Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2022 14:10:00

Ve jménu nenávisti

Ve jménu nenávisti

Média přinesla podivnou zprávu o tom, že nezisková organizace Spolek přátel Jetřichovic vrátila SPD Tomia Okamury padesátitisícový příspěvek, který hnutí zaslalo ve středu na transparentní účet spolku.

 Okamura to na sociální síti komentoval takto: „Právě jsme za SPD zaslali prostředky pro zasahující hasiče ve Hřensku v částce 50.000 Kč prostřednictvími spolku přátel Jetřichovic. Svou podporou vyjadřujeme solidaritu se všemi, jimž požár způsobil potíže a velké problémy. Zejména pak chceme vyjádřit poděkování všem zasahujícím hasičům, složkám IZS a všem těm, kteří bojují za ochranu životů, zdraví, majetku a přírody. Soucítíme se všemi, kteří kvůli řádění živlu přišli o bydlení, a děkujeme těm, kteří jim pomáhají. Děkuji také poslanci SPD za Ústecký kraj Jardovi Foldynovi, který naší pomoc koordinuje. Naše země a její občané jsou pro nás na prvním místě. Fialova vláda podporuje Ukrajinu, SPD naše hasiče ve Hřensku!” Předsedkyně spolku Ivana Vyškrabková dar vrátila na účet SPD s vysvětlením, že se odmítá s tímto hnutím jakkoli spojovat.

To je vskutku stěží pochopitelné. Obec, která je postižena přírodní katastrofou, potřebuje každou korunu. Přesto Spolek přátel té obce dar odmítá s poukazem na to, že nechce jednat politicky. Jenže činí pravý opak. Peníze, jak víme, nemají národnost, pohlaví ani politickou orientaci. Peníze mohou jenom pomáhat, anebo škodit. Tyto mohly pomáhat. Nebudou. Proč? Protože paní předsedkyně zřejmě nemá ráda jeden politický subjekt, a tedy se chová v rozporu se zájmy občanů té obce. Škoda, že paní předsedkyně rovnou nevyjmenovala jiné politické subjekty, které by jí nebyly solí v očích. Mimochodem, zdalipak se ta paní zeptala tamních občanů a zasahujících hasičů, zda s jejím populistickým gestem souhlasí?

A tak jsme svědky toho, jak na pozadí opravdu tragických přírodních kataklyzmat nějaká paní vystavuje na odiv svou politickou (dez)orientaci a ještě si přitom patrně připadá hrdinsky: „My přece nevezmeme od těch ošklivců z SPD ani korunu, i kdyby nám měla shořet poslední stodola,“ tak lze interpretovat celou věc.

Už na mnoha místech jsem psal, že v naší zemi se pěstuje uměle a záměrně nenávist a zášť mezi lidmi a společenstvími. Toto je křiklavý příklad toho, kam až tato účelově vybuzovaná nenávist může vést. K absurdnímu jednání, které nikomu nepomůže (snad kromě píárka paní Vyškrabkové), ale může značně uškodit zájmu občanů. A děje se to nejen v případě jednoho požáru. Děje se to v rozměru celé společnosti – i celého kontinentu. Probouzení nenávisti totiž staví lidi proti sobě, a ti se pak stanou lépe ovladatelnými podle starého latinského Divide et impera (Rozděl a panuj). Jak cynická politika to je, vidíme na jednom příkladu ze severních Čech. Když se podíváme pozorně ji kolem sebe. Našli bychom takových příkladů stovky. Stačí si občas pustit přenos z jednání Poslanecké sněmovna. Taková míra nenávisti, ostouzení, urážek a lží, jaká se tam dnes a denně vyskytuje, nedává mnoho nadějí, že v naší zemi v dohledné době zavládne klid a vzájemné soužití.

A pak už se jen stačí podívat, kdo je šiřitelem nenávisti a kdo jejím terčem. A máte možná i odpověď na dilema, které před vás postaví podzimní volby.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama