JUDr. Michal Hašek

  • PRO
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2023 10:21:00

Film Lidice doporučuji i panu prezidentovi

Film Lidice doporučuji i panu prezidentovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k filmu Petra Nikolaeva Lidice

 Poláci to zažívali při premiéře filmu Katyň a scéně poprav polských vojáků katy z NKVD. Pro nás ztvárnil hrůzu a děs masové popravy mužů a chlapců starších 15 let v Lidicích ráno 10. června 1942 Petr Nikolaev ve filmu Lidice na motivy námětu Zdeňka Mahlera. Vidět tohle přímo v Lidicích na premiéře v předvečer výročí tragédie v roce 2011 bylo obrovsky silným zážitkem, na který nezapomenu do konce svého života.

Byly tam s námi lidické ženy a lidické děti, obdivoval jsem nejen jejich silný životní příběh, ale i odvahu, se kterou prožily celý ten tragický příběh na plátně prakticky jen pár stovek metrů od míst, kde se v červnu 1942 vše odehrálo.

Film Lidice opět uvede Česká televize, nechápu proč nikoliv dnes či zítra večer, ale až v příštím týdnu, nicméně i tak doporučuji jej celý zhlédnout. I panu prezidentovi, aby se třeba inspiroval, až bude zase hovořit o našich předcích.

A malý úryvek z filmu - umělecké ztvárnění masové popravy lidických mužů - připojuji ZDE. Je to jedna z nejsilnějších scén filmu Lidice společně s odebíráním dětí lidickým matkám, jejich vraždění v plynových vozech nebo popravami několika dotčených postav v Mauthausenu při fingované lékařské prohlídce…

Čest památce všech lidických a díky všem, kdo pečují o jejich odkaz.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama