Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2023 10:28:00

Královéhradecký kraj pečuje o kulturu a památky příkladně

Královéhradecký kraj pečuje o kulturu a památky příkladně

Do Královéhradeckého kraje zavítal ministr kultury Martin Baxa.

 Během návštěvy zamířil do Galerie moderního umění v Hradci Králové a také do Muzea východních Čech v Hradci Králové, kde navštívil rekonstruované hlavní odborné pracoviště muzea v areálu Gayerových kasáren a historickou budovu na Eliščině nábřeží. Během jednání představitelé kraje a krajských organizací ministra seznámili s úspěšnými projekty i s investičními plány v oblasti kultury, které kraj má. Jedním z nich je například záchrana josefovských kasáren.

„Péče, kterou Královéhradecký kraj věnuje oblasti kultury, kulturního dědictví a památkové péče, je příkladná, ať už co se týče objemu finančních prostředků, koncepčního přístupu, ale i ochoty a vůli tyto projekty podporovat,“ ocenil ministr kultury Martin Baxa.

Svou cestu do Královéhradeckého kraje ministr zahájil návštěvou magistrátu města Hradce Králové, odkud zamířil do sídla kraje, kde ho přivítali hejtman Martin Červíček a náměstkyně pro kulturu a památkovou péči Martina Berdychová.

„S panem ministrem jsme probírali společenský a kulturní život v našem regionu i projekty, do kterých kraj investuje, a to nejenom při záchraně památek, ale i v rámci podpory a spolupráce s městy a obcemi. Pan ministr nás pochválil za naše aktivity v oblasti kultury a památkové péče. Jednou z nich je například projekt záchrany josefovských kasáren, kde jednáme o spolupráci se státem. Při příležitosti návštěvy jsme se také setkali se studenty architektury, kteří na krajském úřadě představili své návrhy na využití čtvercových kasáren v Josefově,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Zmíněná výstava je nyní k vidění ve vestibulu krajského úřadu a zahrnuje návrhy studentů architektury Technické univerzity v Liberci a Českého vysokého učení technického v Praze pro budoucí podobu části pevnosti Josefov.

„Jsme kraj otevřený kultuře. Naše investice do kultury nezaostávají za oblastmi zdravotnictví, sociální péče ani dopravy. Jako jeden z prvních krajů máme zpracovanou strategii kultury, díky čemuž máme jasnou vizi, co je v oblasti kultury a památkové péče potřeba udělat nejdříve a kam efektivně směřovat naši podporu,“ řekla během jednání s ministrem náměstkyně Martina Berdychová. Zmínila také podporu tradičních kulturních akcí, které kraj každoročně významně podporuje.

Záchrana Vrbenského kasáren

Kromě záchrany pevnostních objektů v Josefově se Královéhradecký kraj snaží také o přestavbu Vrbenského kasáren v Hradci Králové. Projekt na jejich záchranu se vyvíjí posledních 12 let a finance na realizaci se navýšily na třičtvrtě miliardy korun.

Objekt bude sloužit veřejnosti jako velmi moderní a interaktivní historicko-přírodovědecké zážitkové vzdělávací centrum celokrajského Muzea východních Čech v Hradci Králové. Mimo to v něm bude také sídlit kreativní centrum – tzv. Centrum kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje a také krajské digitalizační centrum pro paměťové instituce. 

Kraj a muzeum pro financování tohoto odvážného projektu hledají další zdroje například s využitím evropských a jiných fondů. Uspěli již se dvěma projekty – v Národním plánu obnovy a v Integrovaném regionálním operačním programu. V dalších dvou projektech kraj podává žádost. Celkem tak existuje reálná naděje, že se z grantových zdrojů podaří získat na půl miliardy korun.

Kasárna, veřejnosti známá jako Vrbenského kasárna, stojí uvnitř bývalého vojenského areálu Gayerových kasáren, naproti krajem zrekonstruovaného kasárenského dvojčete, které v současnosti slouží Muzeu východních Čech v Hradci Králové jako hlavní odborné pracoviště. Celý areál se ve spolupráci s městem Hradec Králové postupně změní v kulturně kreativní kampus určený veřejnosti.

„Mé dojmy z návštěvy Muzea východních Čech v Hradci Králové jsou nejenom dobré, ale jsem vlastně oslněn tím, co jsem tu měl příležitost vidět a slyšet. Samozřejmostí je krásná Kotěrova stavba. Ale díky projektům muzea v kasárnách, ať už je to centrum kreativního muzejnictví nebo projekt digitalizace se ukazuje, že se jedná o instituci, která se dívá do budoucnosti a chce naplnit současnou novou definici muzea. Jde o instituci otevřenou, demokratickou, která má oslovit co nejširší část veřejnosti srozumitelnou formou, a přitom zachovat ten hlavní důvod proč muzea jsou, tedy připomenout to, co nás obklopuje a co nás spojuje s minulostí,“ vyjádřil ministr Baxa podporu úsilí zachránit chátrající památku v centru krajské metropole.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama