Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.03.2023 6:37:00

Na projektu přístavby v Sokolnicích je vidět, že se věci dají dělat jinak

Na projektu přístavby v Sokolnicích je vidět, že se věci dají dělat jinak

O tři nové bezbariérové a nízkoenergetické dvojdomy se rozšířil Domov pro seniory Sokolnice. Přístavba v zámeckém areálu domova nabídne 48 míst.

 Za projekt zaplatil Jihomoravský kraj 112 milionů Kč. Nově přistavěné domy v úterý 28. února 2023 slavnostně otevřel hejtman Jan Grolich s radními Janou Leitnerovou a Vladimírem Šmerdou.

V každém pavilonu o dvou podlažích bude šestnáct míst pro klienty domova. V nových pokojích budou bydlet maximálně dva spolubydlící. V současnosti žije v DPS Sokolnice 120 seniorů. Do přístavby se přemístí z hlavní budovy dvacet lidí se zvláštním režimem. Domov poté přijme ještě osmadvacet nových klientů.

„Na tomto projektu přístavby je vidět, že se věci dají dělat jinak. Tři nové pavilony jsou kompletně bezbariérové, nízkoenergetické a jsou postavené s ohledem na přírodu. Bude se tady taky chytat dešťovka do akumulační nádrže a následně se s ní bude zalévat terapeutická zahrada, která je v plánu v nejbližší době,“ sdělil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

„Podařilo se nám vybudovat nové prostory, kde se lidem s velmi specifickými potřebami způsobenými různými typy demence bude důstojně a bezpečně žít. Díky bezbariérovosti nového domova nabídneme prostory i péči jak lidem se sníženou schopností samostatného pohybu, tak i těm, kteří mobilní v současnosti jsou, ale potřeba péče je v podstatě stejná,“ uvedla radní pro sociální a rodinnou politiku Jana Leitnerová.

Přístavba docílila snížení provozní efektivnosti budov, zvýšení energetické účinnosti a minimalizace celkových provozních nákladů. „Zajímavostí je, že v domech bylo poprvé na jižní Moravě nainstalováno biodynamické osvětlení. Připomíná přirozené světlo a více odpovídá biologickým potřebám lidského organismu. Tento systém má prokázaný vliv na produkci hormonu melatoninu, tzv. hormonu noci, který významně ovlivňuje imunitní systém, má protizánětlivé a protinádorové účinky a napomáhá usínání, zlepšuje také kognitivní schopnosti a snižuje riziko depresí,“ doplnil radní pro investice Vladimír Šmerda.

Projekt byl realizován tzv. metodou Design&Build, kdy podkladem pro výběr zhotovitele a jeho činnost byla pouze projektová dokumentace pro stavební povolení a samotné stavební povolení. Součástí požadavků na zhotovitele bylo také zpracování dokumentace skutečného provedení stavby v podobě informačního modelu stavby vytvořeného metodou BIM tak, aby mohl být tento BIM model zdrojem dat pro implementaci nástroje pro správu, údržbu, opravy a případné úpravy dokončené stavby. Zakázku provedla PSG Constructions a.s.

V rámci slavnostního otevření přístavby představitelé navštívili tři nejstarší obyvatelky DPS Sokolnice a předali jim dárky. Všechny tři dámy totiž letos oslaví jubilejní sté narozeniny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama