Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.01.2023 7:26:19

Děkujeme voličům, kteří volili Jaroslava Baštu!

Děkujeme voličům, kteří volili Jaroslava Baštu!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci.

Vážení přátelé,

Fialova vláda škodí České republice. Budeme hlasovat pro nedůvěru vládě. Děkujeme voličům, kteří volili Jaroslava Baštu. V souladu s našimi dlouhodobými politickými postoji nepodpoříme kandidáta spojeného s Fialovou vládní pětikoalicí, který prosazuje omezování svobody. Fialova vláda chce zvýšit daně a zdražit lidem vodné a stočné, jídlo, pivo, léky, ubytovací a stravovací služby, knihy, noviny či hromadnou dopravu. Vláda ohrožuje firmy i domácnosti. Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu – i bez souhlasu Parlamentu. Hnutí SPD proti tomu bude bojovat všemi zákonnými prostředky!

1. Fialova vláda škodí České republice. Budeme hlasovat pro nedůvěru vládě.

V úterý 17. ledna se bude ve Sněmovně projednávat návrh na vyslovení nedůvěry vládě Petra Fialy (ODS). Hnutí SPD přišlo s tímto návrhem v tomto volebním období opakovaně, naposledy počátkem prosince. Hnutí ANO ale tehdy odmítlo připojit potřebné podpisy svých poslanců k našim 20 poslancům a přicházejí s tímto návrhem teprve nyní. Poslankyně a poslanci hnutí SPD zde vystoupí s konkrétními projevy kritiky vůči dosavadní činnosti vlády v jednotlivých oblastech a celý poslanecký klub hnutí SPD bude samozřejmě hlasovat pro odstoupení této škodlivé vlády, která během prvního roku svého působení flagrantně porušila mnohé své předvolební sliby i vlastní programové prohlášení. Těch důvodů je samozřejmě celá řada – od rapidního zhoršení sociální a ekonomické situace v zemi, přes státní rozpočty se stamiliardovými schodky, vysoká inflace, astronomické ceny energií a potravin atd. Pomoc českým občanům a firmám je ze strany vlády nulová, vládní prioritou je podpora Ukrajiny a Ukrajinců a podřizování se pokynům Evropské unie (např. budoucí zákaz prodeje aut se spalovacími motory či zavádění emisních povolenek i pro domácnosti). Ze všech těchto důvodů musí asociální, neschopná a nekompetentní vláda Petra Fialy (ODS) co nejdříve skončit!

2. Děkujeme voličům, kteří volili Jaroslava Baštu. V souladu s našimi dlouhodobými politickými postoji nepodpoříme kandidáta spojeného s Fialovou vládní pětikoalicí, který prosazuje omezování svobody.

Hnutí SPD děkuje všem občanům, kteří v prvním kole třetí přímé volby prezidenta republiky odevzdali svůj hlas našemu kandidátovi Jaroslavu Baštovi. Naše hnutí postavilo kandidáta s jasnou morální integritou. Jeho kandidatura však probíhala za podmínek naprosto bezprecedentní mediální manipulace, kdy byl dlouhodobě vytvořen nerovný prostor pro kandidáty a fakticky zúžen výběr na tři osoby. Předsednictvo hnutí vyslovuje poděkování Jaroslavu Baštovi za jeho skvělou prezentaci v těchto nerovných podmínkách. Dokázal, že naše hnutí je skutečným zásadním reprezentantem vlastenecké politiky v naší zemi. Není náhodou, že lidé dříve bojující proti totalitě za svobodu a demokracii dnes spojují své postoje s hnutím SPD. A není náhodou, že kariéristé a lidé dvou tváří patří k těm, kteří na SPD útočí. Je to logicky dáno morálním vyprázdněním politiky v ČR, která už jen slepě plní direktivy ze zahraničí. Hnutí SPD v druhém kole prezidentské volby v souladu s našimi dlouhodobými politickými postoji nepodpoří kandidáta spojeného s Fialovou vládní pětikoalicí, člověka, který je pro omezování svobody slova, a nejmenoval by členy našeho hnutí za ministry vlády, což by omezovalo prosazování našeho politického programu.

3. Fialova vláda chce lidem zvýšit daně a zdražit vodné a stočné, jídlo, pivo, léky, ubytovací a stravovací služby, knihy, noviny či hromadnou dopravu. Vláda ohrožuje firmy i domácnosti.

Vládní koalice se chystá výrazně zvýšit sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u mnoha druhů zboží a služeb, včetně důležitých položek denní potřeby pro všechny občany. Dle vyjádření ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) by namísto dosavadních dvou snížených sazeb DPH (10 a 15 procent) měla od příštího roku platit pouze jedna snížená sazba ve výši 13 nebo 14 procent. Vláda dokonce zvažuje i přesun některých služeb (kadeřnictví) ze snížené sazby do nejvyšší, 21procentní sazby. V důsledku sloučení dvou snížených sazeb DPH do jedné by došlo mimo jiné ke zdražení vodného a stočného, léků, jídla a čepovaného piva v restauracích, ubytovacích a stravovacích služeb, knih, novin či hromadné dopravy atd. Toto navrhované opatření, které je dalším popřením předvolebních slibů stran vládní pětikoalice, v případě přijetí závažným způsobem poškodí ekonomickou a sociální situaci českých domácností a ohrozí i existenci mnoha firem, živností a pracovních míst. Hnutí SPD tento opakovaný vládní útok na úspory a peněženky českých občanů zcela zásadně odmítá! Jsme kategoricky proti zvyšování daní českým občanům a nikdy nepodpoříme tento způsob vylepšování katastrofální bilance státního rozpočtu. Naší cestou je výrazné omezení zbytných státních výdajů, například odvodů prostředků do EU či předražených armádních nákupů – a na straně veřejných příjmů pak např. zdanění dividend vyváděných nadnárodními korporacemi z České republiky do zahraničí.

4. Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu – i bez souhlasu Parlamentu. Hnutí SPD proti tomu bude bojovat všemi zákonnými prostředky!

Premiér Petr Fiala a ministryně obrany Jana Černochová (oba ODS) chtějí prosadit rozšíření práva vlády vysílat vojáky do zahraničí na maximálně 60 dnů bez souhlasu Parlamentu a také pobyt cizích vojsk na našem území. Toto rozšíření se má konkrétně týkat možnosti vlády učinit tak i v případě ochrany života a zdraví, ohrožení majetkových hodnot nebo bezpečnosti České republiky. Zatímco dnes je to možné pouze v rámci mírových a záchranných operací při živelních pohromách, vláda Petra Fialy toto chce rozšířit v podstatě na jakékoliv operace. Hnutí SPD při projednávání těchto změn Ústavy a ústavního zákona o bezpečnosti České republiky minulý týden ve Sněmovně navrhlo jejich zamítnutí již v prvním čtení. Ale bohužel naši poslanci byli jediní, kteří pro toto zamítnutí hlasovali. Poslanci hnutí ANO k tomuto návrhu vyhýbavě vyjádřili zdrženlivý postoj. Tuto ústavní novelu nyní budou projednávat sněmovní výbory a poté projde závěrečným hlasováním ve Sněmovně a v Senátu, přičemž k jejímu přijetí je třeba ústavní většina zákonodárců v obou našich parlamentních komorách. Touto ústavní většinou 120 hlasů ovšem vládní koalice ve Sněmovně nedisponuje. Nicméně je zde jasné a vážné varování: Fialova vláda nás chce do války zatáhnout za každou cenu – i bez souhlasu Parlamentu. To je pro nás v SPD absolutně nepřijatelné a budeme proti tomu bojovat všemi zákonnými prostředky!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama