Ing. Ivan Strachoň

  • KSČM
  • Moravskoslezský kraj
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2022 9:23:24

Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje červen 2022

Zastupitelstvo Moravskoslezského kraje červen 2022

Červnové zastupitelstvo MSK mělo na programu přes sto bodů. K těm stěžejním patřilo projednání materiálu nazvaného „Velký Mošnov – Návrh memoranda o spolupráci“.

  Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE

Obsahem tohoto materiálu je příprava území o rozloze cca 57 ha navazující na Letiště Leoše Janáčka Ostrava. Podílet se na rozvoji tohoto území má zájem Ministerstvo obrany ČR. To by zde chtělo vybudovat své logistické centrum. Navrhované memorandum určuje partnerům podmínky, za kterých by se měla spolupráce kraje a Armády ČR uskutečnit. Na straně kraje bude zajištění výkupu pozemků, napojení logistického centra na dopravní infrastrukturu a inženýrské sítě, vybudování protipovodňových opatření. Ministerstvo obrany se pak zavazuje poskytnout kraji podporu při žádosti o finanční prostředky na rekonstrukci vzletové a přistávací dráhy. K tomuto bodu vystoupil předseda klubu zastupitelů KSČM JUDr. Babka. Zmínil podporu KSČM při realizaci průmyslových zón budovaných na území Moravskoslezského kraje jako nástroje pro udržení zaměstnanosti v regionu. Hodnotil návrh memoranda jako nevyvážené ze strany Ministerstva obrany. Navrhl usnesení, ve kterém by měl kraj pokračovat v přípravách této akce za výhodnějších podmínek. Toto usnesení následně nebylo zastupiteli vládnoucí koalice přijato. I z toho důvodu zastupitelé KSČM toto memorandum následně nepodpořili. 

Na programu bylo dále projednání roční zprávy o stavu požární ochrany. Tento dokument se předkládá zastupitelstvu kraje ustanovení zákona o požární ochraně. Kromě statistik obsahuje vyhodnocení výkonu požárního dozoru, preventivní činnosti a zejména komentuje záchranné práce. Hasičský záchranný sbor MSK je druhý největší v ČR. Během roku 2021 bylo realizováno přes 25 tisíc zásahů. Kromě více jak 1000 profesionálních hasičů se na ochraně majetku, zdraví a životů obyvatel podílí i stovky dobrovolných hasičů. Všem za jejich činnost v loňském roce komplikovanou covidovou situací i za činnosti spojené s organizací pomoci uprchlíkům poděkoval hejtman kraje.

Pro region Moravskoslezského kraje je stále aktuální situace kolem ukončení těžby černého uhlí. O situaci se debatovalo v materiálu, který je Zastupitelstvu předkládán pravidelně. Očekává se, že těžba na dole ČSM bude probíhat do druhého čtvrtletí roku 2023. Kraje, kterých se ukončení těžby přímo týká se dohodly, že budou iniciovat opětovné ustavení uhelné komise. A to z důvodu, že od nástupu nové vlády je tako komise nečinná. Moravskoslezský kraj je prostřednictvím svého vedení i výborů a komisí v kontaktu s vedením společnosti OKD. Zastupitelé jsou s vědomi možných dopadů nestability v dodávkách uhlí pro teplárny a elektrárny. I z toho důvodu je podpořen požadavek Tripartity MSK na prodloužení činnosti kotlů v 5ti teplárnách a elektrárnách na území kraje.

Pro podporu energetiky v regionu byl zastupiteli schválen záměr vytvořit v regionu Vodíkový klastr.

Co však nemělo podporu zastupitelů KSČM, byla dotace městu Ostrava ve výši 300 mil. Kč  na realizaci projektu výstavby koncertní haly. Cena tohoto projektu se již dostává přes hranici 4 mld. Kč. A to je dle mínění zastupitelů KSČM i mnoha obyvatel kraje i města Ostravy za hranicí možností tohoto města. Zejména v době, kdy není jasné, jakou částku se podaří na profinancování projektu zajistit ze státního rozpočtu ani z fondů EU.

Občany v dnešní době bude jistě zajímat vyhlášení 4. vlny tzv. „kotlíkových dotací“. Kdy je pro obyvatele kraje připravena částka téměř 850 mil. Kč. Žádosti o dotaci je možné podat v rozmezí 13. června až 31. srpna 2022.

V závěru jednání Zastupitelstva se projednávala situace dětského oddělení v nemocnici ve Frýdku-Místku. Omezení provozu tohoto oddělení vyvolal náhlý odchod několika dětských lékařů. A i když je zachován akutní příjem, ORL, oční, každému dětskému pacientovi je zajištěno ošetření, je jistě velkou komplikací, pokud je dítě odesláno na lůžko v jiné nemocnici. Problém nedostatku dětských lékařů je celostátním tématem. Podle zveřejněných grafů se s nedostatkem lékařů potýkají téměř všechny kraje v ČR. Ukazuje se jako jednoznačně správná podpora komunistických zastupitelů i poslanců, aby mohla v Ostravě pokračovat Lékařská fakulta na Ostravské univerzitě.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama