JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.11.2022 16:21:00

Svoboda neznamená, že vše bude dobré, záleží na nás, jaké to bude

Svoboda neznamená, že vše bude dobré, záleží na nás, jaké to bude

Vzpomínka na facebookovém profilu na události 17. listopadu 1989

 I po 33 letech jsou vzpomínky na 17. listopadu 1989 živé, jako by to bylo včera. I když změna všeho a svoboda vlastně byla nadosah, protože se hroutil celý sovětský blok, nikdo z nás si ten den nedokázal představit, jak zlomovou dobu žijeme.

Když jsem ten památný pátek šla spolu s průvodem tisíců lidí na nábřeží směrem k Národnímu divadlu a na Národní třídu, dav volal: Už je to tady! Připadalo mi to tehdy velmi smělé, protože naši rodiče i prarodiče na to marně čekali. Takže jsme měli pocit, že tady budou vládnout komunisté navždy.

A který den jsem si uvědomila, že jsme se vzbudili do svobody?

V pondělí 20. listopadu, když jsem si ráno pustila rádio a Československý rozhlas zahrál písničku Karla Kryla Martina, v níž zpíval: "Ač je to jenom dvě stě kilometrů, nebo ještě blíže, a zbývá už jen duše k proclení, na politickém barometru setrvalá níže, a dokud trvá, nic se nezmění." A v té chvíli mi bylo jasné, že na politickém barometru se změnilo všechno a že naše generace má to neuvěřitelné štěstí, že po letech nesvobody zažije i svobodu.

Samozřejmě pak bylo ještě třeba mnoho úsilí skvělých lidí, kteří po celé republice zakládali Občanská fóra, byl zvolen prezidentem původně režimem nejnenáviděnější disident Václav Havel, komunisté museli uvolnit místa v Parlamentu, aby bylo možné změnit zákony, mimo jiné i odstranit z ústavy článek o vedoucí úloze KSČ.

Je jasné, že doba svobody a demokracie pak přinesla spoustu nových problémů, protože svoboda neznamená, že vše bude dobré, ale že záleží na nás, jaké to bude. A za to nepřestanu být vděčná a vždy v tento den mám obrovskou radost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama