Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.03.2023 21:09:00

Počet zrušených živností dramaticky roste

Počet zrušených živností dramaticky roste

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršování podnikatelského prostředí

 V únoru v Česku zrušilo živnost 78 042 podnikatelů, což je téměř tolik jako za celý loňský rok, kdy podnikání ukončilo 80 163 osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Od začátku roku počet ukončených živností přesáhl rekordních 95 tisíc. Hlavním důvodem je povinné přidělené datové schránky všem osobám samostatně výdělečně činným, což v loňském roce zákonem prosadila vláda Petra Fialy (ODS) přes odpor hnutí SPD.

Jedná se o bezprecedentní jev, protože za poslední léta průměrný počet zrušených živností za měsíc nikdy nepřekročil 4000, o to včetně doby epidemie covidu a omezení možnosti podnikat. Přičemž letos v lednu zrušilo své podnikání 11 000 živnostníků.

Dramaticky roste i počet živností zrušených za jeden rok. Zatímco v roce 2020 to bylo 44 600 a o rok později 47 710, v roce 2022 už to bylo 80 160 živností. Z těchto údajů je evidentní, že vláda Petra Fialy výrazně zhoršila podnikatelské prostředí v zemí a její činnost směřuje proti zájmům živnostníků, přestože před volbami slibovala pravý opak.

Podmínky pro podnikání významně zhorší i vládou připravované zvýšení povinných pojistných odvodů pro osoby samostatně výdělečně činných. To nevyhnutelně povede k zániku dalších desítek tisíc živností. Důsledkem bude zvýšení míry nezaměstnanosti, zesílený nápor na sociální systém prostřednictvím dalšího nárůstu počtu žádostí o sociální dávky – a také omezení nabídky zboží a služeb, propad výběru daní a pokles hrubého domácího produktu.

Hnutí SPD hájí oprávněné zájmy našich živnostníků, v minulém volebním období jsme prosadili zřízení institutu paušální daně pro osoby samostatně výdělečně činné a i do budoucna budeme bránit všem vládním útokům na české malé a střední živnostníky a podnikatele.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama