Bc. Tomáš Popek

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2012 11:25:12

David Rath a sociální demokraté

David Rath a sociální demokraté

David Rath opět předvedl, že je skvělý řečník. Předem rozhodnuté poslance, ale přesvědčit nemohl. On s tím samozřejmě ani nepočítal. Jeho slova byla určena hlavně veřejnosti, která přenos sledovala (okolo 1 miliónu diváků).

Vrtulník, policejní motocykly, ozbrojenci v neprůstřelných vestách, ozbrojená eskorta ve sněmovně a další neadekvátní opatření jsme mohli sledovat v den, kdy bylo Davidu Rathovi konečně dovoleno promluvit k veřejnosti. Manévry, co předvádí policie, už možná stály více, než byla údajná škoda, ale hlavně, že pro běžné fungování policie peníze nejsou. Až budete vy nebo váš majetek v ohrožení, přijedou, za několik hodin, nebo dokonce dnů.
Celé projednávání bodu mělo zvláštní tísnivou atmosféru. Namísto běžné tragikomedie jsme byli svědky politického thrilleru, kde se dalo napětí krájet. V mnoha případech to ale nebylo nebezpečným precedentem, kdy je opoziční politik likvidován ohýbáním zákonů a upíráním ústavních práv, ale jen tím, že řada poslanců nemá čisté svědomí, a vidět svého kolegu v doprovodu policie, je pro ně jistě patřičně děsivé. Snad jen ministr zahraničí jako vždy v klidu pospával.

Ač byl na Davidu Rathovi jistě trochu znát třítýdenní pobyt ve vazbě, opět ukázal, že je nejlepší řečník v poslanecké sněmovně. Rathovu obhájci už raději poslanci mluvit nedovolili. I tak v jeho řeči zazněla řada nových věcí a ty již známé byly dány do zajímavých souvislostí. Nebyl by to David Rath, kdyby se nepustil přímo do státní zástupkyně, policistů i ministra Kubiceho. I když v tomto případě vousatého taxikáře asi trochu přeceňuje. Pokud by snad stopa vedla k němu, nebude pravděpodobně mozkem celé akce, ale jen vykonavatelem. Jeho konstrukce jsou místy opravdu dost divoké, ale v tomto státě je dle zkušeností možné ledacos.

Poslancům údajně chyběla sebereflexe. Údajně vidí chyby všude, jen ne u sebe. Pokud je opravdu nevinný, jak tvrdí, může těžko hledat chyby u sebe. To ale nikoho nezajímá. Presumpce nevinny neexistuje. Novináři a poslanci Davida Ratha už odsoudili a to včetně bývalých přátel. Že obvinil ze zbabělosti ČSSD, mu těžko zazlívat. Chování bývalých přátel nechápe nejen on, ale i řadoví členové ČSSD a voliči levice.

Kdo čekal bouřlivou rozpravu, byl zklamán. Ač je tu vážné podezření, že jde o objednanou likvidaci opozičního politika pomocí policie a státního zastupitelství a je de facto ohrožena demokracie v této zemi, největší opoziční strany ustrašeně mlčí. V takovéto situaci je povinnost opozice na všechny nestandardnosti upozornit. Dokonce i Ivan Langer odvěký sněmovní rival Davida Ratha označil současné dění za erozi právního státu.
Naprostou bezradnost vedení ČSSD nepřímo potvrdil i místopředseda Zaorálek při svém vystoupení, které by se dalo shrnout slovy „Sorry, nevíme co dělat. Musíme tě vydat“. Ale v jakém jiném případě měl být poslanec chráněn imunitou, než právě při podezření, že jde o politickou objednávku. Zarážející je i vyjádření představitelů ČSSD o poměrně jasných důkazech. Jsou to snad ty „žluťoučký penízky“? Dalo se předpokládat, že do voleb ještě uniknou útržky se slovy “peníze na volby“, jak naznačil David Rath ve své řeči. A světe div se, netrvalo to ani 24h a některé servery už „autentický“ záznam mají. Omezí se i teď Sobotka a další jen na slova o zneužívání kauzy?

Jindy zásadoví zástupci KSČM se jen snaží vytěžit z kauzy politické body. Jakési zastání našel David Rath jen u Stanislava Humla, který má s uměle vyvolanou kauzou byť podstatně menších rozměrů své zkušenosti a Jiřího Paroubka, který je od počátku největším kritikem postupu orgánů činných v trestním řízení v kauze Rath. Nedivil bych se, kdyby lidé věřící Davidu Rathovi zavrhli ČSSD a volili právě LEV21-NS. A že těch lidí není málo. I Vít Bárta se v Partii podivoval nad 42% přesvědčených, že jde o politickou objednávku.

Nakonec se našlo jen 8 odvážných, kteří se postavili tlaku médií. Vládní koalice má ve sněmovně většinu tak jistě ani David Rath nepočítal, že by vydán nebyl. A tak šlo spíše o symboliku a vyjádření podpory v boji s tou obludnou mašinérií, která na něj byla nasazena. Další boj ho čeká s našimi „nezávislými“ soudy. Při rychlosti jejich fungování ho možná čeká ještě řada měsíců ve vazbě bez možnosti styku s rodinou nebo kýmkoliv jiným než jsou jeho obhájci.

V celé kauze se je tolik podivností, že se nelze divit nesložení poslaneckého mandátu. Kromě toho pokud věří, že bude osvobozen, bude jistě chtít pokračovat ve své politické kariéře. Jeho popularita i přes intenzivní masáž prakticky neklesla. Velmi bych se však divil, pokud by přemýšlel o návratu do ČSSD.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama