Mgr. Ing. Ivana Řápková

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2012 10:56:33

Zavedení sankce zákazu pobytu pomůže v boji s kriminalitou

Zavedení sankce zákazu pobytu pomůže v boji s kriminalitou

Poslankyně Ivana Řápková prosadila zavedení nové sankce za vážné přestupky.

Poslanecká sněmovna včera večer s konečnou platností schválila návrh Ivany Řápkové na zavedení nové sankce za některé vážné a úmyslně páchané přestupky. Zákon počítá konkrétně s tím, že pachatelé takových přestupků budou moci být v budoucnu trestáni až tříměsíčním zákazem pobytu v místě, kde se protiprávního jednání opakovaně dopouštějí. Sankce se bude ovšem vztahovat pouze na ty pachatele, kteří v tomto místě nemají trvalý pobyt.

Poslanecká sněmovna o zákoně rozhodovala poté, co jí ho vrátila horní komora parlamentu.

„Málokterá zákonná předloha prošla tak detailní a emotivní debatou jako návrh na zavedení sankce zákazu pobytu. Chci proto poděkovat všem, kteří vyslyšeli věcné argumenty a v konečném hlasování návrh podpořili. K jeho předložení mě vedla situace v některých částech severočeského regionu, v praxi ale norma pomůže starostům po celé České republice bojovat například s pouliční prostitucí nebo kapesními krádežemi v centrech měst,“ uvedla po hlasování předkladatelka zákona Ivana Řápková.

Podle ní není nově zavedená sankce žádnou raritou, protože již dnes zná institut zákazu pobytu trestní právo. Tvrdší tresty za vážnější přestupky jsou běžně udělovány také v dalších evropských zemích, jako například ve Francii, Belgii či Velké Británii.

„Dobře vím, že přitvrzení trestů pro chronické násilníky a zloděje nemůže situaci v sociálně neklidných regionech České republiky úplně vyřešit. Rozhodnutí sněmovny je ale jasný signál, že je pro nás důležitější chránit slušné lidi než ustupovat stále agresivnějšímu chování některých jedinců,“ dodala Řápková.

Podle poslance za Ústecký kraj a předsedy regionálního sdružení ODS Jana Kubaty zákon pomůže řešit problémy Ústeckého kraje. „Ivaně Řápkové se podařilo prosadit zákon, který zcela jistě přispěje k účinnějšímu řešení problémů, které sužují například Šluknovsko,“ uvedl Jan Kubata.

Podle něj je nyní třeba pokračovat v dalších legislativních krocích, které situaci v sociálně neklidných regionech zlepší. „Poslanci ODS již dříve podpořili zavedení centrálního registru přestupků, které v tuto chvíli připravuje ministerstvo spravedlnosti. V souvislosti s tím budeme prosazovat také zákon zavádějící tzv. přestupkovou recidivu, tedy v podstatě zásadu "třikrát a dost", která umožní vyšší tresty pro lidi páchající přestupky. Zároveň apelujeme na rychlou přípravu zákona o sociálním bydlení a přijetí opatření, která motivují rodiče ze sociálně slabých rodin posílat děti do škol,“ dodal Kubata.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama