JUDr. Daniela Kovářová

  • Plzeň-jih
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.06.2023 8:12:00

Média mě vláčejí, protože plné znění prezidentova projevu neotiskla

Média mě vláčejí, protože plné znění prezidentova projevu neotiskla

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tajnosti volby Senátorů.

 Slova pana prezidenta v Senátě o tom, že kdo bude hlasovat proti jeho kandidátům na ústavní soudce, ten má vysvětlit, proč je nepodpořil, považuji za nehoráznost. Volba je tajná. Nátlak na to, jak kdo a proč hlasoval, to je konec demokracie. Proč? Je to cesta, jak vystavit vydírání a šikaně nepohodlné volitele.

Tuší prezident, že volba je tajná proto, aby nezávisle hlasující senátoři nemohli být vystaveni cílenému nátlaku a sankcím od vládnoucí moci? Ustanovení o tajné volbě je proto v demokraciích zakotveno už stovky let. Má se jím chránit opozice či menšina proti zvůli právě vládnoucích sil. Pokud si někdo vynucuje prolomení tajné volby, má za cíl vystavit neposlušně hlasující nátlaku, aby se už neodvážili hlasovat jinak, než po nich moc chce.

Média mě vláčejí, protože plné znění prezidentova projevu neotiskla. Ani mé vysvětlení, proč mi to vadí. Jen ono slovo „nehoráznosti“. Leckdo z čtenářů mé vyjádření kvůli tomu nechápe, ale že věc nechápe prezident republiky, to je docela vážné.

Budu vždy hájit tajnost volby především kvůli těm svým kolegům, kteří mi často špitají, jak se mnou souhlasí, ale jak mě veřejně nemohou podpořit, protože by si to slízli.

Tabulka případně ilustruje tenhle paradox: kandidáti své postoje a odpovědi na mé otázky zveřejnit nemusejí, ačkoliv hodnoty jsou pro rozhodování Ústavního soudu zásadní, zatímco senátoři své tajné volby ano?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama