Ing. Klára Dostálová

  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2022 19:57:00

Je úkolem samospráv vymezovat plochy k bytové výstavbě

Je úkolem samospráv vymezovat plochy k bytové výstavbě

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k energetickému zákonu

 Kolegyně a kolegové,

já bych se také ráda tady zastavila u svého pozměňovacího návrhu. Jak všichni víme, předkládaná novela Energetického stavebního zákona reaguje na akutní problémy na trhu s energiemi a navazuje na předchozí novely Energetického zákona z tohoto roku. Je však vhodné, aby v režimu rozhodnutí o umístění stavby, resp. územního souhlasu, byly vyjímány pouze stavby pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů s celkovým i instalovaným výkonem do 50 kWh, pokud jsou v souladu s územně plánovací dokumentací.

Je úkolem samospráv, v rámci nástrojů územního plánování stanovit základní koncepci rozvoje území obce, mezi stěžejní úkoly patří vymezovat plochy k bytové výstavbě. Pokud tyto plochy vymezeny v rámci obce jsou, je účelné, aby byly skutečně využívány pouze k výstavbě bytových domů, nikoli aby v těchto plochách mohly vznikat stavby obnovitelných zdrojů energie.

Z tohoto důvodu je vhodné do zákona explicitně uvést, že jakékoli záměry staveb obnovitelných zdrojů energie do 50 kWh musí respektovat územně plánovací dokumentaci v daném území. V případě, že stavebník nebude dané respektovat, a vybuduje stavbu v rozporu s územním plánem, pak by to bylo samozřejmě určeno pro odstranění příslušné stavby podle § 129 odst. 1.

Věřím v to, že skutečně mezi námi je mnoho starostů a že je právě výsostným právem obce si ve své obci na základě územního plánu stanovit, které plochy skutečně budou pro bytové účely, mluvím o zastavitelných plochách, nikoli o zastavěných, tam je to jasné a asi nikdo neprotestuje, aby byly solární panely na střeše atd. Ale zastavitelné plochy, volné plochy, které obec má, tak aby si sama určila, které plochy budou buď kombinované, bytové a obnovitelné zdroje nebo jenom bytové, nebo obnovitelné zdroje a aby toto bylo skutečně v kompetenci obcí.

Proto do zákona v článku 2, v bodě 1 se v § 79 odst. 2 písm. b) slova "v zastavěném území" nebo v zastavitelné ploše" nahrazují slovy "pokud jsou v souladu s územně plánovací dokumentací".

Dovolte mi i poděkovat Hospodářskému výboru i panu ministrovi - my jsme to na výjezdním zasedání detailně probírali, kdy jsme v podstatě v souladu a je potřeba poděkovat i Ministerstvu pro místní rozvoj, které pomohlo koncipovat tento návrh pozměňovacího návrhu.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama