Mgr. Jiří Kobza

  • SPD
  • Hlavní město Praha
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2022 16:26:15

Česko inspirované podle románu Orwella

Česko inspirované podle románu Orwella

Když se rozhlédnete kolem sebe, přestáváte poznávat tu „vzkvétající“ zemi, o níž bájil Václav Havel na Nový rok 1989 – v protikladu k zemi, která podle něj „nevzkvétala“ – té předlistopadové.

 Přiblížili jsme se velice nebezpečně blízko k oprávněné tezi, že právě tato dnešní naše země nevzkvétá. Za těch třiatřicet let (je to jen náhoda, že právě a pouze tolika let se dožil Spasitel?) jsme dokázali rozkulačit zemědělství a ze státu plně potravinově samostatného se stát zemí plně závislou na nesmyslných a nekvalitních dovozech z jiných zemí. Za těch třiatřicet let jsme zvládli totálně zničit většinu tradiční výroby, podniky rozdat zahraničním korporátům případně nechat na pospas domácím šmelinářům (včetně strategických podniků a strategické infrastruktury (voda, plyn, rafinérie, distribuce elektřiny atd.) Zahraniční vlastníci profitují, domácí šmelináři ty podniky většinou už zavřeli, z obyvatel se staly námezdní síly, skladníci a spotřebitelé třetiřadého importu zboží. Dovedli jsme totálně zlikvidovat důvěru občanů v stát, o něž jsme si tehdy mysleli, že konečně bude vzkvétat. Jenže lidé nejsou hloupí a uvědomují si fakta i viníky současného stavu a tak je nutno jim ucpat ústa. Jak? Snadno, cenzurou!

Vláda je na cenzuru hrdá a chce pod záminkou boje s dezinformacemi zavést novou totalitu (respektive ideální společnost) v České republice. Inspirací, oporou a mentorem je jí v tomto případě Evropská komise a její místopředsedkyně Věra Jourová, pro níž je plánování a organizování cenzurních aktivit a s tím spojené legislativy po celém území EU hlavní náplní její skvěle placené práce.

Nestačí jim ale umlčet jen svoje názorové oponenty, přistoupili dokonce k otevřenému kádrování a vyhrožování. Plánují a realizují také komplexní indoktrinaci a převýchovu mladé generace.

Zakládají cenzurní organizace, speciální policejní útvary, vyhrožují ústy státních zástupců tvrdými tresty a to všechno pod mávající vlajkou „boje za svobodu slova“.

To všechno nemůže nepřipomenout dílo George Orwella „1984“, se kterým má současný režim tolik společného. Jen pohleďme, jak se jeho prorocká slova naplňují v podání naší dnešní vlády (i když Orwell svůj román myslel jako varování, ne jako návod pro současnou politickou garnituru a její slouhy):

"Válka je mír" - předseda vlády Petr Fiala zneužívá probíhajícího konfliktu na Ukrajině a tvrdí, že jsme ve válce, přesto, že to objektivně není pravda. Přelévá naše domácí i vypůjčené miliardy na Ukrajinu a tím prodlužuje nesmyslně válku, která už mohla být dávno minulostí, kdyby nebylo fanatismu našich Fialů, Pekarových, Černochových atd.

Z Orwella pochází i pojem„Udržovací válka“. Ta podle něj není vedena proto, aby byla vyhrána, ale aby byla udržována, aby obyvatelé nebohatli a neměli čas přemýšlet. Válka udržuje obyvatele ve strachu a odrazuje je od emocí, jichž by se mohli těšit v dobách míru. Válka udržuje nepřátelství mezi mocnostmi a neklid v lidských duších.

"Svoboda je otroctví"–Ministr vnitra Vít Rakušan tvrdí, že svoboda slova umožnuje trollům manipulovat veřejné mínění a proto je svoboda slova nebezpečná. O tom, že naše Ústava obsahuje též Listinu základních práv a svobodu, zejména její článek 17, který zajišťuje neomezenou svobodu získávat a šířit informace, zřejmě dosud neslyšel. Pokud ano, pak porušuje Ústavu a měl by za to nést odpovědnost.

"Nevědomost je síla" – vláda se shodla, že občané neumí vyhodnotit informace, a proto je nutné pro zachování „demokracie“ uplatňovat cenzuru. Nežádoucí informace se pokusila nejprve odstranit z veřejného prostoru 25.února vypnutím nežádoucích webů. Když pak zjistila, že to je v rozporu s právními předpisy, jala se přizpůsobovat legislativu tak, aby napříště byly cenzurní zásahy podloženy zákonem.Dokonce velmi přitvrdilo i trestní stíhání nepohodlných názorů, včetně sankcí (a to i ve smyslu udělování trestů odnětí svobody).

A zde paralely s Orwellem zdaleka nekončí. Provádí se vaporizace, tj., gumování nepohodlných osob minulosti i současnosti. Lidé šířící myšlenky, které jsou v rozporu s vládní ideologií, jsou odstraňováni z veřejného prostoru, médií, akademií atd. a umlčováni.

V té souvislosti nezapomínejme na doublethink, česky dvojité myšlení. Doublethink je schopnost udržet pohromadě dvě zcela protikladné informace a zároveň oběma pevně věřit. Orwell jako příklad použití uvádí názvy ministerstev. Každý ví, že v prostorách Ministerstva lásky (v newspeaku Lamini) jsou cely a mučírny pro politické vězně, Ministerstvo pravdy (Pramini) se programově zabývá lhaním, ekonomika Ministerstva hojnosti (Hojmini) vede k hladomoru, Ministerstvo míru (Mírmini) řídí válku. Člověk cvičený v doublethinku v tom ale nevidí spor. Je vnitřně přesvědčen, že vaporizovaná osoba nikdy neexistovala, byť by šlo o vlastní matku.

Vytváří se newspeak. Totalita se nazývá liberální demokracií, touha po svobodě výtržnictvím, provokací, konspirací, šířením dezinformací. Už chybí jen ti proslulí „Ztroskotanci a zaprodanci“. Vlastně ne. Když veřejně prohlásíte, že ten či onen ministr je neschopný, a doložíte to na příkladu, jste označeni za kremelské šváby a napíše se o vás v médiích, že jste placen z Ruska.

Máme zde dokonce již i ideozločin. To je takový, který se v reálu nestal, ale mohl by se stát, protože se odehrál ve vašich myšlenkách. Typickým ideozločinem je snaha o sesazení neschopné a proti obyvatelstvu aktivně bojující vlády. To se ještě (bohužel) nestalo, ale v rovině ideozločinu se toho dopouští většina naší populace. Zejména ti, na něž dopadnou ekonomické katastrofy nejbližších týdnů, jež způsobila právě tato vláda svým vazalstvím přes oceán a do Bruselu.

A máme ovšem i ideopolicii, vedenou vládním zmocněncem Michalem Klímou, který určuje, co je a není pravda. A vše co dle něj pravda není, je nutně ideozločin. Pak je pachatel ideozločinu stíhán ideopolicií a namnoze již i trestán ideosoudy. Tak daleko nešel ani Orwell.

To je tedy obraz naší země dnes, v roce 2022, 33 let od nastolení „demokratury“. Tak o tom přemýšlejme a něco dělejme, dokud nebudeme vaporizování jako celý národ.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama