Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2023 9:02:53

Navrhujeme navýšení finančních prostředků pro zdravotně postižené osoby!

Navrhujeme navýšení finančních prostředků pro zdravotně postižené osoby!

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) nechce navýšit příspěvek na péči pro zdravotně postižené osoby, což zdůvodňuje nutnými úsporami v rámci vládního konsolidačního balíčku.

To, že nenajde ve státním rozpočtu finanční prostředky pro tuto ohroženou skupinu osob, je zcela tristní a svědčí to o aroganci ministra, potažmo celé nekompetentní, asociální vlády. Podává to obraz, jak současná vláda nahlíží na ty nejohroženější osoby, které jsou zcela odkázány na pomoc státu.  

Hnutí SPD si váží všech našich slušných a pracujících občanů, rodin s dětmi, seniorů a zdravotně postižených občanů, pro které Fialova vláda za celou dobu působení, co je u moci neudělala vůbec nic. Naopak svou nečinností řešit vysokou inflaci a její příčiny, způsobila, že občané vynakládají stále více peněz na chod svých domácností. Představený vládní konsolidační balíček se nejvíce negativně dotkne právě těch nejzranitelnějších a to i příjemců příspěvku na péči, kteří si těžko mohou pomoci sami. Hnutí SPD zvýšení příspěvku na péči již dříve ve Sněmovně předložilo, ale návrh není koalice ochotna projednat.

Zvýšení příspěvku na péči doporučil poslancům i ombudsman Stanislav Křeček, který tuto situaci popsal ve výroční zprávě o činnosti úřadu veřejného ochránce práv za loňský rok. Zde se konstatuje, že výše příspěvků na péči je nedostatečná, protože nepokrývá potřebné služby ani v rozsahu, který nastavil zákon o sociálních službách v roce 2007. Tím je ohroženo i právo lidí s postižením na nezávislý život. Česká republika tak porušuje čl. 19 Úmluvy o právech osob se zdravotním postižením.

O případné úpravě příspěvků se mluvilo za poslední desetiletí opakovaně. Zvažovalo se třeba poskytovat dávku v poukázkách na úhradu služeb či nynější návrhy vyplácet ji rovnou provozovatelům za péči. Proti plánům měnit pravidla příspěvku tehdy protestovala Národní rada osob se zdravotním postižením ČR (NRZP ČR) a staví se proti nim i teď. S tím, že by podmínkou pro vyplacení dávky mělo být využívání oficiálních služeb, nesouhlasí. Vnímá to jako zasahování do práv potřebných, aby si o vhodné pomoci rozhodli sami. Předseda NRZP ČR Václav Krása zaslal ministru financí Stanjurovi žádost o navýšení příspěvků na péči a jeho pravidelnou valorizaci. Ten se ale vyjádřil, že Fialova vláda s tím prozatím nepočítá.

Hnutí SPD podporuje navýšení finančních prostředků pro příjemce příspěvku na péči a děláme maximum proto, aby se tak stalo co nejdříve.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama