JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.05.2023 16:21:00

Úplný hlavolam nastává u cappuccina

Úplný hlavolam nastává u cappuccina

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu změn DPH

 Vláda svým batohem zasáhne i milovníky kávy. Káva je nápoj s DPH 21 procent. Mléko je potravina s DPH 12 procent. Jakou daň ale napočítat, když si dáte kávu s mlékem? A hraje roli i to, kolik mléka použijete? Těmito otázkami se už týden usilovně zabývají úředníci Ministerstva financí.

Speciálně u kávy s mlékem je situace komplikovaná, protože různé typy káv mají různé poměry vody a mléka. V některých je jen malé množství mléka a převažuje tak „nápojová“ složka. V cafe latté je naopak výrazně větší poměr mléka – 30 mililitrů kávy versus až 200 mililitrů mléka.

A úplný hlavolam nastává u cappuccina – poměr složek je stejný (káva i mléko 60 ml), ale je potřeba započítat ještě stejné množství mléčné pěny. Některé kavárny zase nabízejí takzvané „babyccino“, což je pouze napěněné mléko pro děti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama