JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.01.2023 19:29:00

Prezident bez názoru bude jen loutkou

Prezident bez názoru bude jen loutkou

Komentář na facebookovém profilu k prezidentským volbám

 Prezident není žádný mechanický stroj nebo neutrální vrchní byrokrat. Je to představitel moci výkonné. Je to vrcholný politik. Zastupuje stát navenek, jmenuje bankovní radu, navrhuje a jmenuje ústavní soudce, je v mnoha ohledech partnerem vlády, je součástí legislativního procesu.

Nevím, jak se mohlo stát, že se najdou lidé, kteří zcela vážně hájí postoj, že prezident nemusí mít názor. Musí. Má. A jen podle toho má nebo nemá být volen. Protože podle toho, jak se staví k zásadním politickým a společenských tématům, se bude pak rozhodovat ve stovkách svých kroků v rámci svých kompetencí.

Pokud kandidát nemá názor, nebo pokud ho tají, aby se zalíbil všem, na co vlastně dostane od voličů pověření? Mandát volených představitelů je totiž odvozen od toho, jak se kandidáti staví k tématům, které jsou předmětem zájmu voličů.

Prezident bez názoru bude jen loutkou, za jejíž nitky bude tahat kdosi v zákulisí. A to fakt chceme? Já ne.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama