prof. MUDr. Věra Adámková, CSc.

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.01.2023 22:39:00

Musím říci, že mě udivuje i ta otočka Senátu

Musím říci, že mě udivuje i ta otočka Senátu

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 11. ledna 2023 k senátnímu návrhu zákona o pobytu cizinců

 Dámy a pánové, já jenom velmi krátce, protože jsem již pochopila po debatách na toto téma, že odbornost jde stranou, ta nikoho nezajímá.

Nezajímá, jak bude vypadat zdravotní péče v našich zdravotnických zařízeních, jakým způsobem bude posléze vymáháno to proplacení. To už jsem pochopila, že je zcela zbytečné.

A dovolte mi tady parafrázi s čínskou literaturou, s čínskou poezií, která říká: Marno na duši člověka psát, který vás nechce milovat. Tady bych řekla: Marno poslanci vysvětlovat, když nechce chápat a jeho primárním zdrojem jsou jenom to, co mu říká jeho stranický vůdce. Takže tomu už rozumím, to už říkat nebudu. Pochopila jsem, že to máte, jinak.

Já bych jenom chtěla říct, prosím pěkně, že - a říkám to tu znovu pro pochopení těch, kteří třeba ještě chtějí poslouchat, že za prvé argumenty o tom, že se jedná zejména o ty cizince nepojištěné, jsou liché. To my víme, kdo je nepojištěný. To jsme vůbec neměli na mysli. Jedná se o cizince, kteří se domnívají, že jsou pojištěni.

A já musím říci, že mě tady udivuje i ta otočka Senátu, pravděpodobně to je tím, že tedy jsou tam jiní lidé, protože předtím to tak nebylo, kde původně se ukázalo, že ano, že Senát chápe ten problém zdravotnických zařízení. Potom se ukázalo, že tedy nechápe, dal tam jiný návrh, což samozřejmě je zcela v pořádku, je to legálně v pořádku. Musíme se o něm bavit.

Chtěla bych jenom upozornit, že skutečně zdravotník, který v noci ošetřuje, pro mě to je v noci, pro kolegy, kteří jsou jinde zase třeba přes den, toho cizince, i když ten cizinec má kartičku pojištění, nejste schopni se podívat, zda je to kryté nebo ne, on je přesvědčen, že zaplatil dost. A já musím znovu říci, že na tyto lidi se nedá jakoby úplně zlobit. Oni prostě na trhu hledají co nejlevnější službu a domnívají se, že jí dostávají. Je to naprosto scestné, prostě platí nějakým hochštaplerům a opravdu pojištěni nejsou.

To vymáhání pak není možné. Upřímně, zdravotnická zařízení ani nemají možnost takového rozsahu, aby potom dávala všechny ty věci k soudu, protože prostě na to nemají.

Takže se raději dostáváme k tomu, že tam máme nedobytné pohledávky. Takže, prosím pěkně, já bych byla tady ráda, kdybychom opravdu se u toho kulatého stolu sešli s tím, že tam budou i pojišťovny. O tom, co slyšíme, že pojišťovna, která zcela protizákonně pojišťuje cizince a nic se neděje, tak to mě trošku udivuje, jak dalece tady to vymáhání práva tedy je možné nebo není možné. Předpokládám, že naše debata bude věcná. Velmi se přimlouvám za to, abychom skutečně toto nechali na zdravotním výboru jako gesčním výboru, protože, ať chcete nebo ne, vždycky to nakonec skončí v tom zdravotnickém zařízení. Nikdo jiný nebude ošetřovat ty lidi, prostě budeme to my. Takže by bylo vhodné, abychom opravdu tam slyšeli všechny argumenty. Já chápu, že to mnohé nezajímá, protože to prostě pro ně není důležité, ale pro zdravotnická zařízení toto je důležité. Mnohá zdravotnická zařízení opravdu nemají na to, aby ještě kryla jaksi platbu, která není kryta pojištěním. A v konečném důsledku samozřejmě ten člověk stejně spotřebuje naši péči, spotřebuje materiál a platíme to všichni my.

Děkuji vám za pozornost a opravdu jsem velmi zvědavá na ty diskuse a těším se na ně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama