Mgr. Nina Nováková

  • KDU-ČSL
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,06. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2022 11:41:00

Senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční

Senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční

Během našeho života se proměňuje trh práce, své znalosti a dovednosti tedy musíme neustále přizpůsobovat novým pracovním výzvám.

 Toto se týká nejen mladých, ale i seniorů, a proto poslankyně Nina Nováková uspořádala již druhý kulatý stůl ze série „Senioři aktuálně“ na téma „Vzdělávání a rekvalifikace seniorů“.

Kulatému stolu poskytla záštitu místopředsedkyně KDU-ČSL a předsedkyně senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislí Šárka Jelínková a předseda Výboru pro sociální politiku a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský. Stálými partnery těchto setkání jsou předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová a předsedkyně Sdružení křesťanských seniorů Lidmila Němcová.

„Práce je cesta, jak uplatnit své znalosti, dovednosti a zkušenosti, je to jeden z typických projevů lidství. Ať už tvoříme věci, obděláváme půdu, poskytujeme služby, které druhým prospívají, učíme nebo posunujeme hranice lidského poznání, práce, stejně jako vztahy s druhými lidmi, dává našemu životu smysl,“ řekla lidovecká poslankyně Nina Nováková s tím, že délka dožití ve zdraví a v dobré kvalitě života je velmi důležitá.

Proto někteří senioři potřebují mít pocit, že jsou stále užiteční a potřební a že jejich život má stále nějaký smysl. Mnozí tak využívají další vzdělávání, různé rekvalifikace, aby dál mohli nacházet uplatnění na pracovním trhu a předávat své velmi cenné zkušenosti mladým lidem.

„Je velice důležité najít společnou řeč se všemi generacemi a bavit se o tématech, které je trápí. Uvědomuji si, že lidé 55+ jsou pro nás velmi důležití pro předávání svých zkušeností. Na ministerstvu práce a sociálních věcí spolupracuji s Marianem Jurečkou na důchodové reformě, snažím se na ní nahlížet nejen očima seniorů, ale i zaměstnavatelů. Je na státu, aby pro všechny vytvářel přívětivé pracovní podmínky. V neposlední řadě je zapotřebí zapojit firmy, aby poskytovaly více flexibilních úvazků – jak pro mladé, tak pro seniory,“ řekla Šárka Jelínková s poděkováním organizátorce akce Nině Novákové.

„Vláda, jejíž jsou lidovci důležitou součástí, nyní schválila podporu zkrácených úvazků. Jde o důležitý krok právě v souvislosti s důchodovou reformou, které se zkrácené úvazky i pro lidi 55+ dotýkají,” doplnila Jelínková.

Výstupy z kulatého stolu budou použity jako podklady pro další jednání odborných komisí klubů, výborů a také budou předloženy jako podněty ministerstvům k zpracování.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama