Prof. JUDr. Helena Válková, CSc.

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.10.2022 20:33:00

Děti a mládež opravdu chtějí samostatnou instituci

Děti a mládež opravdu chtějí samostatnou instituci

Projev na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 11. října 2022 k návrhu na zřízení dětského ombudsmana

 Milé kolegyně, milí kolegové,

je nás tady pomálu a já vás nebudu dlouho unavovat, ale vzhledem k tomu, že je mou milou povinností, a beru to i jako takový úkol, který je mi opravdu blízký, vždycky čas od času upozornit na požadavky dětí a mládeže České republiky, které opakovaně a opakovaně, naposledy tedy 31. srpna 2022, žádají, abychom se začali zabývat návrhem zákona, kterým by se zřídil ochránce práv dětí, známý pod jednodušším názvem dětský ombudsman.

Takže tento úkol chci naplnit a opět zvednout sněmovní tisk 262, který tady leží, já jsem poměrně dost dlouho čekala, jestli se neshodneme napříč politickým spektrem, když jde o takovouhle problematiku, teprve od června 2022, byť jsem ho dala, jak si můžete dohledat, tuším, že jsme ho podávali už někdy v říjnu nebo v listopadu 2021 do sněmovního systému.

V mezidobí s řadou z vás jsem diskutovala a myslím si, že se ta situace vyvinula tak, že se tam ty naše názory i na legislativní ukotvení tohoto institutu sbližují. Nicméně v jednom nejsem stále s některými zajedno, abychom čekali, a myslím si, že naštěstí již většina z vás také ne, abychom čekali, až vláda v tomto hektickém období připraví svůj vlastní návrh zákona, když je tady docela dobrý návrh zpracovaný ještě tedy pod mým vedením legislativou Úřadu zmocněnce vlády pro lidská práva, což je také na úřadě vlády, který by mohl být nosičem této změny s tím, že pochopitelně v rámci toho projednávání můžou být i komplexní pozměňovací návrhy, které pokud zůstane obsah zachován, a tady na to ty děti a mládež do 18 let také upozorňují - to znamená, že chtějí opravdu samostatnou instituci, ne aby existoval nějaký malý, a ne jenom díky věku, ale díky svým kompetencím, dětský ombudsmánek, který bude podřízen veřejnému ochránci práv, čili ombudsmanovi, který v současné době je pro dospělé a děti, a byl by jenom pro dospělé a pak by byl pod ním nějaký pro děti, tak to tedy nechtějí, a myslím, že to nechceme nikdo.

Myslím, že nejjednodušší legislativní cestou by bylo skutečně ten sněmovní tisk 262 otevřít a v rámci druhého čtení ho potom pozměnit tak, aby odpovídal i představám těch, kteří upozorňují na současnou situaci, to znamená, nezřizovat tu centrálu, respektive to sídlo v Praze, což jsme chtěli právě kvůli dětem a k tomu, že zde sídlí ústřední orgány, resorty, které se zabývají problematikou dětí - Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo školství, Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zdravotnictví. V podstatě je tedy o mnoho více důvodů, aby to centrum bylo v Praze. Ale to jsou věci, když by to mělo, nebo nemělo vzniknout, tak tam myslím, že ten kompromis, byť ne zcela snadno, se dá udělat.

Jiná věc jsou kompetence, které by měly být zachovány v tom rozsahu, v jakém navrhujeme ve sněmovním tisku 262, to znamená, rozšíření těch kompetencí například i na to, aby mohl vstoupit ten ombudsman do opatrovnického řízení, samozřejmě zahájit ho, vstoupit do něj nebo i v některých případech se obrátit na Ústavní soud s žádostí o zrušení části právního předpisu včetně zákonu, který odporuje úmluvám uzavřeným v oblasti ochrany práv dětí.

Když to tak jako zrekapituluji, tak nedokážu opravdu při sebelepší vůli najít nějaký důvod, proč čekat, který by ospravedlnil to, že se nad tímto zákonem jakoby zavřela voda a jediní, kdo se o to starají, jsou v podstatě novináři, kteří čas od času někomu z nás, co jsme to předložili, zejména tedy ty dotazy dostávám já, ale i, jak vím, i vůči koaličním kolegyním, tedy poslankyním a poslancům vznesou nebo uplatní vůči nim a vůči mně dotaz, jak je to daleko a kdy se tím začneme - v závorce - konečně zabývat.

Já jsem odpovídala vyhýbavě, teď již odpovídám otevřeně, že doufám, že jednou vyslyší tato Poslanecká sněmovna to volání, a tento zákon, který není vůbec legislativně obtížný, mně to připadá až trošku primitivní, protože to je pár ustanovení, tak ho otevře, a v rámci toho projednávání v zájmu toho, aby děti a mladí lidé do 18 let mohli participovat na správě věcí veřejných a mohli se to učit, tak skutečně ho nakonec dovede do toho konce, že bude schválen a postoupen dál k projednání Senátu, který jistě u takovéhle normy, která má samozřejmě i takový politický apel, nám ho zase vylepší, a to nesmyslím teď ironicky.

Takže po tomto spíš úvodu, který se rovná zdůvodňování potřeby zařadit, už se nebudu vracet k tomu, co už by nudilo nejenom vás, ale i mě, abych tady ustanovení po ustanovení znovu vykládala, zdůvodňovala a argumentovala, proč je to napsáno v tom návrhu takto a nikoliv tak, jak - ale zatím tady nic takového ani, pokud vím, nedorazilo, aspoň do včerejšího dne, byly ty nástiny návrhů, jak rozšířit zákon o veřejném ochránci práv o novelu, která by tam zařadila jako jednoho z dalších zástupců veřejného ochránce práv novou instituci dětského ombudsmana, anebo vedle, což si dost dobře nedovedu představit jinak, než že by v rámci té novely se přejmenoval i ten zákon o veřejném ochránci práv tak, že by se jmenoval zákon o veřejném ochránci práv a zákon o ochránci práv dětí, čili že by musel být změněn i zákon, jedna část by se týkala veřejného ochránce práv, tam by se také některé změny udělaly, to jsme i chtěli v minulém volebním období, a druhá část by se týkala, a tam by se mohl do toho zakomponovat ten současný sněmovní tisk 262, v minulosti jsme to několikrát i dělali. Takže nic nám nebrání, než naše politická vůle, zvednout pro to ruku.

A proto tedy navrhuji, abychom tento sněmovní tisk zařadili na pátek za již pevně zařazené body s tím, že to budeme považovat i za určité symbolické otevření problematiky, která možná řadu z vás teď ještě nepálí, ty děti stejně nemůžou o nás hlasovat v příštích volbách, ale můžou se na nás vzpomenout při těch přes příštích parlamentních volbách.

Protože jak jsem je tady opakovaně měla, asi třikrát, měli jsme k tomu seminář na půdě Poslanecké sněmovny, tak jsou to zejména děti, kterým je teď šestnáct, sedmnáct roků, které opravdu brzo budou již těmi voliči. A myslím si, že legitimně žádají to, co v ostatních zemích mají s výjimkou tří zemí, mezi které patří bohužel i Česká republika.

A myslím si, že teď je, ona nikdy nebude nejlepší situace na takový zákon, že teď nastala situace, kdy po tom ročním předložení, je to zhruba rok, předložení tohoto návrhu by se jím Sněmovna zabývat již opravdu mohla. A výmluva nebo zdůvodnění, že to tak rychle nejde, už tady nezní moc přesvědčivě. Takže znovu, paní místopředsedkyně, rekapituluji svůj návrh, aby tento sněmovní tisk číslo 262, Návrh zákona o ochránci práv dětí, byl zařazený na tento pátek 14. října 2022 za již pevně zařazené body.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama