Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2023 21:09:00

Prezidentská volba vždy byla zvláštním okamžikem

Prezidentská volba vždy byla zvláštním okamžikem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výstavě o historii prezidentské volby

 Naše země měla za dobu své moderní samostatné existence od vzniku Republiky československé řadu prezidentů. Zažila tedy i řadu voleb - většinou ve sněmovně, v posledních letech voleb přímých.

V časech volby parlamentem byl často výsledek volby dohodnutý předem, bylo jasné, kdo zvítězí. Ale ne vždy, i na půdě zákonodárných shromáždění se odehrály velmi tvrdé boje, které rozhodoval jeden či dva hlasy. Ovšem o tvrdosti přímé volby už jistě nemusíme po třech pokusech pochybovat.

Co je ale jisté, to je to, že vždy byla prezidentská volba zvláštním okamžikem v dějinách naší země. Chvílí, ke které občané vzhlíželi s očekáváním změny. Někteří s nadějí, jiní s obavami, ale každopádně s přesvědčením, že přichází nové období, nová éra. V naší republice má úřad prezidenta určité mimořádné postavení. Přitom ani za první republiky, ani za druhé, po válce a ani během vlády komunistické strany neměl prezident v principu rozsáhlejší pravomoci.

Moc ráda jsem proto v prostorách Poslanecké sněmovny otevřela výstavu věnovanou právě prezidentským volbám napříč historií Československa a České republiky. Od roku 1918 až do roku 2018.

Děkuji kanceláři Poslanecké sněmovny za přípravu této skvělé výstavy. Je velmi zajímavá a konec konců – myslím, že její pozorná prohlídka pomůže každému, kdo se chce přesněji seznámit nejen s ústavní logikou uspořádání našeho státu, ale i s tou logikou společenskou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama