Ing. Patrik Nacher

  • ANO 2011
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2022 18:47:00

Vládní strany nové instituce nechtěly a teď tady pro to budete hlasovat

Vládní strany nové instituce nechtěly a teď tady pro to budete hlasovat

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k zákonu o právu na digitální služby

 Pane místopředsedo, členové vlády, děkuji.

Já jsem si dělal poznámky, já se pokusím to nějakým způsobem shrnout a pak budu mít návrh doprovodného usnesení, třeba nám v tom pomůže.

Tak za prvé. Mluvíme tady o odborné veřejnosti, a jak jsme se dozvěděli, ICT Unie je proti tomu. Bavíme se v politice o subsidiaritě, Svaz měst a obcí je proti tomu. Zaměstnanci Ministerstva vnitra s tím také nesouhlasí.

Vy dlouhou dobu - teď nemyslím přímo Piráty, ale myslím vlastně všechny ty subjekty, které to dneska podpoří - jste proti vzniku nových institucí, a tady naopak jste pro vznik nové instituce. Zároveň říkáte, že má být všechno transparentní, a jak už tady řekly moje kolegyně, nebudu to opakovat, vyhlašuje se tady výběrové řízení na něco, k čemu ten zákon ještě není. A co když neprojde? Co když vám to Senát vrátí, prezident to nepodepíše? Vy tady budete mít... odkdy bude ten ředitel? Jak to bude fungovat? Vždyť vy vůbec nevíte jak, odkdy, jak to bude, platit máte, netransparentní výběrové řízení k něčemu, co tady se teprve projednává.

Lidem říkáte, že se má šetřit, že se mají uskromnit, a oni v přímém přenosu vidí, že vzniká nová instituce, nová entita, která s sebou nese nové nároky, finance, funkce a podobně. Nebudu se tady přít o tu absolutní, o ten absolutní náklad v státním rozpočtu, ale ta symbolika je tam přece také důležitá. Takže všechno je vlastně úplně, úplně obráceně. Odborníci to nechtějí, Svaz měst a obcí to nechce, vy jste to nikdy nechtěli, instituce nové - teď nemyslím vás, pane ministře, ale obecně vládní strany - teď tady pro to budete hlasovat.

Odborníci to nechtějí, Svaz měst a obcí to nechce, vy jste to nikdy nechtěli, instituce nové, teď nemyslím vás, pane ministře, ale obecně vládní strany, teď tady pro to budete hlasovat.

Ale evidentně, protože vy to neposloucháte, ani opozici, ani odborníky, tak já si aspoň, abychom zmírnili některé věci, dovolím načíst doprovodné usnesení v případě, že to projde, a to zní, že Poslanecká sněmovna ukládá Ministerstvu pro místní rozvoj vypsat transparentní výběrové řízení na ředitele nebo ředitelku DIA, které bude přístupné všem uchazečům, čímž narážíme na to, aby se to zveřejnilo na všech kanálech. Začal bych na webu MMR. A bude dostatečná doba na přihlášení.

A pak mám dvě varianty, minimálně 60 dnů, kdyby vám to přišla příliš dlouhá doba, mně ne, tak minimálně 30 dnů.

Já vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama