JUDr. Hana Kordová Marvanová

  • BPP
  • Praha 11
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.01.2023 17:08:00

Potřebujeme prezidenta občanského

Potřebujeme prezidenta občanského

Komentář na facebookovém profilu k prezidentským volbám

 Po skončení prezidentské volební kampaně nastoupí po deseti letech nový prezident. Věřím, že to bude někdo, kdo bude ctít Ústavu, zákony a bezpečnostní zájmy České republiky. Pokud se to stane, mnoho lidí však bude mít pocit, že to stačí. Že už není třeba diskutovat jeho ukotvení v Ústavě, protože bude-li zvolen ten "správný prezident", je vše vyřešeno.

Tak tomu ale není. Zkušenost s předchozími prezidentskými mandáty by měla vést k tomu, aby do budoucna Ústava bránila excesům a zneužití funkce prezidentem. Zákony jsou totiž psány pro doby, kdy je zvolen někdo, kdo může podlehnout pokušení svou funkci zneužít.

Minulý týden jsme diskutovali na společném jednání ústavních komisí Senátu a Poslanecké sněmovny, co je nutné v Ústavě upravit. I když si nemyslím, že má Ústava být neuváženě opravována a doplňována, postavení prezidenta v ní je úplným anachronismem, protože z něj děláme monarchu, který stojí nad občany. Nemůže být za nic stíhán, nemusí dodržovat zákony. Odvolat ho prakticky nejde.

Přitom v zavedených demokraciích je to jinak. Například vidíme, že v USA vyšetřují minulého i stávajícího prezidenta, jak nakládají s tajnými dokumenty. A tak je to normální. Nenormální je, když tolerujeme, že v prezidentské kanceláři působí lidé bez bezpečnostní prověrky, bez problémů manipulují s tajnými dokumenty a skartují je. A nic se nestane, prezident za nic nenese odpovědnost. To prohlubuje morální marasmus a dává velmi špatný příklad, že pravidla není nutné dodržovat.

Potřebujeme prezidenta občanského. Právě doba velkého střídání na Hradě je příležitostí nastavit lépe pravidla, abychom si prezidenta nejen mohli vážit, ale aby věděl, že nad ním jsou zákony a Ústava a že jím složený slib je skutečný závazek. Doufám, že bude vůle právě toto téma v ústavní komisi Parlamentu diskutovat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama