Mgr. Martina Berdychová

Místopředsedkyně hnutí Východočeši
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2023 20:07:00

Kraj žádá o dotaci na 230 milionů na obnovu Vrbenského kasáren v Hradci Králové

Kraj žádá o dotaci na 230 milionů na obnovu Vrbenského kasáren v Hradci Králové

O více než 230 milionů korun z kapitoly Národního plánu obnovy, určené na revitalizaci brownfieldů, požádal Královéhradecký kraj na projekt rekonstrukce Vrbenského kasáren v Hradci Králové.

 Kraj chce s pomocí této dotace financovat energeticky účinnou revitalizaci objektu, stojícího v centru krajské metropole. Na projekt záchrany chátrající památky kraj uspěl už ve dvou projektech a zajistil tím dotační podporu ve výši téměř 81 milionů korun.

Léta opuštěná a chátrající budova kasáren by se díky krajskému projektu měla proměnit v moderní kulturně kreativní centrum, které oživí celou městskou část hradeckého středu. Objekt bude provozovat příspěvková organizace kraje – Muzeum východních Čech v Hradci Králové, které se na projektu významně podílí. Administraci projektu Vrbenského kasáren zajišťuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

„Začátkem letošního roku již tento projekt získal 55 milionů korun z fondu určeného na rozvoj regionálních kulturně kreativních center a téměř 26 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu. Předpokládáme, že rozhodnutí o případném přidělení podpory určené na revitalizaci brownfieldů padne ve druhé polovině letošního roku. Během několika týdnů chceme ještě požádat o dotaci ve výši téměř 180 milionů korun z IROP2 v rámci ITI Hradecko-pardubické aglomerace,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a sociální oblast.

Z Vrbenského kasáren se stane moderní muzejní pracoviště, jehož tematické těžiště budou tvořit veřejnosti přístupné expozice přírody a člověka a navazující provoz kulturního a kreativního centra pod správou a odborným vedením Muzea východních Čech v Hradci Králové.

„Oživením Vrbenského kasáren bychom chtěli udělat další krok ke vzniku podobného areálu, jaký má například Vídeň v podobě tamního MuzeumsQuartieru. Ten by měl poskytnout možnost kulturního vyžití nejširší veřejnosti. Obsahově by se měl mimo jiné dotýkat témat pevnostní historie či prezentovat rozmanitost přírodního a historického dědictví kraje. Ve Vrbenského kasárnách vznikne zážitkové a vzdělávací centrum pro veřejnost postavené na moderních expozicích přírody a starších dějin člověka, průkopnické nadregionální kreativní centrum pro rozvoj a modernizaci muzeí a pro jejich spolupráci se školami a médii a konečně také krajské centrum pro digitalizaci kulturního dědictví kraje,“ popsal již dříve záměry Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové.

V areálu kasáren v centru stotisícového města kraj nedávno dokončil nákladem 320 milionů korun rekonstrukci Gayerových kasáren, v nichž je hlavní odborné pracoviště Muzea východních Čech v Hradci Králové. Budovy Gayerových a Vrbenského kasáren jsou zhruba stejně velké a v areálu leží zrcadlově proti sobě. Vrbenského kasárna vznikla v 19. století a od 90. let minulého století je objekt nevyužívaný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama