Mgr. Jan Grolich

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2023 12:19:00

Věc, která drží nad vodou Znojemsko, Hodonínsko a Břeclavsko, půjde do kytek

Věc, která drží nad vodou Znojemsko, Hodonínsko a Břeclavsko, půjde do kytek

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k plánovanému zvýšení spotřební daně na víno.

 Tohle je fakt blbej nápad.

Spotřební daň na víno na papíře možná vypadá jako geniální myšlenka. Vybere se víc na daních a ještě budeme bojovat proti zlému alkoholu. Akorát že vůbec.

Žádná vinařská země kromě Francie spotřební daň na víno nemá (výnos jde navíc do fondu na podporu vinařů - nesanují se tím díry v rozpočtu)

Naši vinaři nebudou moct cenově konkurovat levným vínům ze zahraničí . Prostě naše vína už budou moc drahá a lidé si je nekoupí. Lidi prostě kupují v obchodech nejčastěji v cenové hladině 4 - 5 Euro a moravská vína se po změně dostane do kategorie 5 euro a víc. Je to o výnosech, legislativě a taky podnebí…

Řeknete si - však co - je to hlavně o kvalitě a malí vinaři se svými sklípky budou pořád. Zapomeňte. Však si představte ty malé sklípky s celními sklady, kamerami, stohy formulářů... Mnoho z nich to zavře a nebo se přesune do šedé ekonomiky. Super!

Ubyde zaměstnanců, ale přibude úředníků a byrokracie.

A není to jenom o flaškách v supermarketu - zabije to i turismus, který je na vinařskou kulturu navázaný. Jo - často v těch nejvíc ohrožených částech jižní Moravy. Věc, která drží nad vodou Znojemsko, Hodonínsko a Břeclavsko půjde do kytek.

Ale přinese to přece nějaké peníze do státní kasy. No, tak podle analýzy Ernst and Young to naopak bude znamenat MÍNUS 326 milionů. Byrokracie, administrace, zánik 3200 pracovních míst, šedá ekonomika a podobně udělá svoje.

Takže na to prosím rychle zapomeňte, jestli nechcete pohřbít celý region.

A vy? Sdílejte a podepište petici na Svaz vinařů České republiky.

Já se potkám příští týden s ministrem Zdeněk Nekula, který je na straně vinařů.

A požádal jsem o schůzku ministra financí Stanjuru, ale taky ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše - protože fakt nechci, abychom dali tvrdou ránu ohroženým částem kraje a pak vymýšleli, jak je zachraňovat…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama