Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2023 23:22:00

Konec snížené spotřební daně z nafty

Konec snížené spotřební daně z nafty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konci snížené spotřební daně z nafty.

 Schválili jsme zkrácení snížené spotřební daně z nafty. K jejímu dočasnému snížení jsme přistoupili na začátku Putinovy invaze na Ukrajinu, kdy ceny pohonných hmot atakovaly téměř 50 Kč za litr. Chtěli jsme tím ulevit jak občanům, tak dopravcům, především těm v pohraničí, kteří by jinak byli ve velké konkurenční nevýhodě vůči dopravcům z okolních zemí. Ty totiž přistoupily ke stejnému kroku.

Současné ceny motorové nafty se již vrátily na úroveň před invazí Ukrajinu. U nás teď dokonce patří k nejnižším v EU. Důvod pro snížení spotřební daně tedy pominul. Proto vláda rozhodla o dřívějšímu návratu k původní sazbě této daně od prvního měsíce po vyhlášení zákona. Očekáváme, že tento krok letos vylepší hospodaření státního rozpočtu o jednotky miliard korun, konkrétně zhruba o 730 mil. Kč za každý měsíc platnosti této novely.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama