaznívá ve všech projevech opozičních poslankyň a poslanců. Tady jde o politickou reformu, která se téměř rovná takové revoluci. Já to chápu, jako ministryně spravedlnosti rok a půl máte přehled přesně o těch lidech, kterých byste se potřebovali zbavit a nemůžete se jich zbavit. A o těch, které byste si vzal a nemůžete si je vzít. Takže já to po té stránce - a to to říkám otevřeně apoliticky, odborné naprosto chápu. Nemyslím si, že státní tajemník chtě nechtě se nepodílí na odborných procesech už jenom tím, že má v rukách tu velmi významnou personální kartu.

Takže ovlivňuje ten chod toho rezortu, v tom se i shodnu s panem ministrem Blažkem, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo. A myslím si, že v tomto ohledu i můžeme nějaké kompromisy udělat. Ale to, co jste předložili bez toho řádného legislativního projednání, je skutečně velká reforma, která bude mít dopady i vedlejší negativní dopady, na které jsme tady upozornili.

Já mám ještě vystoupení, ale teď jsem v rámci faktické poznámky jenom stručná. A myslím si, že by bylo dobré tohle vzít na vědomí a rozhodnout se třeba i v rámci nějaké dohody, jestli tedy opravdu chceme na sílu takovouto reformu...(Předsedající: Paní poslankyně, čas vám vypršel!)

Dobře, děkuji. ... prosazovat nebo ne.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama