Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2022 7:24:56

Mnoho firem zvažuje z důvodu drahých energií propouštění svých zaměstnanců!

Mnoho firem zvažuje z důvodu drahých energií propouštění svých zaměstnanců!

Důsledky nerozhodnosti a nečinnosti vlády Petra Fialy ve věci řešení energetické krize budou dál dopadat nejen na české občany, ale i na naše firmy a živnostníky.

V důsledku stálého zdražování plynu, elektřiny a inflace plánuje od nového roku ukončit svou živnost celá řada živnostníků, a mnoho středních a velkých firem se chystá z důvodu vyšších nákladů na výrobu propouštět zaměstnance.

Hnutí SPD zastává názor, že Fialova vláda žene domácnosti do energetické chudoby a naše podniky a provozovny služeb k omezování výroby, v některých odvětvích služeb dokonce k ukončování živností. Většina okolních zemí nabízí svým občanům a firmám různé formy pomoci vedoucí ke snížení nákladů drahých energií. Německá vláda zastropuje už od začátku příštího roku ceny elektřiny a plynu i pro velký průmysl na velmi nízkých hodnotách a v rámci této pomoci uvolní 200 miliard euro. Naše vláda stále nic konkrétního v rámci pomoci velkým firmám nepředstavila a stále počítá s tím, že řešení pomoci přijde centrálně z Evropské unie. Tomu ale nikdo rozumně uvažující nevěří, a proto by vláda, která zcela selhala v pomoci všem našim občanům a firmám v souvislosti s drahými energiemi, měla okamžitě podat demisi.      

Podle posledních průzkumů se chystá kvůli nutným úsporám propouštět až pětina z českých firem. Vysoké ceny plynu a elektřiny způsobují potíže zejména podnikům v energeticky náročných odvětvích, jako jsou pekárny, sklárny nebo hutě. Předseda představenstva Asociace malých a středních podniků Josef Jaroš upozornil, že firmy působící ve zpracovatelském průmyslu již nenabírají nové zaměstnance jako náhrady za odchozí a v celé řadě případů sáhly k přímému propouštění zaměstnanců. Velké firmy reálně zvažují rovnou odchod do zahraničních lokalit. Do konce roku předseda Jaroš očekává, že k propuštění sáhne minimálně pětina firem, zejména v energeticky náročných oborech, ale dopad předpokládá i v těch ostatních. Propouštění by se mělo týkat hlavně administrativních pozic ve službách, dělnických nebo technických profesích. Téměř dvě třetiny zaměstnanců pak nedostanou přidáno na platu, ačkoliv se hodnota jejich mzdy kvůli inflaci snižuje.

Hnutí SPD požaduje na vládě, která není schopná pomoci našim občanům a firmám v souvislosti s drahými energiemi a inflací, aby podala demisi. Naši občané a firmy si zaslouží lepší vládu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama