JUDr. Pavel Blažek, Ph.D.

  • ODS
  • ministr spravedlnosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2022 18:09:00

Návrh řeší rovněž situaci, kdy povinný požádá o sdělení výše částky

Návrh řeší rovněž situaci, kdy povinný požádá o sdělení výše částky

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k zákonu o zvláštních důvodech pro zastavení exekuce

 Pan senátor mě znovu upozornil, jak se jmenuje, abych to podruhé, už se mi to jednou stalo, tady neřekl špatně. Dobrý den. Zákon se jmenuje strašně složitě, ale ono se mu ve zkratce říká Milostivé léto 2. To je jeho obsahem. Podstatou toho návrhu zákona je, že soudní exekutor zastaví exekuci vedenou ve prospěch veřejnoprávně oprávněného, pokud byla zahájena před účinností první vlny tzv. Milostivého léta a povinný ve lhůtě mezi 1. zářím a 30. listopadem 2022 zaplatí vymáhanou jistinu a stanovenou částku na nákladech exekuce, nebo byla již stanovená částka na exekuci do 31. 8. 2022 vymožena.

Soudní exekutor zároveň osvobodí povinného od placení dalších vymáhaných pohledávek, příslušenství.

Hlavní změny ve srovnání s tou tzv. první vlnou Milostivého léta lze shrnout asi takto. Povinný bude nově muset ve stanovené lhůtě soudnímu exekutorovi písemně sdělit, že žádá o zahájení postupu podle právní úpravy tzv. Milostivého léta. Povinný bude moci požádat soudního exekutora o sdělení výše částky, která má být uhrazena pro splnění podmínek tzv. Milostivého léta, nebo o sdělení, zda tato částka již byla vymožena přede dnem nabytí účinnosti tohoto návrhu.

Soudní exekutor bude povinen na tuto žádost odpovědět do 15 dnů od jejího doručení.

Návrh řeší rovněž situaci, kdy povinný požádá o sdělení výše částky ke konci lhůty stanovené pro zaplacení.

Paušální náhrada nákladů exekuce soudního exekutora v rámci tzv. Milostivého léta se nově stanoví na 1500 Kč bez daně z přidané hodnoty. Tato částka by měla lépe odrážet výši nákladů soudního exekutora. Aby byly odstraněny nejasnosti, výslovně se stanoví, v jakém rozsahu soudnímu exekutorovi náleží náhrady exekuce, o které bylo rozhodnuto před 1. zářím 2022 a které byly před tímto datem vymoženy. Zařazuje se rovněž obdobná právní úprava týkající se nákladů oprávněného.

Dále se v občanském soudním řádu aktivizuje výčet pohledávek nepodléhajících výkonu rozhodnutí.

Dále se navrhuje, aby ustanovení exekučního řádu upravující podmínky exekuce prodeje movitých věcí, které se týkají poživatelů starobních důchodů a dalších zainteresovaných osob, doručování písemností v exekučním řízení pomocí centrální úřední desky a možnosti oprávněných osob dosáhnout zpřístupnění elektronického exekučního spisu bylo možno i použít i v řízeních zahájených přede dnem nabytí účinnosti zákona, tedy ode dne nabytí účinnosti tohoto návrhu zákona.

Navrhuje se, a to je asi nejpodstatnější, proto vám děkuji, že ten bod byl zařazen, aby zákon nabyl účinnosti dnem 1. září 2022. Děkuji vám za pozornost.

Snad ještě jednu věc, ta je také důležitá. Sněmovna tento zákon schválila jednomyslně. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama