Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2023 7:18:26

Žádosti o příspěvek na bydlení stále rostou – odpovědnost nese Fialova vláda!

Žádosti o příspěvek na bydlení stále rostou – odpovědnost nese Fialova vláda!

Nový rok 2023 začal pro mnoho českých rodin neradostně, neboť musí řešit otázku, jak zaplatit vysoké ceny za své bydlení.

Vláda Petra Fialy jim moc možností pomoci nenabízí, a úřady práce v celé České republice agendu v souvislosti s vyplácením příspěvku na bydlení nejsou schopny v požadované kvalitě a ke spokojenosti občanů rychle vyřešit.

Hnutí SPD vnímá nespokojenost velké části našich občanů, spočívající v tom, že jim stát neumí zabezpečit rychlou a účinnou pomoc v této pro ně složité situaci. Vláda Petra Fialy pouze doporučuje občanům, aby se nebáli požádat o sociální dávku. A to je asi ze strany vlády vše. Zde musím zmínit, že ze strany státu ani nefunguje řádná informovanost o tom, kde si mohou o sociální dávku – příspěvek na bydlení požádat, a jakým způsobem. Jako problémem to vnímají převážně senioři, osoby se zdravotním postižením a ti, co nemají přístup k internetu nebo neumí pracovat s výpočetní technikou.

Ke konci minulého roku vláda Petra Fialy spolu s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou, pod kterého spadají úřady práce, celou situaci ohledně zajištění příspěvku na bydlení zásadním způsobem podcenila, což mělo za následek velké zatížení zaměstnanců pracujících na těchto úřadech. Všem těmto úředníkům patří velké poděkování za to, že systém vyplácení této dávky alespoň nějak fungoval a nezkolaboval, i když jim enormně narostla pracovní agenda a objem práce, spojená s enormní administrativní náročností v průběhu vyřizování žádostí o příspěvek na bydlení a dalších sociálních dávek.

Z dat zveřejněných na webu ministerstva práce dostalo příspěvek na bydlení v prosinci 228 tisíc domácností; meziročně jich přibylo téměř 48 procent. Průměrná domácnost tak dostala 4.777 korun. Stát minulý rok na příspěvky vydal celkem 8,56 miliardy korun, což je téměř o dvě miliardy víc než předloni. K těmto datům musím zmínit skutečnost, že podle odborné studie zveřejněné (mimo jiné) na serveru Seznam Zprávy mnoho osob, které by na tento příspěvek měly nárok, o jeho existenci ani neví.

Zajímavé informace ohledně nároku vyplácení příspěvku na bydlení vzešly z výzkumu PAQ Researt ve spolupráci s Českým rozhlasem v rámci projektu Česko 2022: život k nezaplacení, kdy byla k 1. listopadu 2022 zpracována data od 1.700 respondentů.  Podle tohoto výzkumu má nárok na příspěvek na bydlení až 24 procent domácností. To znamená, že téměř každá čtvrtá domácnost uvádí, že za bydlení dá měsíčně víc než zhruba třetinu svého čistého příjmu. Do nákladů se v tomto případě započítává nájem, energie, teplo, ale i vodné a stočné, poplatky za výtah, popelnice a další. Výzkum též uvádí, že nárok na příspěvek na bydlení podle typu domácností splňuje 38 % seniorů, 32 % samoživitelů s dětmi, 18 % dospělých bez dětí a 15 % úplných rodin s dětmi.

Hnutí SPD zcela oprávněně poukazuje na to, že za tento stav je plně odpovědná vláda Petra Fialy, a proto požadujeme její odstoupení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama