Mgr. Robert Stržínek

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.02.2023 21:24:00

Valašské Meziříčí chystá investice za 260 milionů

Valašské Meziříčí chystá investice za 260 milionů

Po rozpočtovém provizoru, v němž hospodařilo město od začátku roku, schválili zastupitelé v pondělí 23. ledna konečnou podobu letošního rozpočtu. Valašské Meziříčí bude hospodařit s příjmy téměř 689 a výdaji 897 milionů Kč.

„Rozdíl mezi příjmy a výdaji vyrovnáme zejména prostřednictvím zůstatků na účtech, které ke konci loňského roku činily 185 milionů korun. Dále také využijeme 35 milionů z Fondu obnovy majetku. S ohledem na současnou turbulentní dobu jsme počkali se schválením konečné podoby rozpočtu až do ledna, abychom znali přesnou výši zůstatků na účtech a mohli lépe plánovat důležité investice,“ vysvětlil starosta Robert Stržínek. I přesto, že radnice počítá také s využitím části prostředků z Fondu obnovy majetku, dalších více než 30 mil. Kč na něm zůstane jako rezerva. „Příprava rozpočtu na letošní rok nebyla jednoduchá. Nepříznivě ji ovlivnila dvouciferná inflace i růst cen energií a tepla. Finanční kondice města je ale naštěstí dlouhodobě velice dobrá, což dokládá také opakované hodnocení nezávislých institucí a odborníků,“ uvedl Zdeněk Studeník, vedoucí finančního odboru radnice.

I s ohledem na výše uvedené tak Valašské Meziříčí počítá s tím, že bezmála 30 % rozpočtu budou tvořit investice. „To je o tři procenta více než loni a devítiprocentní navýšení proti roku 2021. Konkrétně se jedná o částku 260 milionů korun. Mezi nejvýznamnější investice v souhrnu za bezmála 110 milionů se jednoznačně řadí zateplení ZŠ Vyhlídka (35 mil. Kč), regenerace školního hřiště ZŠ Žerotínova (26 mil. Kč), první etapa revitalizace panelového sídliště v Podlesí (25 mil. Kč) nebo oprava hřiště s umělou trávou v areálu letního stadionu (22 mil. Kč),“ vypočítal starosta Robert Stržínek s tím, že se jedná o dlouhodobě plánované investice. S náklady 15,5 mil. Kč dojde také k zateplení budovy městského úřadu v ulici Soudní. „Po dokončení stavebních úprav počítáme v tomto případě stejně jako u ZŠ Vyhlídka s výraznou úsporou nákladů za energie. Ze stejného důvodu máme v rozpočtu vyčleněnu částku 4 miliony korun na výměnu veřejného osvětlení za moderní LED technologii,“ navázal starosta Stržínek a pokračoval: „Dokončíme také nákup budovy K1 s náklady 18 milionů, kde bychom chtěli v budoucnu vytvořit až 50 nových bytů. V souhrnu za 12 milionů vybudujeme chodník na Horním Brňově a propojovací chodník v Hrachovci. Shodně částkou přes 7 milionů pak podpoříme modernizaci rozhlasového a varovného systému v místních částech a pořízení nezbytné klimatizace pro velký sál kulturního zařízení. Dočkají se také naši hasiči ve Lhotě, kde dojde k rekonstrukci hasičské zbrojnice s předpokládanými náklady 6,6 milionů korun. Počítáme i s tím, že necháme odborně restaurovat Mariánský sloup na Náměstí, čímž završíme úspěšnou rekonstrukci centra našeho města.“

Také letos počítá radnice s podporou rozvoje bydlení. Pokračovat tak budou programy na výkup technické infrastruktury od soukromých investorů i podporu výstavby výtahů ve čtyř a pětipodlažních bytových domech. V rozpočtu na ně má připraveno 12 mil. Kč. Samozřejmostí je také částka 2,5 mil. Kč na realizaci vítězných projektů participativního rozpočtu Náš VALMEZ.

Rozpočet pro rok 2023 schválilo 22 z 24 přítomných zastupitelů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama