Mgr. Vítězslav Schrek

  • ODS
  • Vysočina
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,8. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2022 13:57:00

Přeshraniční spolupráce podporuje dobré sousedské a mezilidské vztahy

Přeshraniční spolupráce podporuje dobré sousedské a mezilidské vztahy

Kraj Vysočina společně s Jihomoravským a Jihočeským krajem a spolkovou zemí Dolní Rakousko podepsaly Hluboké nad Vltavou společný Pracovní program pro roky 2022–2025.

 Ten vychází ze vzájemných dohod o spolupráci z roku 2002 a stanoví další formu spolupráce všech zapojených regionů, společné zájmové oblasti a témata i náplň činnosti jednotlivých odborných pracovních skupin.

Slavnostnímu podpisu dokumentů předcházelo pracovní jednání představitelů jednotlivých krajů. Všichni se shodli na potřebě pokračovat ve spolupráci, která je přínosem hlavně při výměně informací a zkušeností na jednotlivá odborná témata. Dalším přínosem je budování dobrých sousedských vztahů mezi Českou republikou a Rakouskem.

Celkem třináct odborných pracovních skupin se zaměřuje na výměnu informací k tématům vodního hospodářství, zemědělství a lesnictví, ochrany přírody a životního prostředí, hospodářství a digitalizace, vědy a výzkumu, cestovního ruchu, zdravotnictví a sociální oblasti, ochraně před katastrofami, dále k dopravě, územnímu plánování, regionální politice EU, kultuře, vzdělávání i sportu, to vše s možným využitím evropských fondů.

„Zejména v současné době je přeshraniční spolupráce velice důležitá, protože podporuje dobré sousedské a mezilidské vztahy,“ řekl při podpisu hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a připomněl, že konkrétním úspěšným příkladem této spolupráce je 13 ročníků Mladé univerzity Waldviertel–Vysočina, která umožňuje setkávání a navázání kontaktů především u mladé generace.

Stále platí také Dohoda o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby. Ta upravuje podmínky pro zásah zdravotnických posádek na území jiného kraje i například to, do které nemocnice v případě zásahu cizí posádky bude pacient převezen. Kraj Vysočina se v roce 2018 připojil k už dříve uzavřeným dohodám zdravotnických služeb Jihočeského a Jihomoravského kraje s Dolním Rakouskem. Na Vysočině se zásahy podél hranice týkají posádek v Jemnici, částečně v Moravských Budějovicích a v Telči.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama