Mgr. Ondřej Lochman, PhD.

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2023 18:27:00

Jde o to, aby řidiči trolejbusů nemuseli splnit dvojité požadavky

Jde o to, aby řidiči trolejbusů nemuseli splnit dvojité požadavky

Projev na 50. schůzi Poslanecké sněmovny 25. ledna 2023 k zákonu o dráhách

 Vážení kolegové, vážené kolegyně, členové vlády,

jsme tedy u zákona 266/1994 Sb., o drahách, ve znění pozdějších předpisů, a souvisejících zákonů. Jak již bylo řečeno předkladatelem panem ministrem, jedná se především o adaptaci právního řádu, který je nařízením Evropského parlamentu a Rady EU, do toho českého právního řádu. Jedná se přesněji o nařízení Rady EU z roku 2021 a jde tedy o práva a povinnosti cestujících. Já se to pokusím velmi zjednodušit, co je v tomto podstatné, v tomto zákoně, v této novele.

Jak bylo řečeno, jde tady o to, aby řidiči trolejbusů neměli - vytáhnu z toho ty podstatnější věci, které mě zaujali v tom zákoně - aby řidiči trolejbusů neměli dvojité požadavky. Jde tedy o to, že, protože trolejbus je potom vnímán jako vlastně drážní vozidlo, tak proto, aby ten řidičský průkaz nebyl vydán s takovými nároky a je to na požadavek Sdružení dopravních podniků ČR. Vnímáme to myslím poměrně pozitivně.

Další věcí, která se zavádí jako novinka a často už bývá zavedena, nyní to bude opravdu povinnost, je, že musí být umožněno cestujícím zakoupit si jízdní doklad po nástupu do vlaku bez úhrady dodatečných nákladů. To jsou takové ty dvě podstatné věci, které jsem z toho zákona vybral. Jinak většinu už řekl pan ministr. Jsme v prvém čtení a žádám vás tedy o podporu tohoto zákona a o projednání v hospodářském výboru.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama