Ing. Ivan Strachoň

  • KSČM
  • Moravskoslezský kraj
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.09.2022 19:36:35

S dvojím metrem pevné základy nepostavíte

S dvojím metrem pevné základy nepostavíte

S nastupujícím školním rokem se dostává na pořad dne téma, jak zajistit výuku ve školách v případě nedostatku energie pro zajištění aspoň minimálních hygienických požadavků.

Nechme teď chvilku energie bokem a uvažujme nad možnostmi, jak výuku realizovat. V živé paměti mají jistě všichni učitelé, rodiče i žáci distanční výuku. V době koronavirových opatření si jistě také mnozí vzpomenou na nástroje, které vzdálenou komunikaci umožnily. Nejčastěji to byly produkty Microsoft Office 365.

Nyní se v Německu i v několika dalších státech vede debata o možném sdílení takto přenášených dat třetím osobám. V některých státech už se jedná o zákazu používat tento software od amerických firem. Informoval o tom v krátké zprávě Český rozhlas prostřednictvím webu irozhlas.cz.

Nejedná se asi jen o kontrolu domácích úkolů a základní učivo. To asi nikoho za oceánem zajímat nebude. Zajímavější jistě budou firemní konferenční hovory, vědecké konference a další přenosy neveřejných informací.

Nakládání s daty ovšem v Evropě podléhá přísnějším zákonům než v USA. Tam mají k těmto údajům snadnější přístup i tamní tajné služby.

Jen pro porovnání. Jsou to asi tři roky, co byla proti čínským softwarovým společnostem, zejména firmě Huawei, vedena kampaň, v jejímž čele stály Spojené státy. Velvyslanec USA při Evropské unii Gordon Sonland tehdy asi nechtíc pobavil mnoho lidí prohlášením, že »důkazů o bezpečnostních úskalích výrobků čínského telekomunikačního giganta Huawei je mnoho, většina ale podléhá utajení«. Takže se lidé opět nic nedověděli. Paradoxně se někteří uživatelé zbavovali telefonních přístrojů této firmy, aby se pak ukázalo, že údajné riziko spočívalo v datových centrech dodávaných do infrastruktury státních úřadů. Je tedy s podivem, že o stejné riziko, ovšem z opačné strany, se nikdo nezajímal. Je to opět jen ukázka neschopnosti, nebo záměr zamlčovat tyto skutečnosti? Němci jsou asi opatrnější i kvůli aféře se špehováním své kancléřky americkou Národní agenturou pro bezpečnost v letech 2012-14. Tehdejší evropští političtí lídři označovali takovéto sledování mezi evropskými státy a USA za nepřijatelné.

I dnes denně vidíme posuzování stejných situací dvojím metrem. Pořádání demonstrací proti předchozí vládě bylo médii schvalováno. A pokud se proti současné vládě sejde stotisícová demonstrace, jsou její účastníci premiérem dehonostováni. A tak, jak se s použitím dvou různých měřidel nedá postavit kvalitní stavba, nedají se při použití dvojího metru postavit pevné základy společnosti, která by odolala současným ekonomickým tlakům a nárazům. Ale o to se současná vláda se svými problémy ani nesnaží.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama