Ing. Radovan Vích

Člen předsednictva hnutí SPD, předseda RK SPD LBK
  • SPD
  • Liberecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.08.2022 20:13:51

Vích (SPD) Našim občanům nedává pětikoalice nic

Vích (SPD) Našim občanům nedává pětikoalice nic

Vláda Petra Fialy se už ani nesnaží tvářit, že jí na našich občanech záleží. Pro Ukrajince se rozdá, na vlastních šetří.

Situace, která nastala v tomto roce v Evropě je jen pokračováním velkých krizí, které začaly v roce 2020. Část z těch problémů má vnější příčiny. Za nemálo následků ale v tomhle roce může přímo pětikoalice. A nemá to dobrý výhled do budoucna. Což potvrdily i dvě mezinárodně uznávané agentury a snížily České republice investiční rating (podle nich se orientuje finanční trh, komu se vyplatí peníze půjčit a komu ne a ovlivňuje to cenu, ze kterou si může ČR půjčit na mezinárodních finančních trzích). Nyní máme Aa3 s negativním výhledem (podle agentury Moody´s) a zhoršený rating ČR před časem stanovila i další agentura, Fitch. Přitom existují jen tři takové mezinárodně uznávané agentury. Zbývá si zřejmě jen počkat na verdikt agentury Standard and Poor (S&P), jestli nás zařadí mezi chudnoucí země.

Obě agentury, Moody´s i Fitch zjevně dobře chápou to, co vidí občané České republiky na vlastní oči (a pociťují to i jejich peněženky). Že se máme špatně, situace se dokonce rekordně rychle zhoršila, a výhled je rovněž hrozivý. Tahle vláda se proti tomu nechystá dělat nic.

Vláda Petra Fialy si zjevně neuvědomuje, do jaké situace svojí nečinnou politikou vehnala naše firmy a občany. Řada občanů už teď má problémy, jak zaplatit zvyšující se ceny potravin, vysoké ceny pohonných hmot a návazně stoupající ceny prakticky všech výrobků, protože většinu z nich ovlivňují ceny pohonných hmot a energií. Až tedy na podzim začne „rachot” ohledně vysokých cen potravin, energií a toho, jak s tím vláda nic pořádného nedělá, jen občas slibuje, nebude se co divit.

Kuriózní je, že na jeden z hlavních průšvihů vlády Petra Fialy upozornily zrovna Hospodářské noviny, které jsou jinak těmto vládním kruhům nakloněné. Ale zkrátka vyšlo najevo, že z halasně oznamované podpory pro obyvatele ČR až do výše 16 tisíc korun můžou letos lidé čekat třeba jen 2 tisíce korun. Protože částka 16 tisíc (která je prý navíc pro domácnosti, které plyn používají jak k vaření, tak k vytápění, tj. výdaje jim v takovém případě mohou přesáhnout 100 tisíc Kč ročně) bude nakonec určena na topnou sezónu 2022/2023. Jedna část má být vyplacená v říjnu a druhá až v lednu. Stejně ale to je v podstatě tak akorát maximálně jedna splátka. A co těch zbylých 11 splátek? A co potom teprve ty doplatky?

Vláda měla čas minimálně od března se celou věcí zabývat, o problémech se vědělo. Hnutí SPD ve Sněmovně vládě vyšlo v řešení energetické krize maximálně vstříc, zákon byl schválen, podepsán.  Přesto vládní představitelé, konkrétně ministr průmyslu a obchodu, Jozef Síkela, zase předvádějí obvyklou neschopnost, na kterou už u téhle vlády začínáme být zvyklí. Takže se stále neví, jak to s tou pomocí občanům přesně bude, podrobnosti chybí a mají být stanoveny až vyhláškou.

Je to podobné jako u jednorázové pomoci rodinám s dětmi, 5 tisíc Kč, která byla s velkou slávou oznámena už na jaře. Později bylo vysvětleno, že se to trochu posouvá, aby to rodičům pomohlo vypravit děti do školy, před zahájením školního roku. Zajímavé je, že lidé, kteří nepracují, ale čerpají sociální dávky, dostanou toto plnění přednostně. Je už standardem, že pro naše občany to trvá, věc se stále natahuje, ale když chtěla vláda Petra Fialy poskytnout zcela stejnou částku uprchlíkům z Ukrajiny, tak to šlo střelhbitě a toto plnění plynule pokračuje na měsíční bázi.

Pětikoaliční vláda zřejmě trochu zapomíná, že je vládou České republiky a nikoliv Ukrajiny. Měla by v zájmu českých občanů konečně jednat. Ne, je šikanovat, omezovat jim svobodu slova a chápat je jen jako plátce daní pro pětikoaliční kreativní nápady. Takové vedení státu opravdu nepotřebujeme!

 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama