Ing. Jan Zahradil

Řekněme NE evropské federaci!
  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.05.2023 9:43:00

Největším problémem dnešní mezinárodní politiky je nedostatek „Kissingerů”

Největším problémem dnešní mezinárodní politiky je nedostatek „Kissingerů”

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stému výročí Henryho Kissingera.

 Henry Kissinger slaví sté(!) narozeniny.

Ne v nemocnici nebo v domově pro seniory, ale pln duševní svěžesti rozdává rozhovory na všechny strany. Naposled třeba pro The Economist nebo Die Zeit.

Mistr “reálpolitiky”, legenda v teorii i praxi mezinárodních vztahů, politik, analytik, konzultant. Ministrem zahraničí USA byl vlastně relativně krátce, od konce 60.let až dodnes ale zanechává nesmazatelnou stopu. Budí obdiv i odpor, já patřím do té první skupiny. Netajím se tím, že jeho pojetí zahraniční politiky (pro někoho pragmatické a cynické) považuji za vysoce efektivní a vlastně jediné funkční. Transakční přístup, rozdělení sfér vlivu, vyvažování sil a zájmů - to vše nakonec vede alespoň k nějaké stabilitě a bezpečnosti. A ano, vždycky to má své vítěze i poražené, ale vyhrát prostě nemohou všichni. Idealisté zleva i zprava se nad Kissingerem ošklíbají, sami ale svou ambiciózní snahou o globální dobro zahánějí svět do stále nebezpečnějších a riskantnějších situací.

Největším problémem mezinárodní politiky dnešní doby je nedostatek “kissingerů”.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama