Bc. Emil Pernica, DiS.

  • KSČM
  • Blansko
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.12.2022 0:39:09

Komunisté odmítají zdražování komunálních poplatků

Komunisté odmítají zdražování komunálních poplatků

Ostře jsem se ohradil proti plánovanému zvýšení poplatku za komunální odpad, který navrhla koalice.

V úterý dne 20. 12. 2022 se konalo 2. zasedání Zastupitelstva města Blansko. Podpořil jsem smlouvy o spolupráci s blanenskými firmami za účelem realizace výstavby výrobních areálů v průmyslové zóně, které povedou ke zvýšení pracovních míst v regionu.

V bodě Předběžná kalkulace ceny tepelné energie pro rok 2023 jsem upozorňoval na nepříliš velkou důvěryhodnost předběžné kalkulace ceny ve výši 1 375, 25 Kč za GJ ze strany ZT energy. Tato firma nepředložila městu žádné podklady, jak ke stanovené ceně dospěla. Je velmi pravděpodobné, že výsledná cena bude kolem 1 550 Kč za GJ. Proto na návrh opozičních zastupitelů zastupitelstvo města předloženou cenu ve výši 1 375 Kč, 25 za GJ neschválilo, ale pouze vzalo na vědomí, jako informaci.

Dále jsem podpořil poskytnutí dotací poskytovatelům sociálních služeb v částce přesahující 10 milionů Kč.

Ostře jsem se ohradil proti plánovanému zvýšení poplatku za komunální odpad, který navrhla koalice. Argumentoval jsem, že se na domácnosti valí vlna zdražování elektrické energie, plynu, potravin, léků, služeb atd. Zvýšení poplatku za komunální odpad bude pro blanenské občany další finanční zátěží. Koalice si ale zvýšení poplatku, za komunální odpad z 540 Kč na 780 Kč ročně za osobu, zastupitelstvem protlačila. Na můj návrh se podařilo prosadit rozdělení této částky na dvě pololetní splátky se splatností do 31. 5. a do 31. 10. Věřím, že alespoň toto rozložení na dvě splátky, pomůže napnutým rozpočtům blanenských rodin i jednotlivců zdražení zvládnout. Chtěl bych zde ocenit konstruktivní přístup blanenských zastupitelů, že se odhlédlo od stranických dresů a že se nerozhodovalo podle toho, z jakého politického subjektu navrhovatel pochází, ale dle toho co pomůže blanenským občanům.

Nepodpořil jsem ani opětovné zvýšení odměn neuvolněných zastupitelů na maximální výši, tak jak to navrhla koalice. Přijde mi to v dnešní těžké době velice nemorální. Toto navýšení odměn prošlo velmi těsně, o dva hlasy.

V bodě programu Výbory zastupitelstva města jsem se opět pozastavil nad tím, proč se na ustavujícím zasedání zastupitelstva dne 21. 10. 2022 tzv. na sílu zvolili předsedové tří výborů bez dalších členů. Tito předsedové výborů nemohli vykonávat žádnou činnost, měsíční odměnu za tuto nečinnost ovšem pobírali. Zůstává mi nad tím rozum stát. Jsem proto rád, že se na dnešním zasedání zastupitelstva hladce zvolili všichni členové výborů a že od roku 2023 začnou výbory pracovat.

Bc. Emil Pernica, DiS.

zastupitel města Blansko za KSČM
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama