Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2012 14:35:00

Výstavba nových jaderných zdrojů je ekonomickým nesmyslem

Výstavba nových jaderných zdrojů je ekonomickým nesmyslem

Zelení odmítají rozšiřování Temelína - chceme dát miliardy do efektivity, úspor a obnovitelných zdrojů

Dnes v pátek 22. 6. 2012 proběhne od 10:00 ve sportovní hale v Českých Budějovicích veřejné projednání posudku pro posouzení vlivů na životní prostředí a současně dokumentace pro nový jaderný zdroj v lokalitě Temelín. Strana zelených se bude jednání aktivně účastnit s jasným cílem: zabránit dalším přípravám pro výstavu třetího a čtvrtého bloku v lokalitě Temelín a postupně tím i měnit současné směřování energetické politiky České republiky směrem od obstarožních, špinavých a drahých technologií k udržitelné energetice založené na úsporách, efektivitě a podpoře obnovitelných zdrojů energie.

Předseda zelených Ondřej Liška k tomu říká: „v současné době je výstavba nových jaderných zdrojů ekonomickým nesmyslem, když cena této technologie roste, zatímco ceny obnovitelných zdrojů prudce klesají a ke všemu mají zanedbatelné externality. Nesmyslný vládní tlak na jádro je zřejmě výsledkem tlaků a podivných vztahů ČEZ a vlády, kde se všichni tváří, že vůbec nevidí vývoj ve světě, EU či u našich sousedů např. v Německu.“   
        
„Zásadním problémem těchto uvažovaných zdrojů je kromě vysoké ceny a bezpečnostních rizik také centralizace produkce energie, zatímco moderní energetické systémy budoucnosti budou vyžadovat především flexibilní decentralizovanou síť postavenu na menších zdrojích“ doplňuje člen předsednictva Ondřej Mirovský.

K vlastním dokumentaci je nutné doplnit, že zpracovatelé zcela skandálně vynechali hodnocení dalších vlivů, které ale nutně souvisejí s provozem jaderné elektrárny:

  • vliv těžby uranu na životní prostředí v České republice i zahraničních zdrojích uranu pro nové jaderné reaktory ČEZ
  • vliv zpracování uranové rudy a celý samotný proces výroby jaderného paliva na životní prostředí
  • likvidace jaderné elektrárny
  • nakládání (ve smyslu likvidace, či trvalého uložení) vyhořelého paliva

A právě např. vlivy těžby uranu na životní prostředí jsou dalším obrovským problémem jaderné technologie, kdy nám naše vláda účelově lže, že rozvojem jádra zvýší naší energetickou nezávislost a bezpečnost. Těžba uranu je v ČR možná, ale pouze za cenu fatální devastace životního prostředí, jejíž velmi drahou nápravu pak hradí stát (viz např. 31,3 miliardy korun na odstranění následků po chemické těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem). ČR zároveň nedisponuje úpravnou na jaderné palivo a bude nadále závislá na dodávkách paliva z jiných zemí.         

Strana zelených proto navrhuje vládě ukončit veškeré aktivity směřující k novým jaderným zdrojům a požadujeme přehodnotit současné směřování energetické koncepce novým směrem, který bude utlumovat nebezpečné, špinavé a drahé zdroje a naopak posilovat podporu využívání obnovitelných zdrojů v ČR, úspor, modernizace a efektivní průmyslové výroby s menší spotřebou energie. Toto vše je možné bez nových bloků Temelína.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama