Strana soukromníků České republiky

  • Soukromníci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2022 9:45:00

Vláda Petra Fialy v tomto složení situaci nezvládne

Vláda Petra Fialy v tomto složení situaci nezvládne

Komentář na faceebookovém profilu k řešení růstu cen energií vládou pětikoalice

 Strana soukromníků České republiky po parlamentní volbách 2021 uvítala vznik vládní koalice pěti stran v čele s předsedou ODS Petrem Fialou. Z pohledu naší pravicové stavovské strany to bylo jediné rozumné řešení, navíc s pohodlnou většinou 108 hlasů v parlamentu. Po celou dobu osmi měsíců, co je současná vláda u vesla, se Strana soukromníků České republiky nikdy nesnížila k nějakému levnému kritickému populismu.

Nabídli jsme předsedovi vlády pomoc našich odborníků, kde hlavně v oblasti přípravy návrhů novel zákonů a vyhlášek pro snižování katastrofální administrativní zátěže podnikatelů, máme v našich řadách velkou kvalitu a víme, jak na to.

Petr Nečas, předseda vlády v letech 2010-2013, našich služeb plně využil, protože pochopil, že úředník nemůže odstraňovat administrativní prasárny, které sám vytvořil. Petr Fiala na naši nabídku dodnes ani neodpověděl. Nejsme ale sami! Předsedové tripartitních zaměstnavatelských svazů si dnes a denně stěžují, že ministři na jejich návrhy nereagují a upozorňování na nebezpečí hluboké krize s nenapravitelnými následky neberou vážně.

Nemohu si odpustit vzpomínku na Tripartitu 1990-1996, kde jsem byl místopředsedou. Čalfa ani Klaus by si nikdy nedovolili neprojednat návrhy Svazu průmyslu a dopravy a Sdružení československých podnikatelů. Bylo to permanentní hledání přijatelného kompromisu pro stát v zásadní době jeho nového utváření. Co se tedy dneska děje a proč? Vláda Petra Fialy má v některých klíčových resortech nebývale slabé ministry, kteří se konfrontace s nevládními odborníky vysloveně bojí.

Namyšlený lidovecký předseda je nejslabším ministrem práce a sociálních věcí od dob Rakousko-Uherska. Navíc aby neztratil vliv na ministerstvo zemědělství, tak nominoval do jeho čela klasickou loutku. Tu roli zná dobře. Čtyři roky byl zemědělskou loutkou Andreje Babiše. Předseda Pirátů má ministerstvo pro místní rozvoj v personálním a odborném rozvratu a pro své podřízené je směšný. Ministr průmyslu a obchodu se velmi rád poslouchá, ale doteď se tento klíčový resort potácí ve zmatcích. Na ministerstvu financí snad už pochopili, že nový Rašín není na scéně. Popisovat činnost STAN snad ani nemá cenu. Rekonstruovat vládu bude ale velmi obtížné, protože tři ministři, kteří by měli být vyměněni, jsou předsedové koaličních stran.

Sobotní demonstrace cca 40 000 lidí na Václavském náměstí potvrzuje moje slova z předešlých článků. Neudržitelná situace pro zaměstnance i podnikající se bude řešit na náměstích, protože lidé už vládě nevěří, že situaci zvládne. Složení sobotních řečníků ukázalo, kdo všechno je schopen se dát dohromady. A to ještě ANO a SPD zůstalo v pozadí.

Vždy, když se začnou plnit náměstí a tématem je, že lidé upadají do neřešitelných ekonomických problémů, hrozí změna režimu. Prostě polistopadový demokratický vývoj je ohrožen na své podstatě. Čeká nás velmi těžká a nebezpečná doba. V ohrožení je značné procento OSVČ, malých a středních firem. A ne vlastní vinou! Chybná politika v celé Evropě, tedy i u nás, zavinila situaci, kdy podmínky pro podnikání jsou v mnoha oborech neúnosné! A vláda České republiky směrem k podnikajícím mlčí. To je neodpustitelné. Jako kdyby si říkali, že ti, co zkrachují, už nebudou potřebovat plyn ani elektřinu.

Hlas lidí, kteří podnikají, je slabý, protože na rozdíl od našich předků nemají žádné zastoupení v parlamentu a ve vládě. To je chyba, kterou Strana soukromníků České republiky připomíná velmi často. Zaměstnavatelské svazy a sdružení ztratily sílu a vliv na vývoj událostí. Strana soukromníků České republiky postavila 82 velmi kvalitních komunálních kandidátek a také dva kandidáty do senátu, kteří nejsou bez šance. Jiná cesta, než aby podnikatelský stav získal přímý politický vliv v obcích, městech, senátu, parlamentu a ve vládě, není!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama