Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2022 11:39:00

Přece není možné vzít červenou tužku a začít to takto škrtat

Přece není možné vzít červenou tužku a začít to takto škrtat

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 30. září 2022 ke škrtům na Ministerstvu pro místní rozvoj.

Děkuju, vážená paní předsedající. Já bych dnes ráda zařadila jako první bod na dnešní schůzi možné zmaření investic obcí díky změnám v potenciální výzvě IROP, která by měla být vyhlášena dnes. Dokonce poslali i starostové, jmenovitě paní starostka města Písku, otevřenou žádost o vysvětlení panu premiérovi. Ta situace je velmi vážná. Já vám zkusím opravdu velmi stručně nastínit a je tady mezi vámi mnoho starostů, takže určitě o tomto problému víte.

Všichni starostové chystali projekty na rekonstrukci základních škol. V pravidlech té výzvy pro Integrovaný regionální operační program bylo, že mohou tedy ty způsobilé výdaje mít v rozsahu jeden milion až devadesát devět milionů. A vzhledem k tomu, že naše vláda schválila tzv. metodiku finančních toků, všechna města a obce dosáhly na devadesátiprocentní dotaci. To znamená, samozřejmě ta míra kofinancování plus státní rozpočet 90 %.

V pondělí hned po volbách, toto pondělí oznámilo Ministerstvo pro místní rozvoj tiskovou zprávou, že mění podmínky výzvy, ale ne kosmeticky, ale doslova drasticky. A hned vám řeknu, jak místo devadesáti devíti milionů způsobilých výdajů najednou maximálně třicet pět, místo devadesátiprocentní míry kofinancování maximálně šedesát pět nebo sedmdesát pět podle toho, zda jde o méně rozvinutý region nebo (nesrozumitelné) region.

Já se ptám, to myslí ministerstvo vážně? Co s tím mají teď ti starostové dělat? Musíme si uvědomit, že nejsou ustanovena zastupitelstva. Starosta v podstatě nyní odepisuje sto milionů. Třeba mně tady psal pan starosta Koleta z Hronova, že on má připravený projekt za sto třicet pět milionů, teď bude mít nově způsobilých jenom pětatřicet. Co jako s těmi sto miliony má dělat? To je opravdu, přece není možné vzít červenou tužku a začít to takto škrtat. Zastupitelstva musí mít šanci na to, aby se na ty projekty tedy znovu podívala, ale považuji i za velmi nehorázné takto drasticky měnit podmínky, kór když s tím nesouhlasí Svaz měst a obcí. A to samozřejmě všichni starostové moc dobře vědí. Takže já bych ráda zařadila tento bod jako první bod, aby nás ministerstvo ujistilo.

Ale zároveň je potřeba spravedlivě přiznat, že my jsme ho jako stínová vláda včera vyzvali, aby alespoň prodloužil tu výzvu. A tady se sluší poděkovat panu ministrovi, že vyslyšel stínovou vládu a posunul tu výzvu až na začátek listopadu.

Ale chybí samozřejmě ještě změna těch parametrů. Prostě starostové dnes v té energetické krizi, v tom, co se nacházejí, nemají šanci dofinancovávat projekty sto miliony a většími částkami. Takže je nutno se podívat i na ty parametry té výzvy a skutečně tam zohlednit prostě tu aktuální situaci jako takovou. Prostě skočit z devadesáti devíti milionů na pětatřicet je opravdu strašlivý zásah do rozpočtu měst a obcí. Proto bych ráda zařadila tento první bod dnešní schůze s názvem Zmařené investice obcí, výzva Integrovaného regionálního operačního programu. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama